Farmacie Online
      Total: 0.00 lei

Cosul este gol.
Livrare Gratuita in toata tara pentru orice comanda mai mare de 250 de lei
.
    Catalog Produse     Oferte!    Cadouri!    Intreaba Farmacistul      Retete Cosmetice    Articole    Prospecte    Analize Medicale

Index medicamente: A B C D E F G H I J K L M N O P

Q R S T U V W X Y Z


Cauta prospecte medicamente ...

Prospect - Alendronat Sandoz 70 mg, comprimate filmate


    NU comercializam Alendronat Sandoz 70 mg, comprimate filmate!

    In schimb, puteti comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE prezentate in aceasta pagina.
    Cititi cu atentie prospectul inainte de achizitionarea produsului!


    Denumirea comerciala: Alendronat Sandoz 70 mg, comprimate filmate
    DCI: Acidum alendronicum


Produs Naturist Complementar:
OSTEO GUARD

Producator: Heritage, SUA
Recomandat: Hipocalcemie
OSTEO GUARD EFECTE: Contine o forma de calciu foarte usor absorbabil, denumita microcristale de hidroxiapatita (MCHC ... tot prospectul
153 lei

   Buc
Indicatii: Tratamentul osteoporozei din post-menopauza. Alendronatul reduce riscul de fracturi vertebrale si de sold.

2. COMPOZITIE CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat filmat contine 70 mg acid alendronic (sub forma de alendronat de sodiu trihidrat). Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat filmat.
Comprimate filmate albe, rotunde, biconvexe, marcate cu "ALN 70" pe una dintre fete.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul osteoporozei din post-menopauza. Alendronatul reduce riscul de fracturi vertebrale si de sold.

4.2 Doze si mod de administrare

Administrare orala.
Doza recomandata este de un comprimat filmat de 70 mg, pe saptamana.

Pentru a obtine o absorbtie satisfacatoare a alendronatului
Alendronat Sandoz trebuie sa fie administrat pe stomacul gol, imediat dupa trezire, dimineata, numai cu apa simpla, cu cel putin 30 de minute inainte de prima masa a zilei, inainte de a bea lichide sau de a lua alte medicamente. Alte bauturi (incluzand apa minerala), alimente si unele medicamente probabil reduc absorbtia alendronatului (vezi pct. 4.5).

Pentru a facilita ajungerea medicamentului in stomac si in acest fel reducerea riscului de iritatii/reactii adverse locale si la nivelul esofagului (vezi pct. 4.4).
• Alendronat Sandoz trebuie administrat numai prin inghitire, dimineata, cu un pahar plin cu apa (nu mai putin de 200 ml).
• Comprimatele filmate de Alendronat Sandoz trebuie inghitite intregi. Comprimatele nu trebuie sa fie mestecate, supte sau lasate sa se dizolve in cavitatea bucala, tinand cont de riscul de ulceratii orofaringiene.
• Pacientele nu vor sta in pozitie culcat pana vor lua prima masa a zilei, care va trebui sa fie la cel putin o jumatate de ora de la administrarea comprimatului..
• Pacientele nu vor sta in pozitie culcat cel putin 30 de minute dupa administrarea Alendronat Sandoz.
• Alendronat Sandoz nu trebuie administrat inainte de culcare sau inainte de a se ridica din pat dimineata.
Pacientelor trebuie sa li se administreze suplimente de calciu si vitamina D, daca dieta este inadecvata (vezi pct. 4.4).

Utilizarea la pacientii varstnici
In studiile clinice nu au fost observate diferente legate de varsta, in legatura cu eficacitatea sau profilul de siguranta al alendronatului. In consecinta, nu este necesara nici o ajustare a dozei pentru pacientii varstnici.

Utilizarea in insuficienta renala
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii care au o rata de filtrare glomerulara (RFG) mai mare de 35 ml/min. Alendronatul nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala, daca rata de filtrare glomerulara (RFG) este mai mica de 35 ml/min, deoarece nu exista experienta in aceste cazuri.

Utilizarea in insuficienta hepatica Nu este necesara ajustarea dozei.

Utilizarea la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)
Alendronatul a fost studiat la un numar mic de pacienti cu varsta sub 18 ani cu osteogeneza imperfecta. Rezultatele sunt insuficiente pentru a permite utilizarea sa la copii.

Alendronat Sandoz nu a fost investigat in tratamentul osteoporozei induse de glucocorticoizi.

4.3 Contraindicatii
• Anomalii ale esofagului si alti factori care intarzie evacuarea esofagului, cum sunt stricturile sau acalazia.
• Incapacitatea de a sta in picioare sau asezat pe scaun pentru cel putin 30 de minute.
• Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
• Hipocalcemie.

Vezi, de asemenea, pct. 4.4.

