Farmacie Online
       Parola:
Cum Comand    Contact


Total: 0.00 lei

Cosul este gol.
Livrare Gratuita in toata tara pentru orice comanda mai mare de 250 de lei
In plus, la orice comanda mai mare de 69 de lei, iti alegi un cadou aniversar PCFarm - 10 ani.
.
    Catalog Produse      Concurs!     Oferte!     Retete Cosmetice     Articole     Prospecte     Analize Medicale     Intreaba Farmacistul

Produse Noi!
Zenela Med
Igiena intima

Colief picaturi
Colici

Anghinare Forte 500 mg - Remedia
Vezica biliara

Unguent relaxant pentru masajul zonelor dureroase - Moraz
Articulatii

Crema antiacnee Teenage - Moraz
Ten acneic gras

Enzimax - Remedia
Meteorism

Lotiune stimulanta pentru par - Gamarde
Pentru par: Toate tipurile de par

Beautin Colagen Lichid - Myelements
Pentru piele

Ulei pentru unghii - Moraz
Unghii si gene

Ulei decongestiv nazal - Moraz
Actiune locala

Proctoxil crema - Ircon
Hemoroizi

Gastrorem Pylopass - Remedia
Ulcer

Intimogyn - Ircon
Igiena intima

SomniX Spray
Insomnie

Diosmin crema - Remedia
Hemoroizi

Avocat Dreptul muncii


Index medicamente: A B C D E F G H I J K L M N O P

Q R S T U V W X Y Z

 Prospect - Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate


    NU comercializam Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate!

    In schimb, puteti comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE prezentate in aceasta pagina.
    Cititi cu atentie prospectul inainte de achizitionarea produsului!


    Denumirea comerciala: Zomen 7,5 mg si 30 mg comprimate filmate
    DCI: Zofenoprilum


Produs Naturist Complementar:
Diuretic - Dacia Plant Actiuni: Diuretic, antiseptic urinar, antiinflamator, analgezic, antibacterian, depurativ. ... tot prospectul
16.65 lei

   Buc
Indicatii: Zomen este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale ugoara pana la moderata.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Zomen 7,5 mg
Fiecare comprimat filmat contine zofenopril 7,2 mg sub forma de zofenopril calcic 7,5 mg. Excipient: lactoza monohidrat 17,35 mg

Zomen 30 mg
Fiecare comprimat filmat contine zofenopril 28,7 mg sub forma de zofenopril calcic 30 mg. Excipient:lactoza monohidrat 69,4 mg
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Zomen 7,5 mg Comprimat filmat
Comprimate filmate, rotunde, de culoare alba, cu fete convexe Zomen 30 mg
Comprimate filmate oblongi, de culoare alba, marcate cu o linie mediana. Linia mediana are numai rolul de a ugura ruperea comprimatului pentru a fi ingfiitit ugor gi nu de divizare in doze egale.

4. DATE CLINICE
4.1. Indicatii terapeutice
Hipertensiunea arteriala
Zomen este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale ugoara pana la moderata.

Infarctul acut de miocard
Zomen este indicat ca tratament initial in primele 24 de ore la pacienti cu infarct acut de miocard, cu sau fara semne gi simptome de insuficienta cardiaca, stabili din punct de vedere hemodinamic la care nu s-a administrat tratament trombolitic.

4.2. Doze si mod de administrare

Zomen se poate administra inainte, in timpul sau dupa mese. Stabilirea dozei se va face in functie de raspunsul terapeutic al fiecarui pacient in parte.
Hipertensiunea arteriala
Ajustarea dozei se va face prin masurarea tensiunii arteriale inainte de administrarea unei doze. Doza va fi crescuta intr-un interval de 4 saptamani.
Utilizarea la pacientii fara depletie volemica sau de sodiu:
Tratamentul se va incepe cu o doza de 15 mg o data pe zi si va fi ajustat pana la realizarea unui control optim al tensiunii arteriale.

Doza uzuala eficace este de 30 mg, o data pe zi.
Doza maxima este de 60 mg pe zi, administrata in una sau doua prize.
In cazul unui raspuns inadecvat, se pot asocia alte antihipertensive, cum ar fi diureticele.
Utilizarea la pacientii cu suspiciune de depletie volemica sau de sodiu:
La pacientii cu risc mare poate sa apara hipotensiune arteriala la administrarea primei doze (Vezi pct 4.4). Inainte de initierea terapiei cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) se impune corectia deficitelor de sodiu si/sau volemice, incetarea terapiei preexistente cu diuretice cu doua sau trei zile inainte si administrarea unei doze de initiere de 15 mg pe zi sau daca nu este posibil de 7,5 mg pe zi.

Pacientii cu risc mare de hipotensiune arteriala severa acuta trebuie atent monitorizati, de preferinta in spital, pe perioada in care este de asteptat efectul maxim dupa administrarea primei doze si ori de cate ori doza de inhibitor ECA si/sau de diuretic este crescuta. Acest principiu se aplica si pacientilor cu angina pectorala sau cu boala cerebrovasculara la care scaderea excesiva a tensiunii arteriale poate duce la aparitia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala si care efectueaza dializa:
La pacientii hipertensivi cu insuficienta renala usoara (clearance creatininei > 45 ml/min) doza unica zilnica de zofenopril calcic va fi aceeasi ca la pacientii cu functie renala normala. La pacientii cu insuficienta renala moderata pana la severa (clearance creatininei < 45 ml/min) se va administra jumatate din doza terapeutica de zofenopril calcic. Regimul de administrare in doza unica zilnica nu necesita modificare.

Doza initiala si doza de intretinere cu zofenopril calcic la pacientii hipertensivi aflati in program de dializa va fi un sfert din doza utilizata la pacientii cu functie renala normala.

Observatii clinice recente au aratat o incidenta crescuta a reactiilor anafilactoide la pacientii tratati cu inhibitori ECA in cursul hemodializei cu membrane de dializa cu flux mare sau in timpul LDL -aferezei (vezi pct. 4.4).

Utilizarea la pacientii varstnici:
La pacientii varstnici cu un clearance al creatininei normal nu este necesara ajustarea dozei.

