Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Dyspex 20 mg, comprimate gastrorezistente

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Dyspex 20 mg, comprimate gastrorezistente

Prospect - Dyspex 20 mg, comprimate gastrorezistente


NU comercializăm Dyspex 20 mg, comprimate gastrorezistente!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Dyspex 20 mg, comprimate gastrorezistente    DCI: Pantoprazolum


  Produs complementar recomandat


249.95lei
Vezi detalii

Indicatii: Pentru tratamentul bolii de reflux usoare si a simptomelor asociate (de exemplu, pirozis, regurgitarea acidului, dureri la deglutitie).

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat gastrorezistent contine pantoprazol sodic sesquihidrat 22,55 mg echivalent cu pantoprazol 20 mg.
Excipient:
Dyspex 20 mg contine lecitina de soia care se afla in compozitia cernelii de inscriptionare. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat gastrorezistent
Comprimat filmat, oval, biconvex, de culoare galbena, inscriptionat cu „P 20" cu cerneala bruna pe o fata.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Pentru tratamentul bolii de reflux usoare si a simptomelor asociate (de exemplu, pirozis, regurgitarea acidului, dureri la deglutitie).

Pentru tratamentul pe termen lung si prevenirea recurentei esofagitei de reflux.

Prevenirea ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS) la pacientii care prezinta riscul de a necesita tratament continuu cu AINS (vezi pct. 4.4).

4.2 Doze si mod de administrare

Comprimatele gastrorezistente de Dyspex 20 mg nu trebuie mestecate sau zdrobite si trebuie inghitite intregi cu lichid, inainte de masa.

Dozajul recomandat
Adulti si adolescenti cu varsta de minim 12 ani
Boala de reflux ugoara si simptomele asociate (de exemplu, pirozis. regurgitarea acidului. dureri la deglutitie)

Doza orala recomandata este de un comprimat gastrorezistent Dyspex 20 mg pe zi. In general. simptomele se amelioreaza in decurs de 2-4 saptamani. fiind necesara o perioada de tratament de 4 saptamani pentru vindecarea esofagitei asociate. Daca acest tratament nu este suficient. vindecarea va surveni. de regula. peste alte 4 saptamani. Dupa ce simptomele s-au atenuat. recurenta simptomelor poate fi controlata utilizand la cerere o schema de administrare cu 20 mg o data pe zi. la nevoie. Trecerea la tratamentul continuu poate fi luata in considerare cand nu se poate mentine un control satisfacator al simptomelor in cazul tratamentului la cerere.

Tratamentul pe termen lung si prevenirea recurentei esofagitei de reflux

Pentru tratamentul de lunga durata. se recomanda o doza de intretinere de un comprimat gastrorezistent Dyspex 20 mg pe zi. cu cresterea dozei la 40 mg pantoprazol pe zi. in caz de recurenta. Pentru aceasta situatie este disponibil Dyspex 40 mg. Dupa vindecarea recurentei. dozajul poate fi din nou redus la 20 mg pantoprazol.

Adulti

Prevenirea ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS) la pacientii care prezinta riscul de a necesita tratament continuu cu AINS

Doza orala recomandata este de un comprimat gastrorezistent Dyspex 20 mg pe zi.

Copii cu varsta sub 12 ani
Dyspex nu este recomandat pentru utilizarea la copii cu varsta sub 12 ani. datorita datelor limitate la acest grup de varsta (vezi pct. 5.2).
Grupuri speciale de pacienti
La pacientii cu insuficienta hepatica severa nu trebuie depagita doza zilnica de 20 mg pantoprazol. La pacientii varstnici sau la cei cu insuficienta renala nu este necesara ajustarea dozei.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa. soia sau la oricare dintre excipientii Dyspex.
Pantoprazolul. similar altor inhibitori de pompa de protoni (IPP). nu trebuie administrat concomitent cu
atazanavir (vezi pct. 4.5).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Atentionari speciale
Nu exista

Precautii speciale pentru utilizare
La pacientii cu insuficienta hepatica severa. valorile serice ale enzimelor hepatice trebuie monitorizate periodic pe durata tratamentului cu pantoprazol. in special in cazul utilizarii de lunga durata. In cazul in care valorile serice ale enzimelor hepatice cresc. tratamentul trebuie intrerupt.
Utilizarea Dyspex 20 mg ca tratament de prevenire a ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene neselective (AINS) trebuie limitata la pacientii care necesita tratament continuu cu AINS si prezinta un risc crescut de aparitie a complicatiilor gastro-intestinale.

