Farmacie Online
      Total: 0.00 lei

Cosul este gol.
Livrare Gratuita in toata tara pentru orice comanda mai mare de 250 de lei
.
    Catalog Produse     Oferte!    Cadouri!    Intreaba Farmacistul      Retete Cosmetice    Articole    Prospecte    Analize Medicale

Index medicamente: A B C D E F G H I J K L M N O P

Q R S T U V W X Y Z


Cauta prospecte medicamente ...

Prospect - SEROQUEL XR 200 mg si 300 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita


    NU comercializam SEROQUEL XR 200 mg si 300 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita!

    In schimb, puteti comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE prezentate in aceasta pagina.
    Cititi cu atentie prospectul inainte de achizitionarea produsului!


    Denumirea comerciala: SEROQUEL XR 200 mg si 300 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita
    DCI: Quetiapinum


Produs Naturist Complementar:
Conuri de Hamei - Medica Sedativ, anxiolitic, anafrodiziac, diuretic. ... tot prospectul
11.95 lei

   Buc
Indicatii: Seroquel XR este indicat in: tratamentul schizofreniei

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Seroquel XR 200 mg
Fiecare comprimat filmat cu eliberare prelungita contine quetiapina 200 mg sub forma de fumarat de
quetiapina 230,26 mg.
Excipient: lactoza monohidrat 52,87 mg

Seroquel XR 300 mg
Fiecare comprimat filmat cu eliberare prelungita contine quetiapina 300 mg sub forma de fumarat de
quetiapina 345,38 mg.
Excipient: lactoza monohidrat 49,31 mg
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Seroquel XR 200 mg
Comprimat filmat cu eliberare prelungita
Comprimate filmate in forma de capsule biconvexe, de culoare galbena, imprimate cu ,,SR 200`` pe o fata, de dimensiuni 17,22 x 6,65 mm

Seroquel XR 300 mg
Comprimat filmat cu eliberare prelungita
Comprimate filmate in forma de capsule biconvexe, de culoare galben-pal, imprimate cu ,,SR 300`` pe o fata, de dimensiuni 19 x 7,62 mm

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice
Seroquel XR este indicat in:
- tratamentul schizofreniei
- tratamentul episoadelor maniacale moderate pana la severe, asociate cu boala bipolara Seroquel XR este eficace in prevenirea recaderilor in cazul pacientilor stabili cu schizofrenie care primeau tratament de intretinere cu Seroquel XR. Nu s-a demonstrat ca Seroquel previne recurenta episoadelor maniacale sau depresive in cazul tulburarii afective bipolare (vezi pct. 5.1).

4.2 Doze si mod de administrare

Seroquel XR trebuie administrat o data pe zi, insotit sau nu de ingestia de alimente. Comprimatele trebuie inghitite intregi si nu trebuie impartite, mestecate sau sfaramate.
Adulti:
Pentru tratamentul schizofreniei
Doza zilnica la inceputul terapiei este de 300 mg in prima zi, 600 mg in a doua zi si pana la 800 mg dupa a doua zi. Doza poate fi ajustata in intervalul eficace de la 400 mg la 800 mg zilnic, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului. Privind terapia de intretinere in schizofrenie, ajustarea dozelor nu mai este necesara.

Pentru tratamentul episoadelor maniacale din cadrul tulburarii afective bipolare Doza zilnica la inceputul terapiei este de 300 mg in prima zi, 600 mg in a doua zi si pana la 800 mg dupa a doua zi. Doza poate fi ajustata in intervalul eficace de la 400 mg la 800 mg zilnic, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului.

Trecerea de la tratamentul cu Seroquel comprimate cu eliberare imediata:
Pentru o administrare mai comoda, pacientii care urmeaza un tratament cu Seroquel comprimate cu eliberare imediata in mai multe prize zilnice, pot trece la tratamentul cu Seroquel XR utilizand o doza echivalenta cu totalul zilnic de Seroquel cu eliberare imediata, care sa fie administrata o singura data pe zi. Pot fi necesare ajustari individuale ale dozelor.

