Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Lynparza capsule 50 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Lynparza capsule 50 mg

Prospect - Lynparza capsule 50 mg


NU comercializăm Lynparza capsule 50 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Lynparza capsule 50 mg    DCI: olaparib


  Produs complementar recomandat


121.7lei
Vezi detalii

Lynparza este un medicament antineoplazic utilizat pentru tratamentul de „intretinere” la pacientele adulte cu carcinom ovarian seros epitelial de grad inalt, inclusiv cu neoplazie de trompa uterina si neoplazie peritoneala.
Ce este Lynparza si pentru ce se utilizeaza?
Lynparza este un medicament antineoplazic utilizat pentru tratamentul de „intretinere” la pacientele adulte cu carcinom ovarian seros epitelial de grad inalt (un tip de cancer ovarian in stadiu avansat), inclusiv cu neoplazie de trompa uterina (parte a aparatului genital la femei care face legatura intre ovare si uter) si neoplazie peritoneala (cancer al membranei care captuseste abdomenul).
Lynparza se utilizeaza la paciente care prezinta mutatii (defecte) ale uneia dintre cele doua gene cunoscute sub numele de BRCA1 si BRCA2 si la paciente a caror boala este in stadiu recurent (atunci cand cancerul a revenit dupa tratamentul anterior). Lynparza se administreaza dupa intreruperea tratamentului cu medicamente pe baza de platina, cand dimensiunea tumorii se diminueaza sau tumora a disparut complet. Medicamentul se administreaza la acele paciente la care tratamentul anterior cu medicamente pe baza de platina a determinat un raspuns durabil (care s-a mentinut timpde 6 luni sau mai mult).
Lynparza contine substanta activa olaparib.

Din cauza numarului mic de paciente cu carcinom ovarian, boala este considerata „rara”, iar Lynparza a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 6 decembrie 2007.

Cum se utilizeaza Lynparza?
Lynparza este disponibil sub forma de capsule (50 mg) cu administrare pe cale orala. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta si tratamentul trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in tratamentul impotriva cancerului.
Inainte de initierea tratamentului, trebuie sa existe confirmarea ca pacientele prezinta o mutatie a genei BRCA. Aceasta trebuie determinata prin teste genetice intr-un laborator corespunzator.
Tratamentul cu Lynparza trebuie initiat nu mai tarziu de 8 saptamani dupa administrarea ultimei doze din cadrul tratamentului chimioterapeutic cu medicamente pe baza de platina. Doza de Lynparza recomandata este de 400 mg (8 capsule) administrate de doua ori pe zi. La pacientele care manifesta efecte secundare, tratamentul poate fi intrerupt si dozele pot fi reduse. Lynparza trebuie administrat la cel putin o ora dupa masa si este preferabil ca pacientele sa nu manance cel putin doua ore dupa aceea.

Pentru mai multe informatii, consultati prospectul.

Cum actioneaza Lynparza?
Substanta activa din Lynparza, olaparibul, blocheaza actiunea enzimelor numite poli (ADP-riboza) de tip polimeraza (PARP) la om, care ajuta la repararea ADN-lui alterat din celule (atat din celulele normale, cat si din cele canceroase) in timpul diviziunii celulare. In celulele normale, are loc un mecanism alternativ de reparare a ADN-ului care necesita prezenta proteinelor BRCA1 si BRCA2. Acest mecanism alternativ nu functioneaza bine in celulele canceroase cu mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Prin urmare, proteinele PARP sunt blocate, ADN-ul alterat din celulele canceroase nu poate fi reparat si, drept rezultat, celulele canceroase mor.

Ce beneficii a prezentat Lynparza pe parcursul studiilor?
Intr-un studiu principal care a cuprins 265 de paciente, s-a demonstrat ca Lynparza creste durata de viata a pacientelor fara agravarea bolii. Pacientele implicate in studiu prezentau carcinoame ovariene seroase epiteliale de grad inalt, inclusiv neoplazie de trompa uterina si neoplazie peritoneala. Inaintea ultimei scheme terapeutice, pacientele fusesera supuse tratamentului cu doua sau mai multe scheme chimioterapeutice cu medicamente pe baza de platina si prezentasera un raspuns durabil (cancerul nu progresase timp de cel putin 6 luni). Acest raspuns la medicamentele cu platina a justificat utilizarea ultimului tratament pe baza de platina. Lynparza a fost administrat nu mai tarziu de 8 saptamani dupa ultimul ciclu de medicamente pe baza de platina, cand dimensiunea tumorii s-a diminuat sau tumora disparuse complet. Aproximativ jumatate dintre pacientele incluse in studiu prezentau mutatii ale BRCA. In majoritatea cazurilor, aceste mutatii erau ereditare. Pacientele care prezentau o mutatie a BRCA si au fost tratate cu Lynparza au trait, in medie, mai mult timp in mod semnificativ fara ca boala sa se agraveze, in comparatie cu pacientele care prezentau o mutatie a BRCA si au fost tratate cu placebo (un preparat inactiv): 11,2 luni fata de, respectiv, 4,3 luni.