La pacientii varstnici cu un clearance al creatininei redus (sub 45 ml/min) se recomanda administrarea a jumatate din doza zilnica.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta hepatica:
La pacientii hipertensivi care au insuficienta hepatica usoara pana la moderata, doza initiala de zofenopril calcic va fi jumatate din doza administrata la pacientii cu functia hepatica normala.
Zomen este contraindicat la pacientii hipertensivi cu insuficienta hepatica severa.

Utilizarea la copii si adolescenti:
Nu a fost stabilita doza eficace si sigura de zofenopril calcic pentru copii si adolescenti. Din acest motiv, Zomen nu trebuie administrat la copii si adolescenti.

Utilizarea la pacientii cu infarct acut de miocard:
Tratamentul cu Zomen trebuie inceput in primele 24 de ore de la debutul simptomelor de infarct acut de miocard si trebuie continuat timp de sase saptamani.

Administrarea se face astfel: Prima si a 2-a zi: 7,5 mg la fiecare 12 ore A 3-a s i a 4-a zi: 15 mg la fiecare 12 ore Incepand din ziua a 5-a: 30 mg la fiecare 12 ore

In cazul unei tensiuni arteriale sistolice scazute (< 120 mm Hg) la debutul tratamentului sau in timpul primelor trei zile dupa infarctul de miocard nu se va creste doza zilnica. In cazul aparitiei hipotensiunii arteriale (<100 mm Hg), tratamentul se va continua cu doza initiala tolerata. In cazul hipotensiunii arteriale severe (tensiune arteriala sistolica mai mica de 90 mm Hg la doua determinari consecutive la interval de cel putin o ora), tratamentul cu Zomen trebuie intrerupt.

Pacientii trebuie reevaluati dupa 6 saptamani de tratament iar tratamentul trebuie oprit la pacientii fara semne de disfunctie ventriculara stanga sau insuficienta cardiaca. Daca sunt prezente astfel de semne, tratamentul poate fi continuat timp indelungat.

De asemenea, pacientilor trebuie sa li se administreze, daca este cazul, tratamentul standard cum ar fi cel cu nitrati, acid acetilsalicilic sau beta-blocante.

Utilizarea la pacientii varstnici:
Zomen trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu infarct de miocard in varsta de peste 75 de ani. Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala si care efectueaza dializa:
Eficacitatea si siguranta tratamentului cu Zomen la pacientii cu infarct miocardic si insuficienta renala sau care efectueaza dializa nu au fost stabilite. Din acest motiv, Zomen nu trebuie utilizat la acesti pacienti.

Dozele la pacienti cu insuficienta hepatica:
Eficacitatea si siguranta Zomen in tratamentul infarctului acut de miocard la pacientii care au insuficienta hepatica nu au fost stabilite. De aceea, Zomen nu trebuie utilizat la acesti pacienti.

4.3. Contraindicatii
• Hipersensibilitate la zofenopril calcic, la oricare alt inhibitor ECA sau la oricare dintre excipienti.
• Antecedente de edem angioneurotic asociat tratamentului anterior cu inhibitori ECA.
• Edem angioneurotic ereditar/idiopatic.
• Insuficienta hepatica severa.
• Sarcina.
• Alaptare.
• Femei in perioada fertila, exceptand cazul in care utilizeaza o metoda eficienta de contraceptie.
• Stenoza bilaterala de artera renala sau stenoza unilaterala de artera renala in caz de rinichi unic.

4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Hipotensiune arteriala:
Similar altor inhibitori ECA, zofenoprilul calcic poate determina o scadere brusca a tensiunii arteriale, in special dupa administrarea primei doze. Hipotensiunea arteriala simptomatica este rara la pacientii cu hipertensiune arteriala necomplicata. Riscul de aparitie al hipotensiunii arteriale este mai mare la pacientii cu depletie volemica in urma unui tratament diuretic, a restrictiei alimentare de sodiu, dializei, diareei sau varsaturilor. Hipotensiunea arteriala a fost descrisa in special la pacientii cu insuficienta cardiaca severa, cu sau fara insuficienta renala asociata. Este mai probabila aparitia ei la pacientii aflati in tratament cu doze mari de diuretice de ansa, la cei cu hiponatremie sau cu insuficienta renala functionala. Tratamentul la acegti pacienti trebuie inceput sub o atenta supraveghere medicala, de preferat in spital, cu doze initiale mici gi ajustarea atenta a dozelor.

Daca este posibil, tratamentul diuretic trebuie intrerupt temporar la inceputul administrarii Zomen. Aceste consideratii sunt valabile gi pentru pacientii cu angina pectorala sau cu boala cerebrovasculara, la care hipotensiunea arteriala excesiva poate duce la aparitia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.

In cazul aparitiei hipotensiunii arteriale pacientul trebuie agezat in decubit dorsal. Poate fi necesara repletia volemica cu ser fiziologic administrat intravenos. Aparitia hipotensiunii arteriale dupa prima doza nu exclude ajustarea atenta a dozelor.

Hipotensiunea in infarctul acut de miocard:
Tratamentul cu Zomen nu trebuie initiat la pacientii cu infarct acut de miocard daca exista riscul de deprimare hemodinamica severa dupa tratamentul vasodilatator. Acegtia sunt pacientii cu tensiune arteriala sistolica < 100 mm Hg sau cu goc cardiogen. Tratamentul cu Zomen la pacientii cu infarct acut de miocard poate determina hipotensiune arteriala severa. In cazul hipotensiunii arteriale persistente (tensiune arteriala sistolica < 90 mm Hg timp de peste 1 ora), administrarea Zomen trebuie intrerupta. La pacientii cu insuficienta cardiaca severa dupa un infarct acut de miocard, Zomen poate fi administrat numai daca pacientul este stabil din punct de vedere hemodinamic.

Infarct de miocard si insuficienta hepatica:
Eficacitatea gi siguranta administrarii Zomen la pacientii cu infarct de miocard gi insuficienta hepatica nu au fost stabilite. De aceea, Zomen nu trebuie administrat la acegti pacienti.