Varstnici:
Similar altor antipsihotice, Seroquel XR trebuie administrat cu prudenta la varstnici, mai ales in timpul perioadei de initiere a tratamentului. Frecventa cresterii dozelor de Seroquel XR poate fi redusa, iar doza terapeutica poate fi mai scazuta decat cea folosita in cazul pacientilor mai tineri. Clearance-ul plasmatic mediu al quetiapinei a fost mai scazut cu 30% pana la 50% in cazul pacientilor varstnici, in comparatie cu pacientii mai tineri. Tratamentul pacientilor varstnici trebuie initiat cu o doza de 50 mg pe zi. Doza poate fi crescuta cu cate 50 mg/zi pana la o doza eficace, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului.

Copii adolescenti:
Siguranta si eficacitatea utilizarii Seroquel XR la copii si adolescenti nu au fost evaluate.
Insuficienta renala:
Nu este necesara ajustarea dozelor in cazul pacientilor cu insuficienta renala.
Insuficienta hepatica:
Quetiapina are o metabolizare hepatica intensa. De aceea, Seroquel XR trebuie utilizat cu prudenta in cazul pacientilor cu insuficienta hepatica cunoscuta, in special in timpul perioadei de initiere a tratamentului. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie sa inceapa tratamentul cu 50 mg/zi. Doza poate fi crescuta cu cate 50 mg/zi pana la o doza eficace, in functie de raspunsul clinic si de toleranta pacientului.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Administrarea concomitenta de inhibitori ai citocromului P450 3A4, cum ar fi inhibitorii proteazei-HIV, antifungice care contin grupul azol, eritromicina, claritromicina si nefazodona, este contraindicata (vezi pct. 4.5).

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Tulburari cardiovasculare:
Seroquel XR trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu afectiuni cardiovasculare cunoscute, boli cerebrovasculare sau alte afectiuni care predispun la hipotensiune arteriala. Quetiapina poate induce hipotensiune ortostatica, in special in perioada initiala de crestere treptata a dozei, iar daca acest fenomen apare, trebuie luate in considerare reducerea dozelor sau o crestere mai lenta a acestora. Similar altor antipsihotice este necesara prudenta atunci cand quetiapina se administreaza impreuna cu
medicamente cunoscute ca prelungesc intervalul QT in special la varstnici, la pacienti cu sindrom congenital de QT prelungit, insuficienta cardiaca congestiva, hipertrofie cardiaca, hipokaliemie, hipomagneziemie.

Convulsii:
In studiile clinice controlate nu s-a observat nici o diferenta in ce priveste incidenta convulsiilor la pacientii tratati cu quetiapina, fata de cei la care s-a administrat placebo. Similar altor antipsihotice, se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu un istoric de convulsii (vezi pct. 4.8 Reactii adverse).
Diskinezie tardiva:
Daca apar semne si simptome de diskinezie tardiva, trebuie avuta in vedere reducerea dozelor sau intreruperea tratamentului cu Seroquel XR (vezi pct. 4.8).
Sindrom neuroleptic malign:
Sindromul neuroleptic malign a fost asociat cu terapia antipsihotica, inclusiv cu quetiapina (vezi pct. 4.8). Manifestarile clinice includ hipertermie, status mental alterat, rigiditate musculara, instabilitate vegetativa si creatin-fosfokinaza crescuta. In cazul aparitiei acestui sindrom, trebuie intrerupt tratamentul cu Seroquel si administrat tratamentul medical corespunzator.

Cresterea glicemiei si hiperglicemie:
Cresterea glicemiei si hiperglicemie cat si raportari ocazionale ale unui diabet zaharat, au fost observate in studiile clinice cu quetiapina. Desi relatia cauzala cu diabetul zaharat nu a fost stabilita, pacientii ce au factori de risc pentru dezvoltarea diabetului sunt sfatuiti sa se prezinte pentru monitorizare corespunzatoare. La fel, la pacientii ce sufera deja de diabet zaharat este necesara monitorizarea pentru a se preveni posibila exacerbare (Vezi pct. 4.8).
Sindromul de abstinenta:
Au fost descrise simptome cum ar fi greata, varsaturile si insomnia in cazul intreruperii bruste a terapiei cu antipsihotice, inclusiv cu quetiapina. Se recomanda intreruperea treptata a tratamentului.

Pacienti varstnici cu psihoza asociata dementei:
Seroquel XR nu este recomandat pentru utilizare in tratamentul psihozei asociate dementei.