Care sunt riscurile asociate cu Lynparza?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Lynparza (care pot afecta mai mult de o 1 persoana din 10) sunt fatigabilitate (oboseala), greata (senzatie de rau), varsaturi, diaree, dispepsie (arsuri gastrice), cefalee, disgeuzie (alterarea gustului), scaderea apetitului alimentar, ameteli, anemie (valori scazute ale globulelor rosii), limfopenie si neutropenie (valori scazute ale neutrofilelor, un tip de globule albe), cresterea volumului corpuscular mediu (cresterea dimensiunii globulelor rosii din sange) si cresterea creatininei (valorile ridicate ale creatininei din sange indica afectarea functiei renale).

Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Lynparza, consultati prospectul.

Este contraindicat ca femeile sa alapteze in timpul tratamentului cu Lynparza si timp de cel putin o luna dupa intreruperea tratamentului. Pentru lista completa de restrictii, consultati prospectul.

De ce a fost aprobat Lynparza?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Lynparza sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. CHMP a considerat ca beneficiul administrarii Lynparza in ceea ce priveste prelungirea duratei de supravietuire a pacientelor cu cancer care prezinta o mutatie a BRCA inainte de agravarea bolii a fost relevant din punct de vedere clinic. La aceste paciente, care au, in general, un prognostic nefavorabil, s-a observat o intarziere generala de 6,9 luni a progresiei bolii, care ar putea sa permita amanarea urmatorului ciclu de chimioterapie cu medicamente pe baza de platina. In ceea ce priveste siguranta, efectele secundare au fost in majoritatea cazurilor usoare sau moderate si, in general, au fost controlabile. De asemenea, CHMP a facut observatia ca sunt necesare mai multe studii care sa confirme in continuare beneficiul administrarii Lynparza, efectul acestuia in ceea ce priveste supravietuirea generala si siguranta medicamentului pe termen lung.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Lynparza?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Lynparza sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Lynparza, au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.
In plus, compania care comercializeaza Lynparza va efectua studii care sa confirme in continuare beneficiul administrarii medicamentului, inclusiv beneficiul pe termen lung, la pacientele cu carcinom ovarian.
Informatii suplimentare sunt disponibile in rezumatul planului de management al riscurilor.

Alte informatii despre Lynparza
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Lynparza, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 16 decembrie 2014.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 12-2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Pot lua Indole -3 dupa o operație de carcinom mamar?
Am dublã mastectomie , carcinom mamar, recomandat tratament cu Tamoxifen pe care l am refuzat. �nt ...
↳ Buna ziua! Da, puteti face o cura de 3 luni cu Indole-3-Carbinol, intrucat acesta va preveni si alte tipuri de cancer generate de excesul de hormoni ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Sindrom genito-urinar de menopauză
Bună seara! Am 55 ani sunt de 12 anu la menopauză indusă chirurgical( histerectom ...
↳ Buna ziua! Va recomand o cura de 2 luni cu Red Clover, cate 2 tablete de 2 ori pe zi, in asociere cu Hyaginol gel, aplicat local. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
carcinom scuamocelular rinofaringian
Buna ziua. v-as ruga sa-mi spuneti daca , in afara de Bleomycine, mai este vreun citostatic pentru c ...
↳ Buna ziua! In afara bleomicinei se poate recomanda si 5-fluoro-uracil in cazul carcinomului scuamocelular (indiferent daca este localizat la nivelul ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
ce sa folosesc pentru a preveni carcinomul
Care este cel mai bun produs natturist pentru aceasta boala-carcinom bazocelular ...
↳ Carcinomul bazocelular este o forma de carcinom epitelial cutanat cu malignitate redusa, cu crestere lenta, fara metastazari, avand ca principala cau ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
colangiocarcinom
Mi s a recomandat tinctura de spanz cate o lingurita pe zi. Pot lua in perioada chimioterapiei ? ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...