4.4 Atemtionari si precautii speciale pentru utilizare
Alendronatul poate determina iritatia locala a mucoasei tractului gastro-intestinal superior. Datorita riscului de agravare a unor boli preexistente, alendronatul va fi administrat cu prudenta la pacienti cu afectiuni active ale tractului gastro-intestinal superior cum sunt disfagia, afectiuni ale esofagului, gastrita, duodenita, ulcere sau in cazul celor cu afectiuni gastro-intestinale severe, recente (in timpul ultimului an) cum sunt ulcer gastric, hemoragii gastro-intestinale active sau interventii chirurgicale la nivelul tractului gastro-intestinal superior, altele decat piloroplastia (vezi pct. 4.3).

La pacientele tratate cu alendronat au fost raportate reactii adverse la nivelul esofagului (in unele cazuri severe si care au necesitat spitalizare), cum sunt esofagita, ulcer esofagian sau eroziuni esofagiene, care, in cazuri rare, au fost urmate de stricturi esofagiene. In consecinta, medicul trebuie informat despre orice semne sau simptome care indica o posibila reactie esofagiana. Pacientele trebuie instruite sa intrerupa tratamentul cu alendronat si sa solicite consult medical, in cazul in care prezinta simptome de iritatie esofagiana, cum sunt disfagie, durere la deglutitie, durere retrosternala sau arsuri retrosternale nou aparute/agravate.

Riscul reactiilor adverse severe esofagiene este mult mai mare la pacientele care nu urmeaza corect indicatiile de administrare a alendronatului si/sau continua administrarea alendronatului chiar si dupa aparitia simptomelor care indica iritatie esofagiana. Este foarte important ca pacientelor sa li se ofere informatiile complete despre modul de administrare, iar aceste informatii sa fie intelese (vezi pct. 4.2). Pacientele trebuie informate ca nerespectarea acestor instructiuni poate creste riscul aparitiei afectiunilor esofagiene.
Desi in studiile clinice extinse nu a fost observat un risc crescut, dupa punerea pe piata au fost raportate cazuri rare de ulcer gastric si ulcer duodenal, unele dintre ele severe si cu complicatii.

Osteonecroza maxilarului, in general asociata cu o extractie dentara si/sau cu infectie locala (incluzand osteomielita) a fost raportata la pacientii cu cancer, tratati cu o schema terapeutica incluzand, in principal, administrarea intravenoasa de bisfosfonati. Multi dintre acesti pacienti au fost tratati concomitent cu chimioterapice si corticosteroizi. Osteonecroza maxilarului a fost raportata, de asemenea, si la pacienti cu osteoporoza tratati cu bisfosfonati administrati oral.

La pacientii cu factori de risc concomitenti (de exemplu cancer, chimoterapie, radioterapie, corticosteroizi, igiena orala precara) trebuie avuta in vedere o examinare a danturii, asociata cu masuri de preventie stomatologica, inainte de initierea tratamentului cu bisfosfonati.

Daca este posibil, acesti pacienti trebuie sa evite procedurile dentare invazive,in timpul tratamentului La pacientii la care osteonecroza maxilarului apare in timpul tratamentului cu biofosfonati, o interventie chirurgicala dentara poate exacerba aceasta situatie. Pentru pacientii care necesita proceduri stomatologice, nu sunt disponibile informatii care sa sugereze ca intreruperea tratamentului cu biofosfonati reduce riscul de osteonecroza a maxilarului.
Evaluarea clinica a medicului curant trebuie sa ghideze planul terapeutic pentru fiecare pacient, in functie de raportul individual beneficiu/risc.

La pacientii tratati cu bifosfonati au fost raportate durere osoasa, articulara si/sau musculara. In cadrul experientei dupa punerea pe piata aceste simptome au fost rareori severe si/sau incapacitante (vezi pct. 4.8). Debutul acestor simptome a variat de la o zi la cateva luni de la initierea tratamentului. La majoritatea pacientilor simptomele s-au ameliorat dupa oprirea tratamentului. O recadere a simptomelor s-a produs cand au fost expusi la acelasi medicament sau la alt bifosfonat.

Daca pacientele uita sa utilizeze o doza de Alendronat Sandoz trebuie instruite sa isi administreze comprimatul in dimineata zilei urmatoare. Pacientele nu trebuie sa utilizeze doua comprimate in aceeasi zi, dar trebuie sa revina la administrarea unui comprimat pe saptamana, ca in schema terapeutica originala, in aceeasj zi stabilita initial.

Alendronatul nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala, daca RFG este mai mica de 35 ml/min (vezi pct. 4.2).

Trebuie luate in considerare si cauzele de osteoporoza, altele decat deficitul de estrogeni si imbatranirea.

Hipocalcemia trebuie corectata inaintea initierii terapiei cu alendronat (vezi pct. 4.3.). Alte tulburari ale metabolismului mineralelor (cum sunt deficitul de vitamina D si hipoparatiroidismul) trebuie, de asemenea, obligatoriu tratate inaintea initierii terapiei cu alendronat. La pacientele aflate in aceste conditii, calcemia si simptomele de hipocalcemie trebuie monitorizate in timpul tratamentului cu alendronat.