Persoane vdrstnice:
Zomen trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu infarct de miocard gi varsta >75 ani.

Pacienti cu hipertensiune reno-vasculara:
La pacientii cu hipertensiune arteriala reno-vasculara gi stenoza bilaterala preexistenta de artera renala sau stenoza de artera renala pe un rinichi unic care sunt tratati cu inhibitori ECA exista un risc crescut de hipotensiune severa gi insuficienta renala. Tratamentul cu diuretice poate fi un factor care poate precipita aparitia acestora. Deteriorarea functiei renale poate fi insotita de modificari ugoare ale valorilor creatininemiei chiar la pacientii cu stenoza unilaterala de artera renala. Daca este absolut necesar, tratamentul cu Zomen trebuie inceput in spital, sub supraveghere medicala atenta, cu doze mici gi ajustare atenta a dozelor. La initierea tratamentului cu Zomen, tratamentul diuretic trebuie intrerupt temporar iar functia renala trebuie atent monitorizata in timpul primelor saptamani de tratament.

Pacienti cu insuficienta renala:
Zomen trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala, acegtia necesitand administrarea unor doze reduse. In timpul tratamentului este necesara monitorizarea atenta a functiei renale. Aparitia insuficientei renale a fost raportata in asociere cu inhibitorii ECA, in principal la pacientii cu insuficienta cardiaca severa sau cu afectare renala subiacenta, inclusiv stenoza de artera renala. Unii pacienti fara afectare renala aparenta preexistenta au dezvoltat cregteri ale concentratiilor ureei gi creatininei serice, in special in cazul tratamentului asociat cu diuretice. Poate fi necesara reducerea dozei de inhibitor ECA gi/sau intreruperea diureticului. Se recomanda monitorizarea atenta a functiei renale in timpul primelor saptamani de tratament.

Nu au fost stabilite eficacitatea gi siguranta tratamentului cu Zomen la pacienti cu infarct miocardic gi
insuficienta renala. De aceea, Zomen nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta renala (creatinina serica > 2,1 mg/dl si proteinurie > 500 mg/zi) si infarct de miocard.

Pacienti care efectueaza dializa:
Pacientii dializati la care se utilizeaza membrane de poliacrilonitril de flux mare si care sunt tratati cu inhibitori ECA pot prezenta reactii anafilactoide, cum ar fi edem facial, hiperemie faciala, hipotensiune arteriala si dispnee in decurs de cateva minute de la inceperea hemodializei. Se recomanda utilizarea unei alte membrane sau a unui alt medicament antihipertensiv.

Nu au fost stabilite eficacitatea si siguranta tratamentului cu Zomen la pacienti cu infarct de miocard ca efectueaza hemodializa. Din acest motiv nu se recomanda utilizarea Zomen la acesti pacienti.

Pacienti care efectueaza LDL afereza:
Pacientii tratati cu un inhibitor ECA si care efectueaza afereza LDL cu dextran sulfat pot prezenta reactii anafilactoide similare celor observate la pacientii hemodializati utilizand membrane de flux mare (vezi mai sus). La acesti pacienti se recomanda utilizarea unui medicament dintr-o alta clasa de antihipertensive.

Reactii anafilactice in timpul desensibilizarii sau dupa intepaturi de insecte: In cazuri rare, pacientii tratati cu inhibitori ECA in timpul desensibilizarii sau dupa intepaturi de insecte au prezentat reactii anafilactoide cu potential letal. Aceste reactii pot fi evitate prin oprirea temporara a tratamentului cu inhibitor ECA inainte de fiecare desensibilizare.

Transplantul renal:
Nu exista experienta privind administrarea Zomen la pacientii cu transplant renal recent.

Hiperaldosteronism primar:
Pacientii cu hiperaldosteronism primar nu raspund in general la medicamentele antihipertensive care actioneaza prin inhibarea sistemului renina-angiotensina. Din acest motiv nu se recomanda utilizarea Zomen la acesti pacienti.

Edem angioneurotic:
La pacientii tratati cu inhibitori ECA poate aparea edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, mucoaselor, limbii, glotei si/sau laringelui, mai frecvent in timpul primelor saptamani de tratament. Totusi, in cazuri rare, poate aparea angioedem sever dupa un tratament indelungat cu un inhibitor ECA. Tratamentul cu inhibitori ECA trebuie intrerupt imediat si inlocuit cu un antihipertensiv din alta clasa.

Angioedemul care implica limba, glota sau laringele poate provoca decesul. In cazul aparitiei sale, trebuie administrat imediat un tratament de urgenta, si acesta va include (dar nu se va limita la) administrarea subcutanata de solutie de adrenalina 1:1000 (0,3 - 0,5 ml) sau administrare lenta, intravenoasa, de adrenalina 1 mg/ml (care va fi diluata conform instructiunilor), cu monitorizarea atenta a ECG si a tensiunii arteriale. Pacientul trebuie spitalizat si monitorizat timp de cel putin 12-24 ore si nu trebuie externat inainte de disparitia completa a simptomelor.

Tusea:
In cursul tratamentului cu Zomen poate apare o tuse uscata, neproductiva, care dispare dupa intreruperea administrarii.

Hiperpotasemia:
In timpul tratamentului cu un inhibitor ECA, in special in prezenta insuficientei renale si/sau a insuficientei cardiace, poate aparea hiperpotasemie. In general, nu se recomanda, utilizarea suplimentelor de potasiu sau a diureticelor economisitoare de potasiu deoarece pot determina cresteri semnificative ale potasiului plasmatic. Daca se considera necesara utilizarea in asociere a acestor substante, este necesara monitorizarea frecventa a potasiului seric.
Interventii chirurgicale /Anestezie:
Inhibitorii ECA pot determina hipotensiune arteriala sau chiar goc hipotensiv la pacientii supugi interventiilor chirurgicale majore sau in timpul anesteziei. Daca nu este posibila intreruperea tratamentului cu inhibitor ECA, este necesara monitorizarea atenta a volumului intravascular gi plasmatic.