Intr-o meta-analiza privind antipsihoticele atipice, s-a observat ca pacientii varstnici cu psihoza asociata dementei au un risc mai mare de deces comparativ cu placebo. Cu toate acestea, in doua studii placebo-controlate privind quetiapina, cu o durata de 10 saptamani si cu populatii de pacienti asemanatoare (n=710; varsta medie: 83 ani; cu varste cuprinse intre 56 si 99 ani) incidenta mortalitatii la pacientii care primeau tratament cu quetiapina a fost de 5,5% versus 3,2% in grupul placebo. Pacientii din aceste loturi au avut cauze variate de deces, dar care erau de asteptat pentru subgrupul populational de varsta. Aceste date nu pot stabili o relatie cauzala intre tratamentul cu quetiapina si deces, in ce priveste pacientii varstnici cu dementa.

Interactiuni: Vezi si pct. 4.5.
Administrarea concomitenta de quetiapina cu un inductor puternic al enzimelor hepatice determina o scadere importanta a concentratiei plasmatice a quetiapinei. In functie de raspunsul clinic, dozele mai mari de Seroquel XR pot fi necesare daca quetiapina este adminsitrata concomitent cu un inductor puternic al enzimelor hepatice.
In timpul administrarii concomitente de medicamente ce inhiba citocromul CYP3A4, (antifungice care contin grupul azol, antibioticele macrolide si inhibitorii de proteaza) concentratia plasmatica a quetiapinei poate fi semnificativ crescuta, asa cum s-a observat la pacientii din studiile clinice. Ca si consecinta, trebuie folosite in acesta situatie doze mai mici de Seroquel XR. Rata risc-beneficiu trebuie sa fie considerata in functie de fiecare pacient.

Deoarece contine lactoza monohidrat, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Deoarece quetiapina are efecte in primul rand la nivelul sistemului nervos central, Seroquel XR trebuie administrat cu prudenta in asociere cu alte medicamente care actioneaza central sau cu alcoolul etilic.

Farmacocinetica litiului nu este influentata de administrarea concomitenta cu quetiapina.

Farmacocinetica valproatului de sodiu si a quetiapinei nu sunt influentate astfel incat sa aiba rasunet clinic important atunci cand sunt administrate concomitent.

CYP 3A4 este principala enzima responsabila de metabolizarea quetiapinei la nivelul citocromului P450. Intr-un studiu multi-doza la voluntari sanatosi, care a evaluat farmacocinetica quetiapinei administrata anterior si in timpul tratamentului cu ketoconazol, administrarea concomitenta de ketoconazol a determinat o crestere a Cmax si ASC a quetiapinei cu 235% si respectiv 522%, cu o scadere corespunzatoare a clearanceului oral de 84%. Timpul mediu de injumatatire plasmatica al quetiapinei a crescut de la 2,6 la 6,8 ore. Datorita potentialului de interactiune similar cu cel relevat de studiile clinice, este contraindicata administrarea de Seroquel XR concomitent cu inhibitori puternici ai CYP3A4: antifungice azolice, antibioticele macrolide si inhibitorii de proteaza (vezi si pct.4.3). De asemenea nu se recomanda administrarea concomitenta cu sucul de grapefruit.

Farmacocinetica quetiapinei nu este influentata ca urmare a administrarii concomitente a cimetidinei, un cunoscut inhibitor al sistemului enzimatic al citocromului P450.
Farmacocinetica quetiapinei nu a fost afectata semnificativ de administrarea concomitenta a unor antidepresive ca imipramina (cunoscuta ca inhibitor al CYP 2D6) sau fluoxetina (cunoscuta ca
inhibitor al CYP 3A4 si CYP 2D6).

Intr-un studiu multi-doza, pentru a determina farmacocinetica quetiapinei la pacienti, administrata inainte si in timpul tratamentului cu carbamazepina (un cuncoscut inductor enzimatic), administrarea carbamazepinei a dus la cresterea semnificativa a clearance-ului quetiapinei. Aceasta crestere a clearance-ului a redus expunerea sistemica la quetiapina (masurata cu ajutorul ASC) in medie cu 13%, comparativ cu administrarea unica de quetiapina; cu toate acestea, la anumiti pacienti s-a observat un efect mai pronuntat. Concentratiile plasmatice scazute care pot aparea ca o consecinta a acestei interactiuni trebuie avute in vedere, in functie de raspunsul clinic, pentru administrarea unor doze mai mari de Seroquel XR. Siguranta dozelor peste 800 mg/zi nu a fost inca stabilita in studiile clinice.