Cresterea riscului trebuie evaluata in functie de factorii individuali de risc, de exemplu varsta inaintata (peste 65 de ani), antecedente de ulcer gastric sau duodenal sau hemoragie gastro-intestinala superioara. Pantoprazolul, similar tuturor medicamentelor care inhiba secretia acida, poate reduce absorbtia vitaminei B12 (ciancobalamina) datorita hipo- sau aclorhidriei. Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii cu depozite reduse in corp sau cu factori de risc pentru absorbtie redusa de vitamina B12, in terapia de lunga durata.

In tratamentul de lunga durata, in special cand se depaseste o perioada de tratament de un an, pacientii trebuie monitorizati regulat.

La aparitia oricarui simptom alarmant (de exemplu, pierdere semnificativa neintentionata in greutate, varsaturi recurente, disfagie, hematemeza, anemie sau melena) si cand este suspectat sau prezent ulcerul gastric, trebuie exclus caracterul malign, deoarece tratamentul cu pantoprazol poate ameliora simptomele si intarzia diagnosticul.

Daca simptomele persista in ciuda unui tratament adecvat trebuie efectuate investigatii suplimentare.

Pantoprazol, similar tuturor inhibitorilor de pompa de protoni, poate creste numarul de bacterii care sunt prezente in mod normal in tractul gastro-intestinal superior. Tratamentul cu Dyspex poate duce la cresterea usoara a riscului de infectii gastro-intestinale, cum sunt cele determinate de Salmonella, Campylobacter si C. difficile.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Dyspex 20 mg poate reduce absorbtia medicamentelor a caror biodisponibilitate depinde de pH (de exemplu, ketoconazol).

S-a demonstrat ca administrarea concomitenta de atazanavir 300 mg/ritonavir 100 mg cu omeprazol (40 mg o data pe zi) sau atazanavir 400 mg cu lansoprazol (60 mg in doza unica) la voluntari sanatosi a dus la o reducere marcata a biodisponibilitatii atazanavirului. Absorbtia de atazanavir este dependenta de pH. Prin urmare, inhibitorii de pompa de protoni, incluzand pantoprazolul, nu trebuie administrati concomitent cu atazanavir (vezi pct. 4.3).

Pantoprazolul este metabolizat la nivel hepatic prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450. Nu poate fi exclusa interactiunea pantoprazolului cu alte medicamente sau alti compusi care sunt metabolizati prin intermediul aceluiasi sistem enzimatic. Cu toate acestea, nu s-au observat interactiuni semnificative clinic in testele specifice pentru astfel de medicamente sau compusi, respectiv carbamazepina, cafeina, diazepam, diclofenac, digoxina, alcool etilic, glibenclamida, metoprolol, naproxen, nifedipina, fenitoina, piroxicam, teofilina si contraceptive orale.

Desi nu s-a observat nicio interactiune in timpul administrarii concomitente de fenprocumon sau warfarina in studii clinice de farmacocinetica, au fost raportate cateva cazuri izolate de modificari ale valorii INR in timpul tratamentului concomitent in perioada ulterioara punerii pe piata. Prin urmare, la pacientii in tratament cu anticoagulante cumarinice, se recomanda monitorizarea timpului de protrombina/INR dupa initierea si intreruperea tratamentului cu pantoprazol, precum si in cazul administrarii neregulate de pantoprazol.
De asemenea, nu au existat interactiuni la administrarea concomitenta de antiacide.

4.6 Sarcina si alaptarea

Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea pantoprazolului la femeile gravide. Studiile efectuate la animale au aratat toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Nu se cunoaste riscul potential la om. Dyspex nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca pantoprazolul este excretat in laptele matern. Studiile efectuate la animale au demonstrat excretia de pantoprazol in laptele matern. O decizie cu privire la continuarea/intreruperea alaptarii sau continuarea/intreruperea terapiei cu Dyspex trebuie luata avand in vedere beneficiile alaptarii pentru copil si beneficiile terapiei cu Dyspex pentru mama.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Dyspex nu are nicio influenta cunoscuta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pot aparea reactii adverse la medicament, cum sunt ameteli si tulburari de vedere (vezi pct. 4.8). In aceste conditii, poate scadea capacitatea de reactie.