Stenoza aortica / Cardiomiopatia hipertrofica:
Inhibitorii ECA trebuie utilizati cu prudenta la pacientii cu obstructie la nivelul tractului de ejectie al ventriculului stang.

Neutropenie / Agranulocitoza:
Riscul de neutropenie pare sa fie legat de doza gi tipul de inhibitor ECA gi depinde de starea clinica a pacientului. Neutropenia apare rar la pacientii fara complicatii dar poate aparea la pacientii cu insuficienta renala, in special atunci cand se asociaza cu o boala vasculara de colagen, de exemplu lupus eritematos sistemic, sclerodermie sau cu tratamentul cu agenti imunosupresori. Este reversibila dupa intreruperea inhibitorului ECA.

Psoriazis:
Inhibitorii ECA trebuie utilizati cu prudenta la pacientii cu psoriazis.

Proteinurie:
Proteinuria poate aparea in special la pacientii cu insuficienta renala preexistenta sau la cei tratati cu doze relativ mari de inhibitori ECA.

Altele
Acest medicament contine lactoza. Pacienti cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5. Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Asocieri nerecomandate
Diuretice care economisesc potasiu sau suplimente de potasiu
Inhibitorii ECA atenueaza pierderile urinare de potasiu determinate de diuretice. Diureticele care economisesc potasiu (de exemplu: spironolactona, triamteren sau amilorid), suplimentele de potasiu sau substituentii de sare alimentara care contin potasiu pot determina cregteri semnificative ale potasiului seric. Daca se indica utilizarea in asociere, datorita hipopotasemiei dovedite, aceste medicamente trebuie administrate cu prudenta gi cu monitorizarea frecventa a potasiului seric.

Asocieri care necesita precautie
Diuretice
Pacientii tratati cu diuretice gi in special cei cu depletie hidrosodata pot prezenta o reducere excesiva a valorilor tensiunii arteriale dupa initierea terapiei cu un inhibitor ECA. Posibilitatea aparitiei efectelor hipotensoare poate fi redusa prin initierea terapiei cu doze mai mici de inhibitor ECA. Cregterile ulterioare de doza necesita prudenta.

Litiu
Administrarea in asociere a inhibitorilor ECA cu litiu poate reduce excretia litiului. Este necesara monitorizarea frecventa a valorilor litemiei.

Anestezice
Inhibitorii ECA pot amplifica efectul hipotensor al anumitor anestezice.

Medicamente narcotice/Antipsihotice
Poate sa apara hipotensiune arteriala posturala.

Antihipertensive
P-blocantele, a-blocantele si diureticele pot creste efectul hipotensor al inhibitorilor ECA.

Cimetidina
Poate creste riscul de aparitie a unui efect hipotensor.

Ciclosporina
Cresterea riscului de insuficienta renala cand se utilizeaza in asociere cu inhibitorii ECA.

Alopurinol
Cresterea riscului de aparitie a reactiilor de hipersensibilitate atunci cand se utilizeaza in asociere cu inhibitorii ECA. Datele referitoare la alti inhibitori ECA indica un risc crescut de leucopenie in cazul utilizarii in asociere.

Insulina sau antidiabetice orale
Cresterea riscului de hipoglicemie in cazul utilizarii in asociere cu inhibitorii ECA.

Hemodializa cu membrane de dializa de flux mare
Cresterea riscului de reactii anafilactoide in cazul utilizarii in asociere a inhibitorilor ECA.

Medicamente citostatice sau imunosupresoare, corticosteroizi sistemici sau procainamida Administrarea in asociere cu inhibitori ECA poate determina un risc crescut de leucopenie.

Asocieri care trebuie luate in considerare
Antiinflamatoare nesteroidiene
Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene poate reduce efectul antihipertensiv al inhibitorilor ECA. Mai mult, s-a descris ca asocierea antiinflamatoarelor nesteroidiene cu inhibitorii ECA are un efect aditiv in ceea ce priveste cresterea kaliemiei care poate fi insotita si de scaderea functiei renale. Aceste efecte sunt in principiu reversibile si apar in special la pacientii cu functia renala compromisa.

Antiacide
Reduc biodisponibilitatea inhibitorilor ECA.

Simpatomimetice
Pot reduce efectele antihipertensive ale inhibitorilor ECA.

Alcool etilic
Poate creste efectului hipotensor.

Alimentele
Pot reduce viteza, dar nu si proportia absorbtiei de zofenopril calcic. Alte interactiuni medicamentoase
Nu sunt disponibile date clinice directe referitoare la interactiunea zofenopril cu alte medicamente metabolizate de enzimele CYP. Totusi, studiile metabolice in vitro cu zofenopril nu au demonstrat existenta unui potential de interactiune cu medicamente metabolizate de enzimele CYP.

4.6. Sarcina si alaptare

Zomen este contraindicat in timpul sarcinii si nu trebuie utilizat la femei aflate la varsta fertila in absenta utilizarii unei metode eficiente de contraceptie.

Expunerea fetala la inhibitori ECA in al doilea si al treilea trimestru de sarcina a fost asociata cu hipotensiune arteriala neonatala, insuficienta renala, malformatii ale fetei si craniului si/sau deces. A fost raportata de asemenea aparitia oligohidramniosului matern, reflectand reducerea functiei renale la fat. Au fost raportate contracturi ale membrelor, anomalii cranio-faciale, hipoplazie pulmonara si retard de crestere intrauterina in asociere cu oligohidramniosul. Copiii expusi intrauterin la inhibitori
ECA trebuie observati cu atentie pentru a se evita aparitia hipotensiunii arteriale, oliguriei gi hiperpotasemiei. Oliguria trebuie tratata prin mentinerea unor valori optime al tensiunii arteriale gi a perfuziei renale.
Nu se cunoagte daca expunerea la medicament numai in primul trimestru poate afecta dezvoltarea fatului. Femeile care raman gravide in timpul tratamentului cu un inhibitor ECA trebuie informate asupra riscului potential asupra fatului.

Deoarece zofenopril calcic este excretat in laptele matern, Zomen nu trebuie utilizat de mame in perioada de alaptare.