Continuarea tratamentului cu doze mai mari trebuie luat in considerare numai dupa cantarirea atenta a raportului risc-beneficiu pentru fiecare pacient. Administrarea quetiapinei concomitent cu un al inductorenzimatic, cum ar fi fenitoina, a determint cresterea intr-o masura si mai mare aclearance-ului quetiapinei. La pacientii aflati in tratament cu un medicament inductor enzimatic (de exemplu barbiturice, rifampicina)., cresterea dozelor de Seroquel XR poate determina controlul simptomelor psihoticeDozele de Seroquel XR sunt posibil a fi reduse daca tratamentul cu fenitoina sau carbamazepina sau alt inductor enzimatic hepatic este intrerupt sau inlocuit cu un medicament non-inductor (de exemplu valproatul de sodiu).

4.6 Sarcina si alaptarea

Siguranta si eficacitatea quetiapinei in sarcina nu au fost inca stabilite. De aceea, Seroquel XR se va administra in timpul sarcinii numai daca beneficiile justifica riscurile potentiale. Nu se cunoaste gradul in care quetiapina este excretata in laptele matern. Astfel ca, femeile care alapteaza trebuie sfatuite sa evite alaptarea pe perioada tratamentului cu Seroquel XR.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Deoarece actioneaza in principal asupra sistemului nervos central, quetiapina poate influenta activitati care necesita o atentie crescuta. De aceea, pacientii trebuie sfatuiti sa nu conduca sau sa foloseasca utilaje, pana cand nu este cunoscuta susceptibilitatea fiecaruia in ce priveste afectarea acestor activitati.

4.8 Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse descrise in cazul folosirii quetiapinei sunt somnolenta, ameteala, xerostomia, astenia usoara, constipatia, tahicardia, hipotensiunea ortostatica si dispepsia.

Similar altor antipsihotice, quetiapina se mai poate asocia cu crestere ponderala, sincopa, sindrom neuroleptic malign, leucopenie, neutropenie si edem periferic.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente Ł1/10), frecvente Ł1/100, <1/10), mai putin frecvente Ł1/1000, <1/100), rare Ł1/10000, <1/1000); foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Intr-un studiu clinic, placebo-controlat, pe termen scurt, cu trei loturi de pacienti, privind utilizarea Seroquel XR in schizofrenie, incidenta reactiilor adverse care formeaza sindromul extrapiramidal a fost de 7,5% pentru lotul care primea Seroquel XR, 7,7% pentru lotul care primea Seroquel IR si 4,7% pentru placebo, fara sa se poata pune in evidenta o relatie doza-raspuns. Incidentele reactiilor adverse care formeaza sindromul extrapiramidal luate separat (de exemplu akatizia, tulburarea extrapiramidala, tremorul, diskinezia, distonia, agitatia si rigiditatea musculara) au fost, in general, scazute si nu au depasit 3% in nici unul dintre loturi.

Intr-un studii pe termen scurt, placebo-controlate pentru Seroquel IR in mania bipolara incidenta totala a SEP nu a fost diferita fata de placebo (Seroquel IR 15,7% iar pacebo 15,2%). In doua studii pe termen scurt pentru depresie bipolara, incidenta simptomelor extrapiramidale pe baza datelor combinate a fost de 11,8% la pacientii tratati cu Seroquel IR comparativ cu 5,5% la cei tratati cu
placebo. In aceste studii, incidenta reactiilor adverse individuale de tulburare extrapiramidala a fost in general redusa si nu a depasit valoarea de 4% la nici unul dintre grupurile tratate.

Tratamentul cu quetiapina a fost asociat cu mici scaderi, dependente de doza, ale concentratiei serice a hormonilor tiroidieni, mai ales T4 total si T4 liber. Scaderea concentratiilor de T4 total si liber a fost maxima in primele doua pana la patru saptamani de tratament cu Seroquel, fara sa mai apara scaderi ulterioare in tratamentul de lunga durata. In aproape toate cazurile, intreruperea terapiei cu Seroquel a fost asociata cu revenirea la normal a concentratiilor de T4 total si liber, indiferent de durata tratamentului. Scaderi usoare ale concentratiilor de T3 total si revers-T3 au fost observate doar in cazul unor doze mai mari. Concentratia TBG (globulina care leaga hormonii tiroidieni) a fost neschimbata si, in general, nu s-a observat o crestere reciproca a concentratiei TSH, ceea ce arata ca quetiapina nu determina hipotiroidie relevanta clinic.