Datorita efectului pozitiv al alendronatului de crestere a mineralizarii osoase, pot sa apara scaderi ale calcemiei si fosfatemiei. Acestea sunt, de obicei, usoare si asimptomatice. Totusi, a fost raportata, in cazuri rare, hipocalcemie simptomatica, ocazional severa si care apare mai ales la pacientele aflate in conditii predispozante (de exemplu, hipoparatiroidism, deficit de vitamina D si in caz de malabsorbtie a calciului).
In consecinta, asigurarea unui aport adecvat de calciu si vitamina D este importanta, in mod special, la pacientele tratate cu glucocorticoizi.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Ingerarea de alimente sau bauturi in acelasi timp (incluzand apa minerala) sau administrarea concomitenta de suplimente de calciu, antiacide sau alte medicamente cu administrare orala, poate afecta absorbtia alendronatului. Ca urmare, pacientele trebuie sa astepte cel putin 30 de minute de la administrarea alendronatului, inainte de a lua alte medicamente pe cale orala (vezi pct. 4.2).

Nu se anticipeaza interactiuni clinic semnificative cu alte medicamente.. In studiile clinice, un numar de pacienti a fost tratat cu estrogen (intravaginal, transdermic sau oral) concomitent cu alendronat. Niciun fel de reactii adverse nu au putut fi relationate cu acest tratament asociat.

Desi nu au fost realizate studii specifice privind interactiunile, in cadrul studiilor clinice, alendronatul a fost administrat concomitent cu un numar de alte medicamente prescrise frecvent, fara nicio evidenta a unor interactiuni care sa induca reactii adverse, clinic semnificative.

4.6 Sarcina si alaptarea

Utilizarea in timpul sarcinii
Exista date insuficiente privind utilizarea alendronatului la gravide. Studiile la animale au relevat, la doze mari, efecte asupra formarii osului fetal. Alendronatul administrat la femelele gestante de sobolan a determinat distocie, datorata hipocalcemiei (vezi pct. 5.3).. Conform indicatiilor, alendronatul nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.

Folosirea in timpul alaptarii
Nu se cunoaste daca alendronatul este excretat in lapte matern uman. Conform indicatiilor, alendronatul nu trebuie administrat femeilor care alapteaza.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Profilul global de siguranta pentru alendronat, un comprimat pe saptamana (n=519) si alendronat 10 mg pe zi (n=370), obtinut dupa un studiu de 1 an realizat la femei in post-menopauza, a fost similar.

In doua studii cu durata de trei ani, cu un protocol aproape identic, la femei in post-menopauza (alendronat 10 mg : n=196 ; placebo: n=397) profilurile de siguranta globale pentru alendronat 10 mg zilnic si placebo au fost similare.

In continuare, sunt prezentate reactiile adverse raportate de investigatori ca fiind posibile, probabil sau categoric determinate de catre medicament si care au aparut in procente mai mari de 1% in studiile cu durata de 1 an la oricare dintre grupurile tratate sau care au aparut la mai mult de 1% dintre pacientele tratate cu alendronat 10 mg pe zi si cu o incidenta mai mare decat la pacientele la care s-a administrat placebo, in studiile cu durata de trei ani:
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate, de asemenea, in studiile clinice si/sau dupa punerea pe piata:
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate, de asemenea, in studiile clinice si/sau dupa punerea pe piata:
Foarte frecvente: > 1/10
Frecvente: > 1/100 si < 1/10
Mai putin frecvente: > 1/1000 si < 1/100
Rare: > 1/10000 si < 1/1000
Foarte rare: < 1/10000, cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Tulburari ale sistemului nervos Frecvente: cefalee

Tulburari oculare
Rare: uveite, sclerite, episclerite

Tulburari gastro-intestinale:
Frecvente: durere abdominala, dispepsie, constipatie, diaree, flatulenta, ulcer esofagian*, disfagie*, distensie abdominala, regurgitatie acida
Mai putin frecvente: greata, varsaturi, gastrita, esofagita* eroziuni esofagiene*, melena. Rare: stricturi esofagiene, ulceratii orofaringiene*, perforata, ulceratii si hemoragii ale tractului gastro¬intestinal superior (vezi pct. 4.4). * Vezi pct. 4.2 si 4.4.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: eruptii cutanate tranzitorii, prurit, eritem
Rare: eruptii cutanate tranzitorii cu fotosensibilitate.
Foarte rare: cazuri izolate de reactii cutanate severe, incluzand sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Frecvente: dureri musculo-scheletice (os, muschi sau articulatie)
Rare: osteonecroza maxilarului a fost raportata la pacientii tratati cu bisfosfonati. Majoritatea raportarilor se refera la pacienti cu cancer, dar asemenea cazuri au fost raportate, de asemenea, si la pacienti tratati pentru osteoporoza. Osteonecroza maxilarului este, in general, asociata cu o extractie
dentara si/sau o infectie locala (incluzand osteomielita). Diagnosticul de cancer, chimioterapia, radioterapia, corticosteroizii si igiena orala precara sunt, de asemenea, considerati ca factori de risc; durere severa musculo-scheletica (os, muschi sau articulatie) (vezi pct. 4.4).