4.7. Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu exista studii cu Zomen privind efectul asupra capacitatii de a conduce vehicule. Trebuie avut in vedere ca, ocazional, pot sa apara somnolenta, ameteli sau oboseala.

4.8. Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, <1/10), mai putin frecvente (>1/1000, <1/100), rare (>1/10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: ameteli, cefalee
Tulburari respiratorii, toracice gi mediastinale
Frecvente: tuse
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: greata/varsaturi
Afectiuni cutanate gi ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: eruptie cutanata tranzitorie
Rare: angioedem
Tulburari musculo-scheletice gi ale tesutului conjunctiv
Mai putin frecvente: crampe musculare
Tulburari generale gi la nivelul locului de administrare
Frecvente: oboseala
Mai putin frecvente: slabiciune

Urmatoarele reactii adverse au fost descrise asociat tratamentului cu inhibitori ECA.

Tulburari cardiace si tulburari vasculare. Hipotensiunea arteriala severa a aparut dupa initierea tratamentului sau cregterea dozelor. Aceasta apare in special la anumite grupe de risc (vezi pct. 4.4). Pot aparea simptome ca ameteli, senzatie de slabiciune, tulburari de vedere, rar tulburari ale starii de congtienta (sincopa).

In cazuri individuale au fost raportate tahicardie, palpitatii, aritmii, angina pectorala, infarct de miocard, accidente ischemice tranzitorii gi accidente vasculare cerebrale hemoragice aparute in cursul tratamentului cu inhibitori ECA in asociere cu hipotensiunea arteriala.

Au fost raportate cazuri foarte rare de edeme periferice, hipotensiune arteriala ortostatica gi dureri toracice.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv. Ocazional pot sa apara mialgii gi crampe musculare.
Tulburari renale si ale cailor urinare. Poate sa apara sau poate sa fie agravata insuficienta renala. A fost raportata aparitia insuficientei renale acute (vezi pct. 4.4).
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale. Este demonstrata inducerea tusei de catre inhibitori ECA la un numar substantial de pacienti. Rar au fost raportate dispnee, sinuzita, rinita, glosita, brongita gi bronhospasm. Inhibitorii ECA au fost asociati cu aparitia angioedemului la un numar mic de pacienti, cu afectarea fetei gi a tesuturilor orofaringiene. In cazuri izolate, angioedemul cu afectarea cailor respiratorii superioare a determinat obstructia letala a cailor respiratorii.

Tulburari gastro-intestinale. Ocazional pot aparea greata, dureri abdominale, varsaturi, diaree, constipatie gi xerostomie.

Au fost descrise cazuri izolate de icter colestatic, hepatita, pancreatita gi ileus asociate cu inhibitori
ECA.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat. Ocazional pot aparea reactii alergice gi de hipersensibilitate, cum ar fi eruptii cutanate tranzitorii, prurit, urticarie, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, leziuni psoriaziforme, alopecie. Acestea se pot insoti de febra, mialgii, artralgii, eozinofilie gi/sau cregterea titrului ANA.

Tulburari ale sistemului nervos. Foarte rar pot aparea cefalee, ameteli, oboseala; rar, depresie, tulburari ale starii de dispozitie, tulburari ale somnului, parestezii, impotenta, tulburari de echilibru, stare de confuzie, tinitus, afectarea vederii gi tulburari ale senzatiei gustative.

Investigatii diagnostice. Pot sa apara cregteri ale valorilor ureei gi creatininei plasmatice, reversibile la intreruperea tratamentului, in special in caz de insuficienta renala, insuficienta cardiaca severa gi hipertensiune arteriala reno-vasculara. La un numar mic de pacienti au fost raportate scaderi ale hemoglobinei, hematocritului, trombocitelor gi leucocitelor. Acestea includ agranulocitoza gi pancitopenie. Au fost raportate cazuri de anemie hemolitica la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. De asemenea, a fost raportata cregterea valorilor serice ale enzimelor hepatice gi bilirubinei.

Tulburari generale. Rar pot sa apara transpiratii excesive, eritem facial tranzitor gi tulburari de mictiune.
4.9. Supradozaj
Simptomele supradozajului sunt hipotensiune arteriala severa, stare de goc, stupor, bradicardie, tulburari electrolitice gi insuficienta renala.

Dupa ingestia unui supradozaj, pacientii trebuie supravegheati atent, de preferat intr-o unitate de terapie intensiva. Este necesara monitorizarea frecventa a electrolitilor serici gi a creatininei. Masurile terapeutice depind de natura gi de severitatea simptomelor. Daca ingestia este recenta, se pot utiliza masurile de prevenire a absorbtiei, cum sunt lavajul gastric gi administrarea de substante adsorbante gi sulfat de sodiu. In caz de hipotensiune arteriala, pacientul trebuie mentinut in pozitie "de goc" gi trebuie avute in vedere utilizarea substantelor pentru expansiune volemica gi/sau tratamentul cu angiotensina II. Brahicardia sau reactiile vagale exagerate trebuie tratate prin administrarea de atropina. Poate fi avuta in vedere utilizarea unui pacemaker. Inhibitorii ECA pot fi indepartati din circulatie prin hemodializa. Trebuie evitata utilizarea membranelor de flux mare din poliacrilonitril.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1. Proprietati farmacodinamice
Grupul farmacoterapeutic: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, codul ATC: C09AA15.
Efectele benefice ale Zomen in tratamentul hipertensiunii arteriale si infarctului acut de miocard rezulta, in principal, din inhibarea sistemului plasmatic renina-angiotensina-aldosteron. Inhibarea ECA (Ki 0,4 nM pe tesut pulmonar de iepure pentru sarea de arginina a zofenoprilatului) determina scaderea concentratiei plasmatice a angiotensinei II, conducand la reducerea activitatii vasopresoare si la scaderea secretiei de aldosteron. Desi scaderea secretiei de aldosteron este limitata, pot sa apara mici cresteri ale concentratiilor plasmatice ale potasiului, impreuna cu pierderi renale de sodiu si apa. Intreruperea feedback-ului negativ al angiotensinei II asupra secretiei de renina determina o crestere a activitatii reninei plasmatice. Activitatea ECA plasmatice este redusa cu 53,4% si 74,4% la 24 de ore dupa administrarea unor doze unice pe cale orala de 30 mg si, respectiv, 60 mg zofenopril calcic.
Inhibarea ECA determina o activitate crescuta a sistemului kalikrein-kinina circulant si local, care contribuie la vasodilatatie periferica prin activarea sistemului prostaglandinelor. Este posibil ca acest mecanism sa fie implicat in efectul hipotensor al zofenoprilului calcic si este responsabil pentru aparitia anumitor reactii adverse.