4.9 Supradozaj

In studiile clinice, supravietuirea a fost raportata in situatii de supradozaj acut cu pana la 30 grame de quetiapina. Majoritatea pacientilor cu supradozaj nu au prezentat reactii adverse sau s-au restabilit complet dupa eveniment. A fost raportat un deces intr-un studiu clinic in urma unui supradozaj de 13,6 grame de quetiapina.

In experienta ulterioara punerii pe piata, au fost foarte putine situatii de supradozaj doar cu quetiapina, care au avut ca efect decesul sau coma.

Pacientii care sufera deja de afectiuni cardiovasculare severe pot avea un risc crescut de a dezvolta efecte ale supradozajului (vezi pct. 4.4).

In general, semnele si simptomele relatate reprezentau exacerbari ale efectelor farmacologice cunoscute ale medicamentului, de exemplu somnolenta si sedare, tahicardie si hipotensiune arteriala.

Nu exista un antidot specific pentru quetiapina. In cazurile cu semne severe, trebuie luat in considerare supradozajul polimedicamentos si trebuie instituite proceduri de terapie intensiva, inlcusiv stabilirea si mentinerea unei cai aeriene permeabile, asigurarea unei oxigenari adecvate, ventilarea, monitorizarea si sustinerea sistemului cardiovascular. In timp ce prevenirea absorbtiei in supradozaj nu a fost studiata, lavajul gastric (dupa intubare, daca pacientul este inconstient) si administrarea de carbune activat impreuna cu un laxativ, trebuie luate in considerare.

Supravegherea medicala atenta si monitorizarea trebuie continuate pana la restabilirea pacientului.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antipsihotice, diazepine, oxazepine si tiazepine, codul ATC: N05AH04
Mecanism de actiune:
Quetiapina este un agent antipsihotic atipic. Quetiapina si metabolitul sau plasmatic activ uman, N-desalchil-quetiapina, interactioneaza cu o gama larga de receptori pentru neurotransmitatori. Quetiapina si N-desalchil-quetiapina au afinitate pentru receptorii cerebrali serotoninergici (5HT2) si dopaminergici (D1 si D2). Se considera ca aceasta combinatie de antagonism fata de receptor cu selectivitate mai mare pentru 5HT2, decat pentru receptorii D2, sta la baza proprietatilor antipsihotice clinice si a efectelor extrapiramidale scazute ale Seroquel. In plus, N-desalchil-quetiapina are o afinitate mare pentru receptorii serotoninergici 5HT1. Quetiapina si N-desalchil-quetiapina au, de asemenea, o afinitate crescuta pentru receptorii histaminergici si a1-adrenergici si o afinitate scazuta pentru receptorii a2-adrenergici. Quetiapina nu are o afinitate relevanta pentru receptorii colinergici muscarinici sau pentru cei benzodiazepinici.
Quetiapina este activa in testele pentru activitate antipsihotica, cum ar fi evitarea conditionata. De asemenea antagonizeaza actiunea agonistilor dopaminei, masurata atat comportamenal sau electrofiziologic, iar cresterea concentratiei metabolitilor dopaminei este un index pentru blocarea receptorilor dopaminergici D2.
In teste preclinice predictive pentru reactiile adverse extrapiramidale, quetiapina este diferita de antipsihoticele standard si are un profil atipic. Quetiapina nu induce hipersensibilitatea receptorilor dopaminergici D2 dupa administrare cronica. Quetiapina produce doar o usoara catalepsie in urma dozelor eficace ce blocheaza receptorii dopaminergici D2. Quetiapina demonstreaza selectivitate pentru sistemul limbic prin inducerea unei depolarizari care blocheaza aria A10 din mezolimbic, dar nu si neuronii secretanti de dopamina de la nivelul A9 nigro-striatal, in urma administrarii cronice. Quetiapina exprima o tendinta scazuta catre distonie in cazul maimutelor Cebus sensibilizate cu haloperidol sau dimpotriva, care nu au primit nici un medicament, in urma administrarii acute si cronice. Pe baza rezultatelor acestor teste se poate presupune ca quetiapina ar avea o tendinta minima catre reactii adverse de tip extrapiramidal si s-a emis si o ipoteza cum ca medicamentele cu o tendinta scazuta de a dezvolta reactii adverse extrapiramidale, pot de asemenea sa prezinte si o tendinta scazuta de a dezvolta diskinezie tardiva

Nu este cunoscuta masura in care metabolitul N-desalkil quetiapina contribuie la activitatea farmacologica a Seroquel la om.

