Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Enzamidex 1 mg, comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Enzamidex 1 mg, comprimate filmate

Prospect - Enzamidex 1 mg, comprimate filmate


NU comercializăm Enzamidex 1 mg, comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Enzamidex 1 mg, comprimate filmate    DCI: Anastrozolum


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Tratamentul cancerului de san avansat la femeile aflate in post-menopauza.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine anastrozol 1 mg.

Excipient: fiecare comprimat filmat contine lactoza monohidrat 93 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat.
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba, marcate cu „ANA" si cu „1" pe o fata.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Tratamentul cancerului de san avansat la femeile aflate in post-menopauza. Eficacitatea nu a fost demonstrata la pacientele la care receptorii de estrogen sunt absenti, cu exceptia cazului in care acestea au avut anterior un raspuns clinic pozitiv la administrarea de tamoxifen.

4.2 Doze si mod de administrare

Paciente adulte, inclusiv varstnice
Un comprimat filmat (1 mg) o data pe zi, administrat pe cale orala. Copii
Anastrozol nu este recomandat pentru utilizarea la copii. Insuficienta renala
Nu sunt recomandari referitoare la modificarea dozei la pacientele cu insuficienta renala usoara sau moderata.

Insuficienta hepatica
Nu sunt recomandari referitoare la modificarea dozei la pacientele cu insuficienta hepatica usoara.
4.3. Contraindicatii
Anastrozol este contraindicat la:
- Femeile aflate in pre-menopauza.
- Femeile gravide sau care alapteaza.
- Pacientele cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei mai mic de 20 ml/min).
- Pacientele cu afectare hepatica moderata sau severa.
- Pacientele cu hipersensibilitate la anastrozol sau la oricare dintre excipientii prezentati la pct.6.1.

Regimurile terapeutice care contin estrogeni nu trebuie administrate concomitent cu anastrozol deoarece ii anuleaza actiunea farmacologica. Tratamentul concomitent cu tamoxifen (vezi pct. 4.5).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Anastrozol nu este recomandat pentru utilizarea la copii, deoarece nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea la aceasta grupa de varsta.

Starea de menopauza trebuie stabilita biochimic la orice pacienta la care exista incertitudini legate de statusul hormonal.

Nu exista date care sa sustina utilizarea in siguranta de anastrozol la pacientele cu insuficienta hepatica moderata sau severa sau la pacientele cu insuficienta severa a functiei renale (clearance-ul creatininei mai mic de 20 ml/min).

La femeile cu osteoporoza sau care prezinta risc de osteoporoza trebuie evaluata densitatea minerala osoasa prin densitometrie osoasa, de exemplu examen DEXA, la inceputul tratamentului si apoi la intervale regulate. Daca este cazul, trebuie initiat tratamentul curativ sau preventiv al osteoporozei si monitorizat atent.

Nu exista date disponibile pentru utilizarea de anastrozol concomitent cu analogi de LHRH. Aceasta asociere nu trebuie utilizata in afara studiilor clinice.

Deoarece anastrozol scade concentratia plasmatica de estrogeni, poate determina scaderea densitatii minerale osoase. Nu sunt disponibile la momentul actual date adecvate referitoare la efectul bifosfonatilor asupra scaderii densitatii minerale osoase determinate de anastrozol sau referitoare la eficacitatea utilizarii acestora in scop preventiv.

Acest medicament contine lactoza. Pacientele cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Anastrozolul a inhibat izoenzimele 1A2, 2C8/9 si 3A4 ale citocromului P450 in vitro, dar un studiu clinic de interactiune cu warfarina a indicat faptul ca anastrozolul in doza de 1 mg nu inhiba semnificativ metabolizarea substantelor metabolizate pe calea citocromului P450.

Nu s-au identificat interactiuni semnificative clinic intre anastrozol si bifosfonati.

Tamoxifenul nu trebuie administrat concomitent cu anastrozolul deoarece ii poate diminua activitatea farmacologica (vezi pct. 4.3).

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu exista date privind utilizarea anastrozolului la femeile gravide. Studiile la animale au demonstrat toxicitate asupra functiei de reproducere. Riscul potential la om nu este cunoscut. Anastrozol este contraindicat la femeile gravide.

Alaptare
Nu se cunoaste daca anastrozolul este excretat in laptele uman. Anastrozol este contraindicat la femeile care alapteaza.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Este putin probabil ca anastrozolul sa afecteze capacitatea pacientelor de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, a fost raportata aparitia asteniei si somnolentei asociata utilizarii anastrozolului si este necesara precautie in timpul conducerii vehiculelor si folosirii utilajelor atata timp cat persista aceste simptome.

4.8 Reactii adverse
Reactiile adverse prezentate mai jos pot fi foarte frecvente (> 1/10), frecvente (> 1/100 si < 1/10), mai putin frecvente (> 1/1000 si < 1/100), rare (>1/10000 si < 1/1000), foarte rare (< 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi determinata din datele disponibile).