4.8 Reactii adverse
In studiile clinice efectuate cu pantoprazol s-au observat urmatoarele reactii adverse.
In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a
gravitatii.

Ulterior punerii pe piata s-au raportat urmatoarele reactii adverse suplimentare:

Tulburari hepatobiliare: leziuni hepatocelulare. icter. insuficienta hepatocelulara
Tulburari psihice: halucinatii. confuzie (in special la pacientii cu predispozitie. precum si agravarea
acestor simptome in cazul in care au fost preexistente)
Tulburari renale si ale cailor urinare: nefrita interstitiala
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat: sindrom Stevens-Johnson. sindrom Lyell; eritem polimorf. fotosensibilitate

4.9 Supradozaj

Nu sunt cunoscute simptomele supradozajului la om.
S-au administrat doze de pana la 240 mg intravenos in decurs de 2 minute si au fost bine tolerate. Deoarece pantoprazolul se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice. nu este ugor dializabil.

In caz de supradozaj cu semne clinice de intoxicatie. se aplica regulile generale ale terapiei intoxicatiei.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: inhibitori de pompa de protoni. codul ATC: A02BC02

Pantoprazolul este un benzimidazol substituit care inhiba secretia acida gastrica prin actiunea specifica la nivelul pompelor de protoni din celulele parietale.

Pantoprazolul este convertit la forma sa activa. in mediul acid al canaliculilor celulelor parietale. unde inhiba enzima ATP-aza H+/K+. adica etapa finala de producere a acidului clorhidric in stomac. Inhibarea este dependenta de doza si afecteaza atat secretia acida bazala cat si secretia acida provocata. La majoritatea pacientilor. simptomele dispar in decurs de 2 saptamani. Similar altor inhibitori de pompa de protoni si antagonisti ai receptorilor H2. tratamentul cu pantoprazol determina o reducere a aciditatii la nivelul stomacului gi. astfel. o crestere a gastrinemiei. proportionala cu reducerea aciditatii. Cresterea gastrinemiei este reversibila. Deoarece pantoprazolul se leaga de enzima distal fata de nivelul receptorilor celulari. substanta poate afecta secretia de acid clorhidric. independent de stimularea cu alte substante (acetilcolina. histamina. gastrina). Efectul este identic. indiferent daca medicamentul este administrat oral sau intravenos.

Valorile gastrinemiei in conditii de repaus alimentar cresc in timpul tratamentului cu pantoprazol. In majoritatea cazurilor de tratament de scurta durata. acestea nu depagesc limita superioara a valorilor normale. In majoritatea cazurilor de tratament de lunga durata. valorile gastrinemiei se dubleaza. Cu toate acestea. o crestere excesiva apare numai in cazuri izolate. Prin urmare. se observa o crestere ugoara pana la moderata a numarului de celule endocrine specifice (ECL) in stomac. intr-un numar mic de cazuri de tratament de lunga durata (hiperplazie simpla pana la adenomatoasa). Cu toate acestea. conform studiilor efectuate pana in prezent. formarea leziunilor precanceroase (hiperplazie atipica) sau a tumorilor carcinoide descoperite in experimentele la animale (vezi pct. 5.3) nu au fost observate la om.

Conform rezultatelor din studiile la animale nu se poate exclude complet influenta unui tratament de lunga durata mai mare de un an cu pantoprazol asupra parametrilor functiei tiroidiene si a enzimelor hepatice..

5.2 Proprietati farmacocinetice

Farmacocinetica generald

Pantoprazolul se absoarbe rapid si concentratia plasmatica maxima este atinsa dupa administrarea orala a unei doze unice de 20 mg. Concentratiile plasmatice maxime de aproximativ 1 - 1.5 ug/ml se ating in medie la 2.0 - 2.5 ore dupa administrare si aceste valori raman constante dupa administrari repetate. Volumul de distributie este de aproximativ 0.15 l/kg si clearance-ul este de aproximativ 0.1 l/ore si kg.