Spre deosebire de multe alte antipsihotice, quetiapina nu determina cresteri sustinute ale nivelului prolactinei, care este considerata o caracteristica a antipsihoticelor atipice. Intr-un studiu clinic cu multiple doze fixe, nu au fost diferente in nivelurile de prolactina la terminarea studiului pentru quetiapina administrata in doze terapeutice, fata de placebo.

Eficacitate clinica: Schizofrenie
Eficacitatea Seroquel XR in tratamentul schizofreniei a fost demonstrate intr-un studiu de 6 saptamani placebo-controlat cu pacienti care intruneau criteriile DSM-IV pentru schizofrenie si intr-un studiu activ de trecere de la Seroquel IR la Seroquel XR cu pacienti cu schizofrenie tratati in ambulatoriu, stabili din punct de vedere clinic.

Principala variabila rezultata in studiul placebo-controlat a fost modificarea scorului total PANSS la evaluarea finala, fata de valoarea sa initiala la debutul studiului. Administrarea de Seroquel XR in doze de 400 mg/zi, 600 mg/zi si 800 mg/zi a fost asociata cu imbunatatiri semnificative din punct de vedere statistic ale simptomelor psihotice, comparativ cu placebo. Efectul a fost mai important in cazul administrarii a 600 mg/zi si 800 mg/zi, comparativ cu 400 mg/zi.

Intr-un studiu de schimbare a medicatiei de 6 saptamani, controlat activ, principala variabila rezultata a fost proportia pacientilor la care medicamentul nu era eficace, de exemplu, care intrerupeau tratamentul din cauza lipsei eficacitatii sau al caror scor PANSS crestea cu 20% sau mai mult intre vizite. In cazul pacientilor stabili care urmau tratament cu Seroquel IR 400 mg pana la 800 mg, eficacitatea s-a mentinut si dupa ce pacientii au fost trecuti pe tratament cu Seroquel XR intr-o doza echivalenta, administrata insa o singura data pe zi.

Intr-un studiu pe termen lung cu pacienti schizofreni stabilizati care au primit un tratament de intretinere cu Seroquel XR timp de 16 saptamani, s-a dovedit ca Seroquel XR a fost mai eficient decat placebo in prevenirea recaderilor. Riscul estimat de recadere dupa 6 luni de tratament a fost de 14,3% pentru Seroquel XR, comparativ cu 68,2% pentru placebo. Doza medie a fost de 669 mg.

Manie bipolara
In studiile clinice, quetiapina (Seroquel IR) a demonstrat o eficacitate superioara in monoterapie sau ca adjuvant al terapiei in reducerea simptomelor maniacale la pacientii cu manie bipolara. Doza medie de quetiapina din ultima saptamana la pacientii care au raspuns la tratament a fost de aproximativ 600 mg/zi si aproximativ 85% din cei care au raspuns la tratament se aflau in intervalul de doze 400-800 mg/zi.
5.2 Proprietati farmacocinetice

Quetiapina are o absorbtie buna si o metabolizare intensa in urma administrarii orale. Quetiapina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 83%. Nivelul de saturatie reprezentat prin varful concentratiilor molare este atins de metabolitul activ N-desalchil-quetiapina in 35% din timpul care-i este necesar quetiapinei pentru a atinge acelasi nivel.

Farmacocinetica quetiapinei si N-desalchil-quetiapinei este lineara de-a lungul dozelor farmaceutice aprobate. Cinetica quetiapinei nu difera la barbati fata de femei.

Seroquel XR atinge concentratia plasmatica maxima la aproximativ 6 ore dupa administrare (Tmax). Seroquel XR are o farmacocinetica proportionala cu doza, pentru doze de pana la 800 mg administrate o data pe zi. Concentratia plasmatica maxima (Cmax) si aria de sub curba concentratie-timp (AUC) in cazul administrarii Seroquel XR o data pe zi sunt comparabile cu cele obtinute in urma administrarii unei aceleiasi doze zilnice totale de fumarat de quetiapina cu eliberare imediata (Seroquel IR) in doua prize zilnice. Timpul de injumatatire prin eliminare al quetiapinei si N-desalchil-quetiapinei este de aproximativ 7 ore, respectiv 12 ore.