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee, mai ales de intensitate usoara sau moderata
Mai putin frecvente: somnolenta, mai ales de intensitate ugoara sau moderata

Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: greata si diaree, mai ales de intensitate usoara sau moderata Mai putin frecvente: varsaturi, mai ales de intensitate usoara sau moderata

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: subtierea parului si eruptie cutanata tranzitorie, mai ales de intensitate usoara sau moderata Foarte rare: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson si reactii alergice inclusiv edem angioneurotic, urticarie si anafilaxie.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Frecvente: durere/rigiditate articulara, mai ales de intensitate ugoara sau moderata Deoarece anastrozolul determina scaderea valorilor concentratiilor plasmatice ale estrogenilor, acesta poate determina o scadere a densitatii minerale osoase ceea ce creste riscul aparitiei fracturilor la unele paciente (vezi pct. 4.4).

Tulburari metabolice si de nutritie
Mai putin frecvente: anorexie, mai ales de intensitate ugoara si hipercolesterolemie, mai ales de intensitate ugoara sau moderata

Tulburari vasculare
Foarte frecvente: bufeuri, mai ales de intensitate ugoara sau moderata

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Frecvente: astenie, mai ales de intensitate ugoara sau moderata

Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente: valori plasmatice ridicate ale gamma-GT si fosfatazei alcaline. Nu s-a stabilit o relatie de cauzalitate pentru aceste modificari. Tulburari ale aparatului genital si sanului
Frecvente: uscaciune vaginala, mai ales de intensitate ugoara sau moderata
Mai putin frecvente: sangerare vaginala, mai ales de intensitate ugoara sau moderata

Sangerarea vaginala a fost raportata mai putin frecvent, mai ales la pacientele cu cancer de san avansat in timpul primelor saptamani dupa inlocuirea tratamentului hormonal existent cu tratamentul cu anastrozol. Daca sangerarea persista, trebuie avuta in vedere evaluarea amanuntita a acesteia.

4.9 Supradozaj

Experienta clinica privind supradozajul accidental este limitata.
In studiile la animale anastrozolul a demonstrat o toxicitate acuta mica.
Studiile clinice au fost efectuate cu diferite doze de anastrozol, de pana la 60 mg, administrate in doza unica la voluntari sanatosi de sex masculin si de pana la 10 mg administrate zilnic la femei aflate in post-menopauza cu cancer de san avansat; aceste doze au fost bine tolerate. Nu a fost stabilita doza unica de anastrozol care determina aparitia simptomelor care pot pune viata in pericol.

Nu exista un antidot specific pentru cazurile de supradozaj si tratamentul trebuie sa fie simptomatic.

In abordarea terapeutica a unui caz de supradozaj, trebuie luata in considerare posibilitatea ca mai multe medicamente sa fi fost administrate concomitent.
Absorbtia poate fi impiedicata prin lavaj gastric urmata de administrarea de carbune activat (adsorbant) sau numai de carbune activat singur.
Dializa poate fi utila, deoarce anastrozolul nu se leaga de proteinele plasmatice in proportie mare.
Este indicat tratamentul de sustinere general, incluzand monitorizarea frecventa a semnelor vitale si urmarirea atenta a pacientului.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: inhibitori enzimatici, codul ATC: L02BG03.
Anastrozol este un inhibitor nesteroidian potent si inalt selectiv al aromatazei. La femeile aflate in post-menopauza, estradiolul este produs in principal prin transformarea androstendionei in estrona prin intermediul complexului enzimatic al aromatazei, la nivelul tesuturilor periferice. Ulterior, estrona este transformata in estradiol. S-a demonstrat ca reducerea concentratiei de estradiol din circulatie produce un efect benefic la femeile cu cancer de san.

La femeile aflate in post-menopauza, anastrozolul administrat in doza de 1 mg pe zi a determinat supresia estradiolului cu peste 80%, utilizandu-se un test foarte sensibil.

Anastrozolul nu are nicio activitate progestativa, androgenica sau estrogenica.

Dozele zilnice de anastrozol de pana la 10 mg nu au niciun efect asupra secretiei de cortizol sau aldosteron, masurata inainte sau dupa testul standard de stimulare cu ACTH. Prin urmare, nu este necesara suplimentarea cu corticosteroizi.

5.2 Proprietati farmacocinetice
Profilul farmacocinetic al anastrozolului este independent de varsta la femeile in post-menopauza.
Profilul farmacocinetic nu a fost studiat la copii.
Absorbtia
Absorbtia anastrozolului este rapida si concentratiile plasmatice maxime sunt atinse de obicei in urmatoarele doua ore dupa administrare (in conditii de repaus alimentar).
Alimentele scad usor viteza dar nu si gradul absorbtiei. Nu se asteapta ca modificarea minora a vitezei de absorbtie sa determine un efect semnificativ clinic asupra concentratiei plasmatice la starea de echilibru, in timpul administrarii zilnice a comprimatelor de Anastrozole 1 mg. Aproximativ 90 pana la 95% din valoarea concentratiei plasmatice a anastrozolului la starea de echilibru este atinsa dupa 7 zile de administrare. Nu exista dovezi ca parametrii farmacocinetici ai anastrozolului ar fi dependenti de timp sau de doza.