Tulburari metabolice si de nutritie
Rare: hipocalcaemie simptomatica, in general, in legatura cu conditii predispozante (vezi pct. 4.4) Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: simptome tranzitorii, cum sunt cele din faza de reactie acuta (mialgie, stare generala de rau si, in cazuri rare, febra) de obicei in legatura cu initierea tratamentului

Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: reactii de hipersensibilitate, incluzand urticaria si edemul angioneurotic

In timpul experientei de dupa punerea pe piata au fost raportate urmatoarele reactii (cu frecventa necunoscuta):

Tulburari ale sistemului nervos Ameteli

Tulburari acustice si vestibulare Vertij

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Edeme ale articulatiilor

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Astenie, edem periferic

Investigatii diagnostice
In studiile clinice au fost observate scaderi asimptomatice, usoare si tranzitorii ale calcemiei (18%) si fosfatemiei (10%) la pacientele tratate cu alendronat 10 mg pe zi, in comparatie cu pacientele la care s-a administrat placebo (12%, respectiv 3%). Totusi, in ambele grupuri, incidenta scaderii calcemiei la mai putin de 8,0 mg/dl (2 mmol/l) si a fosfatemiei la mai putin de 2,0 mg/dl (0,65 mmol/l) a fost comparabila.

4.9 Supradozaj

Dupa supradozajul prin administrare orala pot sa apara hipocalcemie, hipofosfatemie si reactii adverse ale tractului gastro-intestinal superior, cum sunt disconfort gastric, pirozis, esofagita, gastrita sau ulcer. Nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu alendronat. Trebuie administrate lapte sau antiacide, pentru a fixa alendronatul. Datorita riscului de iritatie esofagiana, nu trebuie induse varsaturi si pacientul trebuie mentinut in pozitie verticala.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase, bifosfonati, codul ATC : M05BA04

Substanta activa din Alendronat Sandoz, alendronatul de sodiu trihidrat, este un bifosfonat ce inhiba resorbtia osoasa osteoclastica, fara efecte directe asupra formarii osoase. Studiile preclinice au demonstrat localizarea preferentiala a alendronatului la nivelul situs-urilor unde are loc resorbtia activa. Activitatea osteoclastica este inhibata, dar formarea si legarea osteoclastelor nu este afectata. Oasele formate in timpul tratamentului cu alendronat au structura normala.
Tratamentul osteoporozei post-menopauza
Osteoporoza este definita ca densitate minerala osoasa (DMO) a coloanei vertebrale sau a articulatiei soldului cu o deviatie standard de 2,5 sub valoarea medie a populatiei tinere sanatoase sau ca o fractura anterioara determinata de fragilitatea osoasa,, fara legatura cu
DMO.
Echivalenta terapeutica dintre alendroniat un comprimat pe saptamana (n=519) si alendronat 10mg pe zi (n=370) a fost demonstrate printr-un studiu multicentric de 1 an, efectuat la femei in postmenopauza, cu osteoporoza. Cresterea medie a valorii initiale a DMO la nivelul coloanei vertebrale lombare, dupa un an, a fost de 5,1% (interval de incredere 95%: 4,8; 5,4%) la grupul tratat cu alendronat 70 mg o data pe saptamana si de 5,4% (interval de incredere 95%: 5,0; 5,8%) la grupul tratat cu alendronat 10 mg pe zi. Cresterea DMO la nivelul capului femural a fost de 2,3% la grupul tratat cu alendronat 70 mg o data pe saptamana, respectiv, 2,9% la grupul tratat cu alendronat 10 mg pe zi, iar la nivelul soldului de 2,9%, respectiv de 3,1%. Cresterea densitatii osoase la nivelul altor parti ale scheletului a fost similara, pentru ambele grupuri de tratament.

Efectele alendronatului asupra DMO si incidentei fracturilor la femeile in postmenopauza au fost studiate in doua studii de eficacitate initiale, cu protocol identic (n=994) si intr-un studiu interventional privind fracturile (SIF: n= 6459).

In studiile initiale de eficacitate, la pacientele tratate cu 10 mg alendronat pe zi comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo, cresterea DMO, dupa 3 ani, a fost de 8,8%, 5,9% si 7,8% la nivelul coloanei vertebrale, capului femural, respectiv, trohanterului. Cresterea DMO la nivelul intregului corp a fost, de asemenea, semnificativa. S-a inregistrat o reducere cu 48% a cazurilor de fracturi vertebrale (3,2% la pacientii tratati cu alendronat fata de 6,2% la grupul la care s-a administrat placebo). In perioada de extensie, de doi ani, care a urmat acestor studii, s-a observat continuarea cresterii DMO la nivelul coloanei vertebrale si trohanterului. In plus, DMO la nivelul capului femural si a corpului ca intreg, s-a mentinut.