Clearance-ul mediu al quetiapinei la varstnici este cu aproximativ 30% pana la 50% mai scazut decat la adultii cu varste cuprinse intre 18 si 65 ani.

Nu sunt diferente relevante din punct de vedere clinic in clearance-ul oral aparent observat (CL/F) si in expunerea la quetiapina intre subiectii cu schizofrenie si cei cu tulburare bipolara.
Clearance-ul plasmatic mediu al quetiapinei s-a redus cu aproximativ 25% la subiectii cu insuficienta renala severa (cu clearance-ul creatininei mai scazut de 30 ml/min/1,73m2), dar valorile clearance-ului individual au fost in limite normale pentru subiectii fara aceasta afectiune. Fractia molara medie de quetiapina libera si metabolitul plasmatic activ uman N-desalchil-quetiapina se excreta in proportie de < 5% in urina.

Quetiapina se metabolizeaza intens in ficat, mai putin de 5% din doza se excreta in forma nemodificata in urina sau materiile fecale, demonstrata prin administrarea de quetiapina marcata radioactiv. Aproximativ 73% din materialul radio-marcat se excreta in urina si 21% in materiile fecale. Clearance-ul plasmatic mediu al quetiapinei scade cu aproximativ 25% in cazul persoanelor cu insuficienta hepatica cunoscuta (ciroza hepatica alcooolica compensata). Deoarece quetiapina are o metabolizare hepatica intensa, la pacientii cu insuficienta hepatica este de asteptat sa gasim concentratii plasmatice crescute ale acesteia. Pot fi necesare ajustari ale dozelor in cazul acestor pacienti (vezi pct. 4.2).

Investigatiile in vitro au stabilit ca CYP 3A4 este principala enzima responsabila pentru metabolizarea quetiapinei mediata de citocromul P450. N-desalchil-quetiapina se formeaza si se elimina in principal prin interventia CYP3A4.

Quetiapina si mai multi dintre metabolitii sai (inclusiv N-desalchil-quetiapina) s-au dovedit a fi inhibitori slabi ai activitatii in vitro a citocromului P450 tipurile 1A2, 2C9, 2D6 si 3A4. Inhibarea in vitro a citocromului P450 se observa doar la concentratii de aproximativ 5 pana la 50 ori mai mari decat cele observate in urma administrarii unor doze terapeutice intre 300 si 800 mg/zi la oameni. Pe baza acestor rezultate in vitro, este putin probabil ca in urma administrarii quetiapinei concomitent cu alte medicamente sa rezulte o inhibitie semnificativa din punct de vedere clinic a citocromului P450, care sa afecteze metabolizarea celuilalt medicament. In urma studiilor efectuate la animale, se pare ca quetiapina poate induce enzimele citocromului P450. Intr-un studiu de interactiune specifica pe pacienti psihotici nu s-a inregistrat, insa, nici o crestere a activitatii citocromului P450 dupa administrarea de quetiapina.

Intr-un studiu care a evaluat efectele alimentelor asupra biodisponibilitatii quetiapinei, s-a descoperit ca o masa bogata in grasimi determina cresteri semnificative din punct de vedere statistic ale indicilor Cmax si ASC ale Seroquel XR de 44% pana la 52%, respectiv 20% pana la 22%, in cazul comprimatelor de 50 mg si 300 mg. In comparatie, o masa usoara nu a avut nici un efect semnificativ
asupra indicilor Cmax si ASC ai quetiapinei. Aceasta crestere a expunerii nu este insa semnificativa din punct de vedere clinic si, ca urmare, Seroquel XR poate fi asociat cu ingestia de alimente sau nu.