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 1 ora. Au existat cateva cazuri de subiecti la care eliminarea a fost intarziata. Datorita legarii specifice a pantoprazolului de pompele de protoni ale celulei parietale. timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare nu este corelat cu o durata de actiune mai lunga (inhibare a secretiei acide).

Farmacocinetica nu variaza dupa administrarea unica sau repetata. La un interval de dozaj cuprins intre 10 si 80 mg. farmacocinetica pantoprazolului in plasma este practic liniara. atat dupa administrarea orala. cat si dupa cea intravenoasa.

Pantoprazolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 98%. Substanta este metabolizata aproape exclusiv la nivel hepatic. Eliminarea renala reprezinta principala cale de excretie (aproximativ 80%)
pentru metabolitii pantoprazolului, restul eliminandu-se prin materiile fecale. Principalul metabolit plasmatic si urinar este demetilpantoprazolul, care este sulfoconjugat. Timpul de injumatatire plasmatica al metabolitului principal (aproximativ 1,5 ore) nu este cu mult mai mare decat cel al pantoprazolului.

Biodisponibilitate

Pantoprazolul este absorbit complet dupa administrare orala. S-a constatat ca biodisponibilitatea absoluta din comprimat este de aproximativ 77%. Aportul concomitent de alimente nu a avut nicio influenta asupra ASC, concentratiei plasmatice maxime si, ca urmare, asupra biodisponibilitatii. Prin aportul concomitent de alimente nu va creste decat variabilitatea timpului de instalare a actiunii.

Caracteristici la pacienti/grupe speciale de subiecti

Nu este necesara reducerea dozei cand pantoprazolul se administreaza la pacientii cu functie renala afectata (inclusiv pacientii dializati). Similar subiectilor sanatosi, pantoprazolul are un timp de injumatatire plasmatica scurt. Doar mici cantitati de pantoprazol sunt dializate. Desi metabolitul principal are un timp de injumatatire plasmatica moderat intarziat (2-3 ore), excretia este la fel de rapida si, astfel, nu se produce acumulare.
Desi la pacientii cu ciroza hepatica (clasele A si B conform clasificarii Child Pugh) valorile timpului de injumatatire plasmatica au crescut cu 7 pana la 9 ore si valorile ASC au crescut cu un coeficient de 5-7, concentratia plasmatica maxima crescand numai usor de 1,5 ori, comparativ cu subiectii sanatosi.

De asemenea, nu este relevanta clinic nici cresterea usoara a valorilor ASC si Cmax la voluntarii varstnici, comparativ cu voluntarii mai tineri.

Copii si adolescenti

In urma administrarii orale a unei doze unice de 20 sau 40 mg pantoprazol la copiii cu varsta intre 5 si 16 ani, valorile ASC si Cmax s-au incadrat in valorile corespunzatoare adultilor.
In urma administrarii intravenoase a unei doze unice de 0,8 sau 1,6 mg/kg pantoprazol la copiii cu varsta intre 2 si 16 ani, nu a existat nicio asociere semnificativa intre clearance-ul pantoprazolului si varsta sau greutate. ASC si volumul de distributie au fost in concordanta cu datele obtinute la adulti.

5.3 Date preclinice de siguranta

Datele preclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea.

In studiile de carcinogenitate cu durata de 2 ani la sobolani, s-au descoperit neoplasme neuroendocrine. In plus, in cadrul unui studiu s-au descoperit papiloame cu celule scuamoase in partea anterioara a stomacului sobolanilor. Mecanismul care duce la formarea de tumori carcinoide gastrice dupa administrarea benzimidazolilor substituiti a fost atent investigat si duce la concluzia ca este o reactie secundara la cresterea masiva a gastrinemiei, care are loc la sobolan dupa tratamentul cu doze mari, pe termen lung.

In studii cu durata de doi ani, s-a observat un numar crescut de tumori hepatice la sobolani (numai intr-un studiu efectuat la sobolan) si la femelele de soarece si au fost interpretate ca fiind datorate metabolizarii hepatice intense a pantoprazolului.

La un grup de sobolani carora li s-a administrat cea mai mare doza (200 mg/kg) intr-un studiu cu durata de doi ani, s-a observat o crestere usoara a modificarilor neoplazice la nivelul tiroidei. Aparitia acestor neoplasme este asociata cu modificarile induse de pantoprazol asupra degradarii tiroxinei in ficatul gobolanilor. Nu se agteapta reactii adverse tiroidiene la om. deoarece doza terapeutica este mica.