La pacientii cu hipertensiune arteriala, administrarea zofenoprilului calcic determina o reducere comparabila a tensiunii arteriale in clino- si ortostatism in aproximativ aceeasi masura, fara o crestere compensatorie a frecventei cardiace. Rezistenta vasculara sistemica medie tinde sa scada dupa administrarea Zomen.

Obtinerea unei scaderi optime a tensiunii arteriale poate sa dureze mai multe saptamani de tratament la unii pacienti. Efectele antihipertensive se mentin in tratamentul de lunga durata.

Intreruperea brusca a administrarii nu a fost asociata cu o crestere rapida a valorilor tensiunii arteriale. Nu exista date in prezent privind efectele Zomen asupra morbiditatii si mortalitatii la pacientii hipertensivi.

Desi efectele antihipertensive au fost demonstrate la toate rasele, pacientii hipertensivi de rasa neagra (care apartin, de obicei, unei populatii hipertensive cu o activitate redusa a reninei) au in medie un raspuns mai redus la monoterapie cu inhibitori ECA decat pacientii apartinand altei rase decat cea neagra. Aceasta diferenta dispare in cazul asocierii cu un diuretic.

Efectul clinic al utilizarii precoce post-infarct miocardic a Zomen poate fi legat de multi factori, cum sunt reducerea concentratiilor plasmatice de angiotensina II (limitand in acest mod procesul de remodelare ventriculara care poate avea o influenta negativa asupra prognosticului vital al pacientului cu infarct) si cresterea concentratiilor plasmatice/tisulare ale unor substante vasodilatatoare (legate de sistemul prostaglandina-kinina).

A fost efectuat un studiu clinic randomizat, controlat placebo cu zofenopril la 1556 pacienti cu infarct miocardic anterior la care nu s-a administrat tratament trombolitic. Tratamentul a fost initiat in primele 24 de ore si continuat timp de 6 saptamani. Incidenta criteriului final principal combinat de evaluare (insuficienta cardiaca severa si/sau deces la 6 saptamani) a fost redusa la pacientii tratati cu zofenopril (zofenopril 7,1%, placebo 10,6%). Grupul tratat cu Zomen a avut o rata de supravietuire mai mare dupa un an.

5.2. Proprietati farmacocinetice
Zofenoprilul calcic este un promedicament in timp ce inhibitorul activ este un compus sulfhidril liber, zofenoprilat, rezultat din hidroliza tioesterului.

Absorbtia
Zofenoprilul calcic este rapid si complet absorbit dupa administrarea pe cale orala si sufera o conversie aproape completa la zofenoprilat, care atinge o concentratie plasmatica maxima dupa 1,5 ore de la administrarea unei doze de zofenopril calcic pe cale orala. Cinetica dozelor unice este liniara pentru doze cuprinse intre 10 si 80 mg zofenopril calcic, iar dupa administrarea a 15-60 mg zofenopril calcic timp de 3 saptamani nu a fost observat un efect de acumulare. Prezenta alimentelor in tractul gastro¬intestinal reduce viteza, dar nu si gradul de absorbtie iar ariile de sub curba concentratiilor plasmatice
in functie de timp, ASC, pentru zofenoprilat sunt aproape identice in conditii de repaus alimentar si respectiv postprandial.

Distributia
Aproximativ 88% din radioactivitatea circulanta masurata ex-vivo dupa administrarea unei doze de zofenopril calcic radiomarcat este legata de proteinele plasmatice, iar volumul de distributie la starea de echilibru este de 96 litri.

Metabolizarea
Dupa administrarea unei doze marcate radioactiv de zofenopril calcic, in urina umana au fost identificati opt metaboliti, responsabili pentru 76% din radioactivitatea urinara. Metabolitul principal este zofenoprilatul (22%), care este apoi metabolizat pe mai multe cai, inclusiv glucuronoconjugare (17%), ciclizare si glucuronoconjugare (13%), cistein conjugare (9%) si S-metilarea grupului tiol (8%). Timpul de injumatatire al zofenoprilat este de 5,5 ore, iar clearance-ul total in organism este de 1300 ml/min dupa administrarea orala de zofenopril calcic.

Excretia
Zofenoprilatul marcat radioactiv administrat intravenos este eliminat pe cale renala (76%) si fecale (16%), in timp ce dupa administrarea orala a unei doze de zofenopril calcic marcat radioactiv, 69% din aceasta doza este regasita in urina iar 26% in fecale, ceea ce indica prezenta unei cai duale de eliminare (renala si hepatica).

Farmacocinetica la pacientii varstnici
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici atunci cand functia renala este normala. Farmacocinetica la pacientii cu disfunctie renala
Pe baza comparatiei parametrilor farmacocinetici cheie ai zofenoprilat masurati dupa administrarea orala de zofenoprilat calcic radiomarcat, rata de eliminare a zofenoprilului din organism la pacientii cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei > 45 si < 90 ml/min) este aceeasi cu cea inregistrata la subiectii normali (clearance-ul creatininei > 90 ml/min).

La pacientii cu insuficienta renala moderata si severa (7 - 44 ml/min), rata de eliminare este redusa la aproximativ 50% din normal. Aceasta indica faptul ca la acesti pacienti trebuie administrata jumatate din doza uzuala pentru initierea tratamentului cu Zomen.

La pacientii cu insuficienta renala severa aflati in program de hemodializa si dializa peritoneala, rata de eliminare este redusa la 25% din valoarea normala. Aceasta indica faptul ca acesti pacienti trebuie sa primeasca un sfert din doza recomandata pentru initierea tratamentului cu Zomen.