Studiile SIF au inclus doua studii placebo-controlate, in care s-a administat alendronat zilnic (5 mg pe zi, timp de 2 ani, si 10 mg pe zi pentru inca unul sau doi ani).
• Studiul SIF 1: studiu cu durata de 3 ani, efectuat la 2027 pacienti care suferisera cel putin o fractura (compresie) vertebrala. In acest studiu, administrarea zilnica de alendronat a redus incidenta fracturilor noi de coloana vertebrala > 1 cu 47% (alendronat 7,9% comparativ cu placebo 15%). In plus, s-a inregistrat o reducere statistic semnificativa a incidentei fracturilor de sold (1,1% comparativ cu 2,2%, o reducere de 51%).
• Studiul SIF 2: studiu cu durata de 4 ani, efectuat la 4432 pacienti cu masa osoasa redusa, dar fara fracturi vertebrale in antecedente. In acest studiu, o diferenta semnificativa a fost observate in analiza subgrupului femeilor cu osteoporoza (37% din totalul populatiei care a indeplinit caracteristicele definitiei osteoporozei, detaliate mai sus), referitoare la incidenta fracturilor de sold (alendronat 1% comparativ cu placebo 2,2%, o reducere de 56%) si la incidenta fracturilor de coloana >1 (2,9% comparativ cu 5,8%, o reducere de 50%).

5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie
Comparativ cu doza de referinta administrata intravenos, biodisponibilitatea orala medie a alendronatului la femei a fost de 0,64%, pentru doze variind de la 5 la 70 mg, administrat dupa o noapte de repaus alimentar si cu 2 ore inainte de un mic dejun standardizat. Biodisponibilitatea a scazut cu un procent estimativ de 0,46% si 0,39%, atunci cand alendronatul a fost administrat cu o ora sau cu o jumatate de ora inainte de un mic dejun standard. In studiile de osteoporoza alendronatul a fost eficace cand a fost administrat cu cel putin 30 de minute inainte de prima masa sau bautura din acea zi. Biodisponibilitatea a fost neglijabila, indiferent daca alendronatul a fost administrat impreuna cu alimente sau pana la doua ore dupa un mic dejun standardizat.
Administrarea concomitenta de alendronat cu cafea sau suc de portocale a redus biodisponibilitatea cu aproximativ 60%. La persoanele sanatoase, administrarea orala de prednisolon (20 mg de trei ori pe zi, timp de cinci zile) nu a determinat vreo modificare semnificativa clinic a biodisponibilitatii alendronatului administrat oral a (o crestere medie variind de la 20% la 44%).

Distributie
Studiile la sobolani au aratat ca alendronatul este distribuit initial catre tesuturile moi dupa administrarea intravenoasa a 1 mg/kg, dar este apoi rapid redistribuit catre schelet sau excretat in urina. La om, media volumul mediu de distributie, la starea de echilibru, exclusiv in oase, este de cel putin 28 litri. Concentratiile plasmatice ale medicamentului, dupa administrarea orala de dozele terapeutice, sunt prea mici pentru detectarea analitica (<5 ng/ml). La om, legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 78%.

Biotransformare
La animale sau la om, nu exista nici o evidenta ca alendronatul este metabolizat.

Eliminare
Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de alendronat (14C), 50% din radioactivitate a fost excretata in urina, in timp de 72 ore, si o cantitate mica de substanta marcata radioactiv sau chiar deloc a fost recuperata in materiile fecale. Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de 10 mg, clearance-ul renal al alendronatului a fost de 71 ml/min si clearance-ul sistemic nu a depasit 200 ml/min. Concentratia plasmatica a scazut cu mai mult decat 95%, in timpul urmatoarelor 6 ore de la administrarea intravenoasa. La om, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este estimat sa depaseasca zece ani, reflectand eliberarea alendronatului de la nivelul scheletului. La sobolan, alendronatul nu se excreta prin mecanismele de transport acide sau bazice de la nivel renal si, de aceea, se presupune ca, la om, nu interfera cu eliminarea altor medicamente prin aceste mecanisme.

Grupuri speciale de pacienti
Studii preclinice au aratat medicamentul nu este depozitat in oase si este rapid excretat in urina. La animale, nu s-a evidentiat saturatia captarii la nivel osos, dupa administrarea intravenoasa cronica de doze cumulative, de pana la 35 mg/kg. Desi nu exista date clinice disponibile, se presupune ca, similar cu rezultatele obtinute la animale, eliminarea renala a alendronatului este redusa la pacientii cu insuficienta renala.
De aceea, la pacientii cu insuficienta renala, este posibila o acumulare mai mare a alendronatului in oase (vezi pct. 4.2).
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om, pe baza studiilor conventionale
farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si
potentialul carcinogen. Studiile efectuate la femelele de sobolan au aratat ca tratamentul cu alendronat
in timpul gestatiei este asociat cu distocie in timpul parturitiei, in relatie cu hipocalcemia.
La fetusii femelelor de sobolan, carora li s-au administrat doze mari de alendronat in timpul gestatiei,
s-a demonstrat o incidenta crescuta a osificarii incomplete. La om, relevanta acestor constatari nu este
cunoscuta.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Nucleul comprimatului Celuloza microcristalina Dioxid de siliciu coloidal anhidru Croscarmeloza sodica Stearat de magneziu
Filmul comprimatului Celuloza microcristalina Carrageenan Macrogol
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Acest medicament este disponibil in blistere din OPA-Al-PVC/Al si in urmatoarele marimi de ambalaj:
2 comprimate filmate
4 comprimate filmate 6 comprimate filmate 8 comprimate filmate 12 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comecializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Sandoz SRL
Str. Livezeni, nr. 7A, Targu Mures, RomaniaKamaiany - 100 tablete

   Buc

58.45 lei

Circulation Blend

   Buc

50.65 lei

Ser pentru hidratare cu Colagen - Dermato Plant Cosmetics

Oferta! +1 Crema Dermato Plant Cosmetics la alegere

34.45 lei
Intrebari si Raspunsuri:

Prolia
As dori sa stiu cat poate fi de eficient acest medicament pentru osteoporoza spre deosebire de alte medicamente si daca ...