Distributie
Anastrozolul se leaga doar in proportie de 40% de proteinele plasmatice.
Metabolizare
Anastrozolul este metabolizat extensiv la femeile aflate la post-menopauza, mai putin de 10% din doza fiind excretata nemodificata in urina in urmatoarele 72 de ore de la administrare. Metabolizarea anastrozolului are loc prin N-dezalchilare, hidroxilare si glucuronoconjugare. Metabolitii sunt excretati in principal pe cale urinara. Triazolul, principalul metabolit plasmatic si urinar, nu inhiba aromataza.

Eliminare
Anastrozolul este eliminat lent cu un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare de 40-50 ore. La voluntarii cu ciroza hepatica stabila sau cu insuficienta renala, clearance-ul anastrozolului, dupa administrare orala, s-a mentinut in intervalul observat la voluntarii sanatosi.

5.3 Date preclinice de siguranta

In studiile desfasurate la animale, s-a observat toxicitate legata de actiunea farmacodinamica numai la doze mari.

Reactii adverse au fost observate in studiile privind efectul asupra functiei de reproducere (numar scazut de sarcini viabile si infertilitate reversibila). Aceste reactii sunt legate de efectul farmacologic al substantei. Limita de siguranta este suficienta, in comparatie cu doza terapeutica administrata la om. La sobolani si iepuri, nu au fost observate efecte teratogene.

Studiile de toxicologie genetica cu anastrozol au aratat ca acesta nu este nici mutagen, nici clastogen.

La sobolani, intr-un studiu de carcinogenitate, s-a observat cresterea incidentei neoplasmelor hepatice, a polipilor stromali uterini la femele si a adenoamelor tiroidiene la masculi, numai la doze care realizeaza o expunere de 100 mai mare decat cea obtinuta prin administrarea dozelor terapeutice la om. Se considera ca aceste modificari nu sunt relevante.

Un studiu de carcinogenitate, cu durata de doi ani, desfasurat la soarece, a determinat inducerea tumorilor ovariene benigne si modificarea incidentei neoplasmelor limforeticulare (mai putine sarcoame histiocitare la femele si mai multe decese datorate limfoamelor). Se considera ca aceste modificari sunt efecte specifice ale inhibarii aromatazei la soarece si nu sunt relevante clinic la om.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor:

Nucleu
Lactoza monohidrat Povidona K 31 (E 1201) Amidonglicolat de sodiu (tip A) Stearat de magneziu (E 572)

Film
Hipromeloza (E 464) Macrogol 400 Dioxid de titan (E 171)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
30 luni.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Medicamentul nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu blistere din PVC-PE-PVDC/Al cu 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 sau 300 comprimate filmate si cutie cu blistere din PVC-PE-PVDC/Al pentru uz spitalicesc cu 28, 50, 84, 98, 300 sau 500 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H. Schlossplatz 1, 8502 Lannach, Austria


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Pot lua Indole -3 dupa o operație de carcinom mamar?
Am dublă mastectomie , carcinom mamar, recomandat tratament cu Tamoxifen pe care l am refuzat. ...
Poate lua zeolit?
Mama mea are cancer mamar triplu negativ ,a făcut 8 ședințe de chimioterapie iar acum ...
↳ Buna ziua! In cazul mamaei dumneavoastra se poate administra atat Zeolit-ul, cat si Indole-3-Supreme, acesta din urma este special recomandat in canc ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Folosesc Logest ..
Folosesc Logest de o lună, acum fac pauza de 7 zile,după cate luni iși face efectul?am citit de ...
↳ Buna ziua! Efectul contraceptiv este prezent inca de la prima folie, cu conditia adminsitrarii corecte, fara omisiuni. Va puteti baza pe acest efect, ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
noduli mamari
Buna ziua, Am fetita in varsta de 28 ani si are noduli mamari, iar in urma unui set de analize, se ...
daca exista tratament natural pt tumora anexiala stanga si pt departare corzilor vocale???
buna seara, Va multumesc din suflet pt promtitudinea de care ati dat dovada si pt recomandarea facu ...
↳ Buna ziua! Este posibil ca disfonia sa fie cauzata de umflarea unor ganglioni limfatici, care preseaza corzile vocale. O laringoscopie la un specia ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
VICODIN
Am fost operata la san . Dupa chimioterapie , am dureri de oase .Este indicat sa iau VICODIN ?? sau ...
↳ Buna ziua! Vicodin nu este disponibil pentru vanzare in Romania. Luati acest medicament doar daca vi l-a recomandat medicul si il si puteti procura. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...