Farmacocinetica la pacientii cu insuficienta hepatica
La pacientii cu disfunctie hepatica usoara pana la moderata la care se administreaza doze unice de zofenopril calcic radiomarcat, valorile Cmax si Tmax pentru zofenoprilat au fost similare celor observate la subiectii sanatosi. Totusi, valorile ASC la pacientii cu ciroza hepatica au fost de aproximativ 2 ori mai mari decat cele observate la subiectii sanatosi, indicand faptul ca doza initiala cu Zomen la pacienti cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata trebuie sa fie jumatate din cea administrata pacientilor cu functie hepatica normala. Nu exista date farmacocinetice referitoare la zofenopril si zofenoprilat la pacientii cu insuficienta hepatica severa, motiv pentru care zofenopril este contraindicat la acesti pacienti.

5.3. Date preclinice de siguranta
In studiile privind toxicitatea dozelor orale repetate, efectuate la trei specii de mamifere, majoritatea efectelor legate de tratament au fost cele uzual raportate pentru inhibitorii ECA. Aceste modificari au inclus o reducere a parametrilor eritrocitari, o crestere a ureii serice, o reducere a greutatii cordului si hiperplazia celulelor juxtaglomerulare, care au aparut la doze mult mai mari decat dozele maxime
recomandate la om. Intr-un studiu de toxicitate cu doze orale repetate efectuat la caini, la doze mari au aparut discrazii sanguine mediate imunologic, specifice pentru specie.

Intr-un studiu de toxicitate cu doze orale repetate, cu durata de 1 an, la maimute, nu au fost inregistrate modificari semnificative ale activitatii enzimelor citocromului P450.

In studiile de toxicitate asupra reproducerii, zofenoprilul a determinat la descendenti, o reducere dependenta de doza a ratei de cregtere, nefrotoxicitate gi reducerea viabilitatii postnatale la doze de 90 gi 270 mg/kg in generatia Fi. Tratamentul cu zofenopril in timpul sarcinii a determinat toxicitate fetala gi de efecte asupra dezvoltarii la descendentii de gobolan, precum gi embrio- gi fetotoxicitate la iepuri, dar numai la nivele de doze toxice pentru mame.
Studiile de toxicitate genetica au indicat ca zofenopril nu are efecte mutagene sau clastogene.

Studiile de carcinogeneza efectuate la goarece gi gobolan nu au evidentiat nici o dovada de potential carcinogen. O incidenta crescuta a atrofiei testiculare a fost descrisa numai in studiul la goarece, iar semnificatia clinica a acesteia nu se cunoagte.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1. Lista excipientilor
Nucleu
Celuloza microcristalina Lactoza monohidrat Amidon de porumb Stearat de magneziu Dioxid de siliciu coloidal

Film
Hipromeloza Dioxid de titan (E 171) Macrogol 400 Macrogol 6000

6.2. Incompatibilitati

Nu este cazul
6.3. Perioada de valabilitate
3 ani
6.4. Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare
6.5. Natura si continutul ambalajului
Zomen 7,5 mg
Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 7 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate Cutie cu 4 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate

Zomen 30 mg
Cutie cu un blister din PVC-PVDC/Al a 7 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate
Cutie cu 4 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 7 comprimate filmate

6.6. Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare

Fara cerinte speciale

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Menarini International Operations Luxembourg S.A.
1, Avenue De La Gare, L-161 Luxembourg, Luxembourg


Intrebari si Raspunsuri:

aritmie
Sufăr de aritmie extrasistolica supra ventriculara si sunt in tratament cu condor. As dori sa stiu daca pot lua si ...

aritmii
Buna,sotul meu este diagnosticat cu ''aritmie extrasistolica ventriculara'',face tratament cu propafenona 150mg dar totu ...

aritmie extrasistolica
daca amaritmie extrasistolica pot lua liderin? ...

Cele mai apreciate produse

Atentionare!

Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini, in scopul diagnosticarii sau tratarii oricaror probleme de sanatate sau boala sau de inlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.
Produse relevante pentru sistolica

 