Tratament naturist pentru osteoporoza
Am 54 ani, sunt la menopauza de la 43 ani- diagnosticata cu osteoporoza cu scor T-3.6, am urmat tratament cu Actonel, O ...

menopauza
Buna ziua!Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Nu mi-a venit ciclul de anul trecut din luna februarie.Am intra ...

ptr menopauza
buna ... as dori sa aflu in legatura cu menopauza...am simptome: ma inrosesc la fata si imediat transpir f tare....si su ...

Osteoporoza la coloana
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o recomandare privind un tratament pentru osteoporoza la coloana,scorul fiind de -2,6 ...

Cele mai apreciate produse

Atentionare!

Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini, in scopul diagnosticarii sau tratarii oricaror probleme de sanatate sau boala sau de inlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.
Produse relevante pentru osteoporoza

 

Osteoporoza Recomandat: Diverse - Carte
Osteoporoza Cea mai frecventa suferinat a femeilor cae au depasit varsta de 50 de ani este osteoporoza, caracterizata prin diminuarea masei osoase, cu alterarea microarhitecturii tesutului osos, avand drept consecinta cresterea fragilitatii oaselo [detalii/comanda produs]
Calciu din corali - Parapharm Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
Calciu din corali Indicatii: Revitalizarea parului si unghiilor degradate; Tratarea osteoporozei. [detalii/comanda produs]
Osteocalcin Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
Osteocalcin Indicatii: Produsul Osteocalcin a fost creat mai ales pentru femeile cu osteoporoza secundara menopauzei. [detalii/comanda produs]
Vita Bones - Sprintpharma Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
Indicatii : Vita Bones este recomandat pentru dezvoltarea armonioasa a scheletului osos, refacerea si mentinerea densitatii osoase normale. [detalii/comanda produs]
OsUnit Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
OsUnit Acest supliment alimentar se recomanda persoanelor expuse la osteoporoza . Una din 2 femei si unul din 5 barbati prezinta in cursul vietii cel putin o fractura legata de osteoporoza . [detalii/comanda produs]
4 Bones - Sun Wave Pharma Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
4 Bones - Sun Medic Indicatii: Carenta de calciu; Osteoporoza si osteopenie; Pentru femei insarcinate sau care alapteaza; Femei la menopauza [detalii/comanda produs]
Calciu+Vitamina D3 Efervescent - Zdrovit Recomandat: Suplimente nutritive - Rahitism
Calciu+Vitamina D3 Efervescent - Zdrovit Calciul este un constituent fundamental al tesutului osos, responsabil pentru rezistenta si densitatea optima a acestuia. [detalii/comanda produs]
Calciu Natural - Fares Recomandat: Suplimente nutritive - Hipocalcemie
Calciu Natural - Fares Oase puternice si dinti sanatosi. [detalii/comanda produs]
Ulei de susan - Solaris Recomandat: Plafar - Sucuri, bauturi, uleiuri
Ulei de susan - Solaris Ulei obtinut prin presarea la rece a semintelor de susan. Uleiul este apoi decantat si filtrat printr-un filtru de bumbac natural. [detalii/comanda produs]
Calciu + Vitamina D3 efervescent - Labormed Recomandat: Suplimente nutritive - Hipocalcemie
Calciu + Vitamina D3 efervescent - Labormed Formula consacrata pentru asigurarea si fixarea nivelului de Calciu necesar bunei functionari a organismului. [detalii/comanda produs]
Osteozone Senior - Labormed Recomandat: Plafar - Seniori
Osteozone Senior - Labormed Gama OsteoZone contine produse cu o compozitie diversificata si este formulata special pentru a sustine sistemul osos la persoanele cu o viata activa, dar si la varstnici. [detalii/comanda produs]
Ulei de mac - Parapharm Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
Ulei de mac - Parapharm Este un ulei obtinut din seminte de mac (Papaver somniferum) prin presare la rece. Acest ulei este bogat in acizi grasi esentiali si in fosfolipide, si poate contribui la fixarea calciului in organism. [detalii/comanda produs]
Sun Health Colecalciferol - Sun Wave Pharma Recomandat: Suplimente nutritive - Rahitism
Sun Health Colecalciferol - Sun Wave Pharma Vitamina D3 Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D3 este acela de a mentine nivelul corespunzator al calciului la nivel osos prin stimularea absorbtiei calciului la nivel intestinal, pri [detalii/comanda produs]
Vitamin D3 600 UI - Solgar Recomandat: Suplimente nutritive - Rahitism
Vitamina D3 600 UI - Solgar Forma activa a vitaminei D3 are un rol in activarea a unui numar mare de procese biologice importante, cum ar fi mobilizarea calciului si fosforului din tesutul osos, stimularea formarii si a depunerii in oase a fosfatu [detalii/comanda produs]
Lapte Praf din Soia cu Calciu Marin Organic BIO - EcoMil Recomandat: Produse ecologice - Alimente Naturale Dietetice
Lapte Praf din Soia cu Calciu Marin Organic BIO - EcoMil Produs de cea mai inalta calitate Bio-dietetica, extrem de usor digerabil, sanatos si nutritiv, destinat indeosebi femeilor aflate dupa instalarea menopauzei. [detalii/comanda produs]
Calcium Magnesium plus Zinc - Solgar Recomandat: Produse pentru femei - Tulburari premenstruale si menopauza
Calcium Magnesium plus Zinc - Solgar Magneziul este o componenta esentiala a oaselor si a procesului de distributie corespunzatoare a calciului in organism. Zincul este esential pentru producerea eficienta a tesutului conjunctiv dur. [detalii/comanda produs]
Cartirec - Cosmopharm Recomandat: Pentru sistemul osos - Articulatii
Cartirec RECOMANDARI: Supliment nutritional natural si netoxic. Prevenirea si tratamentul tumorilor canceroase, reducerea durerilor prin micsorarea masei tumorale. Potenteaza efectele Roentgen - terapiei. Intervine cu succes si in alte boli aso [detalii/comanda produs]
Calciu Coral Ionic - Rotta Natura Recomandat: Suplimente nutritive - Rahitism
Calciu Coral Ionic Indicatii: Suplimentarea necesarului de calciu pentru prevenirea rahitismului si a decalcifierii oaselor , reducand riscul de osteoporoza. asigura dezvoltarea armonioasa a sistemului osteo-articular la copii. [detalii/comanda produs]
Esential Vitamin - Cosmopharm Recomandat: Suplimente nutritive -
Esential Vitamin CARACTERISTICI: Recomandat in: oboseala, stress, alimentatie dezechilibrata, anemii, boli hepatice (hepatite), ciroza, osteoporoza, fracturi, boli infectioase, convalescenta, neoplasme. Pentru sustinerea eforturilor fizice si i [detalii/comanda produs]
Extract din muguri de Brad Recomandat: Pentru sistemul osos -
Extract din muguri de Brad Indicatii: Anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente minerale si decalcefieri la adulti, dureri osoase de crestere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoza, spasmofilie, carie dentara, pa [detalii/comanda produs]