In studii asupra functiei de reproducere la animale. au fost observate semne de ugoara fetotoxicitate la doze peste 5 mg/kg.
Investigatiile nu au prezentat dovezi de afectare a fertilitatii sau efecte teratogene.
Traversarea placentei a fost studiata la gobolan si s-a descoperit ca aceasta creste odata cu varsta sarcinii. Ca urmare. concentratia de pantoprazol este ugor crescuta la nivel fetal. inainte de nagtere.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleu:
Carbonat de sodiu anhidru
Manitol
Crospovidona
Povidona K90
Stearat de calciu

Subfilm:
Hipromeloza
Povidona K25
Dioxid de titan (E 171)
Oxid galben de fer (E 172)
Propilenglicol

Film enteric:
Copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1)
Polisorbat 80
Laurilsulfat de sodiu Citrat de trietil

Cerneala bruna de inscriptionare: Shellac
Oxid rogu de fer (E 172) Oxid negru de fer (E 172) Oxid galben de fer (E 172) Lecitina de soia Dioxid de titan (E 171) Dimeticona emulsie
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
Perioada de valabilitate dupa prima deschidere a flacoanelor din PEID: 2 luni
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Ambalaje: flacon din PEID cu capac din PEJD prevazut cu filet, blistere din Al/Al cu portofel din carton, blistere din Al/Al fara portofel din carton

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Fara cerinte speciale.
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

Nycomed GmbH
Byk-Gulden-StraBe 2, 78467 Konstanz Germania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Alanerv
Buna ziua !Puteți să mi spuneți ce substanță din Alanerv da acel gust fff i ...
gastrita atrofica
Buna ziua,avand gatul iritat de cateva luni mi s-a recomandat o gastroscopie.La gastroscopie am fost ...
↳ Buna ziua! In majoritatea cazurilor gastrita atrofica este cauzata de Helicobacter pylori. Mucoasa stomacului este inflamata si se subtiaza. In gener ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Bebelus care vomita des
Bună ziua, o ďż˝ntrebare vă rog. Am un bebe de două luni și o săptămďż˝nă și aproximativ d ...
↳ Buna ziua! Este posibil ca micutul sa sufere de reflux gastro-esofagian. In primul rand aveti grija sa elimine aerul inghitit in timpul hranirii, apo ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Bebe are colici, ce picaturi ii dau?
Buna ziua. Bebelina, in varsta de 1 luna si 2 saptamani are colici. I am adminitrat pana acum,cu suc ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa inlocuiti Co-Lactase cu Colief si sa adaugati un siropel anti-reflux, cate 2 ml dupa fiecare hranire, se numeste Refalgin. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Asociere coreflux și eliquis
Medicul mi-a prescris să mă tratez cu coreflux iar ulterior alt medic mi-a prescris să ...
↳ Buna ziua! Daca le-ati asocia, ar aparea riscul aparitiei de hemoragii. Va recomand sa luati doar unul dintre ele! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Helicobacter cu reflux
As putea lua gastrofix cu biosun gastro? ...
Helycobacter pylori
Bună ziua ! Am și eu o întrebare acum câteva luni am fost diagnosticata cu o gastrită ...
↳ Buna ziua! Dupa o infectie cu Helicobacter pylori, determinarea anticoprilor in sange va fi pozitiva timp de trei ani. Daca rezultatul a fost negativ ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Greșire suspensie forexo
Greșire suspensie forexo

Bună seara! Aș dori să ďż˝mi comunicați cat ml de ... Buna ziua! Mai adaugati inca 27 de ml de apa, pentru ca suspensia sa ...


Sfatul farmcistului Dureri in zona coastelor
Dureri in zona coastelor

De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o t ... Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic ...



Sfatul farmcistului Lactatie
Lactatie

Aș vrea să ďż˝mi opresc lacatatia și vreau să știu dacă ... Buna ziua! Da, Lactostop va poate ajuta in acest sens intrucat reduce ...


Sfatul farmcistului Eritromicina
Eritromicina

Buna ziua. Va rog, am de facut o investigatie ( histerosonografie) . N ... Buna ziua! Nu va pot recomanda administrarea unui produs de uz veteri ...


Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...