Extract din mladite de Paducel Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Reglarea tensiunii arteriale
Extract din mladite de Paducel Actiune: Tonic cardiac prin reintarire sistolica, reincetineste ritmul cardiac, vasodilatator coronarian, hipotensor lejer, regulator impatic, antispasmodic. [detalii/comanda produs]
Extract din mladite de Paducel Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Adjuvante
Tonic cardiac prin reintarire sistolica, reincetineste ritmul cardiac, vasodilatator coronarian, hipotensor lejer, regulator impatic, antispasmodic. [detalii/comanda produs]
Extract din mladite de Paducel Recomandat: Afectiuni cardiovasculare -
Extract din mladite de Paducel Indicatii : Eretism cardiac, insuficienta cardiaca, angina pectorala stadiile I si II, algii precordiale, tahicardie, sechele post-infarct, afectiuni febrile ale cardiacilor; [detalii/comanda produs]
Tensiometru digital de incheietura SHL 168ZA - Healthy Line Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru digital de incheietura SHL 168ZA - Healthy Line Totul dintr-o privire. [detalii/comanda produs]
Tensiometru digital automat pentru brat DB61M - Scala Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru digital automat pentru brat DB61M - Scala Indicatii: Tensiometrele SCALA pentru brat sunt destinate adultilor pentru masurarea pulsului si tensiunii arteriale. [detalii/comanda produs]
Tensiometru digital pentru incheietura mainii SCALA KP 6400 Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru digital cu umflare automata,pentru incheietura mainii SCALA KP 6400 Indicatii: Tensiometrele SCALA pentru incheietura mainii sunt destinate adultilor pentru masurarea pulsului si tensiunii arteriale. [detalii/comanda produs]
Tensiometru de incheietura Samsung SHB-150W - Healthy Line Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru de incheietura Samsung SHB-150W - Healthy Line Rezultate excelente la o singura atingere. [detalii/comanda produs]
Tensiometru digital SC6360 - Scala Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru digital SC6360 - Scala Indicatii: Tensiometrele SCALA pentru brat sunt destinate adultilor pentru masurarea pulsului si tensiunii arteriale. [detalii/comanda produs]
Tensiometru aneroid profesional Scala BK2007 Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru aneroid professional Scala BK2007 Caracteristici: Daca doriti sa deveniti propriul medic, aceasta trusa compusa dintr-un tensiometru aneroid palmar si un stetoscop va ofera fiabilitate si precizie la un pr�t accesibil. [detalii/comanda produs]
Pomegranate - extract de Rodie Recomandat: Suplimente nutritive - Tonice
Pomegranate - extract de Rodie Efecte: Antitumoral: reduce multiplicarea celulelor tumorale, angiogeneza, induce apoptoza si favorizeaza diferentierea celulara in cancer de piele, san, leucemie, pancreas, esofag, colon, ficat, prostata, cervix, [detalii/comanda produs]
Tensiometru digital Scala SC7661 Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Avand un pret accesibil si tehnologie Fuzzy Logic, acest tensiometru pentru brat este compact, usor de folosit si de transportat. [detalii/comanda produs]
Tensiometru digital Scala SC7161 Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Pretul atractiv, tehnologia Fuzzy Logic si ecranul LCD foarte mare recomanda acest tensiometru pentru incheietura mainii ce beneficiaza de cel mai nou design. [detalii/comanda produs]
OptiTensin - Walmark Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Reglarea tensiunii arteriale
OptiTensin - Walmark Ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale. [detalii/comanda produs]
Tensovert - Sun Wave Pharma Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Reglarea tensiunii arteriale
Tensovert - Sun Wave Pharma Indicat pentru profilaxia hipertensiunii arteriale, la pacientii cu risc crescut. [detalii/comanda produs]
Hipotensin - Dacia Plant Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Reglarea tensiunii arteriale
Hipotensin - Dacia Plant HIPOTENSIN este un produs natural care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si ritmului cardiac in limite normale. [detalii/comanda produs]
Tensiometru de incheietura LD 733 - Scian Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru de incheietura LD 733 - Scian Atunci cand nu ne simtim bine sau pur si simplu dorim sa ne aflam tensiunea arteriala, aparatul de masurat tensiunea arteriala Scian LD-733 reprezinta alegerea ideala. [detalii/comanda produs]
Tensiometru de incheietura Scian LD 732 - Scian Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru de incheietura Scian LD 732 - Scian Aparatul de masurat tensiunea Scian LD-732 este un tensiometru de mana (incheietura) ceva mai complex, ce ii poate oferi utilizatorului o serie intreaga de informatii necesare mentinerii unei bune ev [detalii/comanda produs]
Tensiometru de brat Scian LD 535 - Scian Recomandat: Aparatura Tehnico-Medicala - Tensiometre
Tensiometru de brat Scian LD 535 - Scian Scian LD-535 reprezinta modelul entry level de tensiometru de brat. Cele mai importante caracteristici ale acestui produs sunt butoanele de oprire / pornire "O/I" si cel de memorie de dimensiuni foarte mari [detalii/comanda produs]

Oferte Speciale!
+ 1 Ceai Hapciu Gratuit

Biomicin Forte capsule - Fares

Raceala & gripa - Ameliorarea simptomelor
1+1 Gratis

Glicemonorm 60 comprimate

Pentru diabet - Scaderea glicemiei

Selectiile Noastre
ProHerb
Pentru EL

SomniX Spray
Insomnie

Ulei de masaj - Mustela
Ingrijirea pielii

Fucoxanthin
Arderea grasimilor

Toothpaste Tablets
Diverse

Sollievo - Aboca
Constipatie

Gastro Mix – Phellinus Pharma
Ulcer


Ceara de soia - Mayam
Active functionale

Ceara naturala de zahar pentru epilare Oriental - Simoun
Epilare

Creion de buze Red Seduction bio
Make Up: Rujuri

Apa de Lavanda BIO - Mayam
Ape florale

Gel de dus bio Violette - Born to Bio
Pentru baie: Geluri de dus

Crema de zi BIO pentru ten mixt Logona
Pentru ten: Ten gras

Lotiune pentru clatirea parului cu proteine din cereale - Logona
Pentru par: Toate tipurile de par


Recomandam! Avocat Dreptul muncii
Gravura computerizata

Forum Medical
 • Bubite rosii pe penis
  buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o problema dc se poate:(mi sa format ...

 • Tratament naturist pt reglarea menstruatiei! 2
  Buna ziua, Am 40 ani si am inceput cu dereglari de menstra de 3 ani , dupa an ...

 • Sangerari intre menstruatii
  Buna ziua. As vrea sa pun o intrebare care sa aduca date suplimentare la folosi ...

 • reglare ciclu
  va multumesc pentru raspuns!dupa cele 3 luni de tratament fac pauza 1 luna apoi conti ...

 • declansare ciclului menstrual regulat
  wrote: # Diana wrote: # Buna ziua, am 15 ani si nu mi-a venit menstruatia de 3 luni. ...

 • declansare ciclului menstrual regulat
  Diana wrote: # Buna ziua, am 15 ani si nu mi-a venit menstruatia de 3 luni. Nu mi-am ...

 • Bubite rosii pe penis
  iulian wrote: # buna ziua,am preputul rosu, deasemenea roseala a aparut si la baza p ...


 • Cautari frecvente slim excel, xxl power life cream, turbo max blue pret, respi sun, plasturi turbo max blue, Turbo Max blue, artrogel, artrogel pentru cai, finitro, imonogrip, Hemorozom, pc monitor, Dpreview, Dprevi, Dpreviewo, Geroplant, Wyllie , gynie l, Rochas posay, proctalizin, oroctalizin, vata bumbac, metanizol, fiole cu acud hialuronic, bendemustin, LOTIUNI CU PERMETHRIN 1%, PERMETHRIN 1%, violet de manciuria, elascyl, crema hemoroide, crema cu dibucaine, crema cu cinchocaine, la roche hydraphase legere, hydraphase legere, alexa.trohin, lomexim, nodora, hepatoprotect forfe, essentiale n, polimixin,
  A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z