  Intreaba Farmacistul!
Adresati intrebarea dvs. prin acest formular. Un farmacist va va raspunde si veti primi cat mai curand raspunsul si pe mail.

Domeniul*:

Nu poti citi codul? click AICI pentru a obtine altul!
Produse Complementare
pentru Alendronat Sandoz 70 mg, comprimate filmate
OSTEO GUARD
Suplimente nutritive - Hipocalcemie
Menopauza - Fares
Produse pentru femei - Tulburari premenstruale si menopauza
Calcium Complex - Pentru oase puternice!
Pentru sistemul osos - Osteoporoza
Kamaiany - 100 tablete
Imbunatatirea vietii Sexuale - Pentru EA
Circulation Blend
Afectiuni cardiovasculare - Circulatia periferica
Bonefactor
Pentru sistemul osos - Articulatii
Calciu + D3 Forte - Hyllan
Suplimente nutritive - Rahitism
Catinofort
Hepatoprotectoare


Recomandam! Avocat Dreptul muncii

Social

Oferte Speciale!
1+1 Gratis
+1 Crema Dermato Plant Cosmetics la alegere
1+1 Gratis

Crema pentru maini uscate - Moraz

Cosmetice - Ingrijirea mainilor

Sfatul Farmacistului
 • HELP medicament oprire menstruatie
  buna ziua imi puteti recomanda un medicament pentru oprirea menstruatiei deoarece am avut de 2 ori luna aceasta.am facut un t ...

 • claritinul pastile sunt antibiotice?
  claritinul pastila este antibiotic ? ...

 • Antistres
  Care este perioada maxima de utilizare a medicamentului antistres? Da cumva dependență? ...

 • INTERACTIUNI
  Bunaumesc ziua.Va rog sa-mi spuneti daca pot folosi paracetamol si vit C ptr ca sunt racita.Eu iau CERAZETTE.Nu-i scad efec ...

 • Anticonceptionale
  Buna ziua! Am 18 ani. Eu si iubitul meu avem contacte sexuale neprotejate. Nu imi doresc o sarcina la varsta aceasta si vreau ...

 • Entran (pt ea)
  Buna ziua, am inteles de pe unele forumuri , si am zis sa intreb un specialist, cum ca, pastilele Entran sunt bune si pentr ...

 • probleme
  buna ziua am pus aceasta intrebare '' buna ziua am o intrebare foarte delicata pentru mine. de curand am inceput sa fac sal ...

 • Stimularea imunitatii in anotimpul rece
  Buna seara,am o fetita de 8 luni de zile si de o luna ii administrez Colostrum de la Secom in urma unei cure de 10 zile cu Fi ...

 • erectie slaba
  Buna ziua.Am varsta de 37 ani si am observat de la un timp o lipsa mai pronuntata a dorintei intime..in sensul ca desi exista ...

 • As dori sa ma ingras
  Buna ziua am 1.50 si 40 de kg 24 de ani am doi copii de 8.9 ani dupa nasteri am slabit foarte mult nu am reusit sa asimilez d ...

 • Postinor-2
  Am luat Postinor 2 pe data de 16 august, am avut spotting care cred ca a fost si menstruatia intre zilele 23-29 august (daca ...

 • amorteala
  imi amorteste mana stinga si vreau sa stiu daca ma ajuta gingkoprim. ...

 • Cum sa ma ingras cat mai repede?
  Buna! Am 15 ani, 1.60 si 40 de kg. Imi doresc foarte mult sa ma ingras minim 10 kg. Ce ar trebui sa mananc ca sa ma ingras? V ...

 • contraceptie
  bUNA ZIUA.vA ROG SA-MI SPUNETI DACA AM INTARZIAT ADMINISTRATEA CERAZETTE 1 ORA II POATE SCADEA EFECTUL?TREBUIA SA IAU LA 22 S ...

 • Pete rosii si bubite albe
  Buna ziua, am 20 de ani si mi-au aparut 4-5 pete rosii in partea opusa a preputului, iar la baza capului penisului au apar ...

 • Vitex agnus-castus
  Buna ziua, am luat in jur de 4-5 ani anticonceptionale, de aprox. 1 an jumate nu mai iau dar nici nu raman insarcinata, am ci ...

 • Ce medicamente puternice pt memorie exista ?
  Ce medicamente puternice pt memorie exista ? ...

 • Absorbante
  Buna ziua. La moment fac tratamentul cu Cervugid, 12 zile. Ma intereseaza in linii generale, daca se pot folosi absorbante de ...

 • Stare de ameteala continua dupa tiroidectomie.
  Ce preparat imi propuneti pentru o stare de ameteala continua dupa tiroidectomie totala si eliminarea unei paratiroide? Am fa ...

 • Cum sa ma ingras
  Buna ziua!As vrea sa ma ingras putin(cam 4 kg).Am 12 ani, 1.75 si 45 kg.Nu iau suplimente alimentare.Un sfat va rog? ...

 • probleme
  buna ziua am o intrebare foarte delicata pentru mine. de curand am inceput sa fac sala ! si am observat ca penisul nu mai ...

 • Menstruatie
  Buna seara! Ciclul meu menstrual intarzie de 29 de zile, am 18 ani si niciodata nu a intarziat mai mult de 14-15 zile. Am avu ...

 • Reglare menstruație
  Buna ziua, Încerc să rămân însărcinată de aproximativ un an. Am născut acum un an și 7 luni, iar menstruația mi- ...

 • Ingrasare!!!
  Buna ziua ma numesc Anastasia , am 21 de ani si 41 de kg . Va rog mult ajutati-ma si spuneti-mi ce sa fac sa ma ingras macar ...

 • Menstruația
  Buna seara ,Ce pastile stimulează mai mult venirea mestruatiei la 40 de ani după un avort spontan ce șanse sunt sa rămâ ...

 • tulburare depresiva
  Buna seara! d-na farmacist va rog,sa-mi recomandati un produs naturist romanesc; am trecut in urma cu un an printr-un divor ...

 • acne stop
  Buna ziua, acne stop se poate administra si in cazul in care doresc sa raman insarcinata? ...

 • Daca iau lacto stop i mai pot da copilului sa suga
  Daca iau lacto stop il intarc mai usor....si ii mai pot da sa suga? ...

 • efectele combinatiilor dintre produsele naturiste si citostatice
  Buna seara ! Ma intereseaza parerea dumneavoastra despre administrarea concomitenta a interferonatului cu pastura in cazul un ...

 • administrare nuca neagra
  Buna ziua, Cum se adminsitreaza tabletele de nuca neagra, cate pe zi, cum si pentru ce perioada? Multumesc ...

 • inflamatie si mancarime
  buna seara, vreau si eu sa aflu ce mi se intampla. de o saptamana aproximativ 2 am mancarimi in zona inghinala mai exact la v ...

 • somnul copilului
  Buna ziua , am un.băiețel de aproape 3 ani care nu are un somn linistit , se agita si noaptea si ziua . Este agitat si i ...

 • Foloseste pentru insuficienta venoasa?
  Am hipertensiune arteriala si am fost diagnosticat cu aritmie cardiaca:De curand ma confrunt si cu insuficienta venoasa la un ...

 • Utilizarea in timpul sarcinii
  Buna seara, as dori sa stiu. Daca pot folosi unguentul Reumatis pentru dureri de picioare in timpul sarcinii? Multumesc ...

 • Tensiune mica
  Asi dori sa-mi spuneti care sunt diversele cauzele ale unei tensiuni mici. Mentionez ca am 65 de ani si din investigatiil ...