5.3 Date preclinice de siguranta
In urma unor studii de genotoxicitate efectuate in vitro si in vivo nu s-a evidentiat un efect genotoxic. In studiile efectuate la animale de laborator care au fost expuse la valori clinic relevante s-au observat urmatoarele reactii adverse, care nu au fost inca confirmate si de studiile pe termen lung: la sobolani, s-a observat depunerea de pigment la nivelul glandei tiroide; la maimutele cynomolgus s-a observat hipertrofia celulelor foliculare tiroidiene, o scadere a nivelului plasmatic al T3, scaderea concentratiei hemoglobinei si scaderea numarului de eritrocite si leucocite; iar la caini s-a observat opacifierea cristalinului si cataracta.
Luand in considerare aceste descoperiri, trebuie puse in balanta beneficiile terapiei cu quetiapina si riscurile in ce priveste siguranta pacientului.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor
Nucleu
Lactoza monohidrat Celuloza microcristalina Citrat de sodiu Hipromeloza 2208 Stearat de magneziu
Film
Hipromeloza 2910
Polietilenglicol 400 Dioxid de titan (E 171) Oxid de fer galben (E 172)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu 6 blistere opace din Al /PVC-PCTFE a cate 10 comprimate filmate cu eliberare prelungita
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
AstraZeneca UK Limited,
600 Capability Green, Luton, LU1 LU3, Marea BritanieSedocalm

   Buc

17.95 lei

Nervosedin C

   Buc

17.05 lei
Intrebari si Raspunsuri:

SCHIZOFRENIE PARANOIDA
BUNA ZIUA . VA ROG SA-MI SPUNETI DACA AR PUTEA EXISTA O ALTERNATIVA DE TRATAMENT NATURIST PENTRU UN BOLNAV DE SCHIZOFREN ...

schizofrenie-tratament
Buna, as dorii sa intreb daca aveti Stress-Management B-Complex sau ceva similar pentru tratamentul naturist al schizof ...

schizofrenie
buna ziua, dupa cca 7 luni de tratament cu seroquel in luna februarie n am mai avut ciclu deloc. iar pana acum il ave ...

schizofrenie
dk iau SEROQUEL -pot sa iau ceva pe baza de aminoacizi ? ...

Cele mai apreciate produse

Atentionare!

Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini, in scopul diagnosticarii sau tratarii oricaror probleme de sanatate sau boala sau de inlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.
Produse relevante pentru schizofrenie

 

Tinctura de orz (Hofigal) Recomandat: Suplimente nutritive - Anemii
Tinctura de orz (Hofigal) Indicatii: Anorexie, anemie, hepatita virala, in special hepatita cronica, astm, bronsite, tuberculoza pulmonara, viroza pulmonara, hipotensiune si hipertensiune arteriala, astenie, schizofrenie, epilepsie, nevralgie de [detalii/comanda produs]
Paste din Teff - "Iarba Dragostei" - si porumb - Pauly Recomandat: Produse ecologice - Alimente Naturale Dietetice
Produs dietetic FARA GLUTEN, de inalta calitate. In procesul de fabricatie NU s-au folosit: lapte, oua, soia. [detalii/comanda produs]
Calciu Magneziu Zinc - Cosmopharm Recomandat: Pentru sistemul osos - Osteoporoza
CALCIU MAGNEZIU ZINC Actionand impreuna, cele trei elemente mentin sanatatea sistemelor nervos, muscular si osos, buna functionare a inimii si circulatiei, elimina nervozitatea si stressul, regleaza activitatea prostatei. [detalii/comanda produs]
CARDIO Q GEL Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Angina pectorala
CARDIO Q GEL INDICATII: Eficienta maxima in afectiuni cardio-vasculare: insuficienta cardiaca congestiva, cardiomiopatie, prolaps de valva mitrala, angina pectorala, infarct miocardic, ateroscleroza, aritmii, [detalii/comanda produs]
Coenzima Q10 Gel Forte Recomandat: Suplimente nutritive - Tonice
Coenzima Q10 RECOMANDARI: Ca energizant universal, persoanelor cu activitate fizica sau intelectuala intensa, pentru a redescoperi energia si vigoarea tineretii. In afectiuni cardiovasculare ( insuficienta cardiaca, infarct miocardic, cardiomi [detalii/comanda produs]
Coenzima Q10 Gel Forte Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Ateroscleroza
Coenzima Q10 RECOMANDARI: Ca energizant universal, persoanelor cu activitate fizica sau intelectuala intensa, pentru a redescoperi energia si vigoarea tineretii. In afectiuni cardiovasculare ( insuficienta cardiaca, infarct miocardic, cardiomio [detalii/comanda produs]
Q Gel Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Aritmii
Q Gel Indicatii: Eficienta maxima in afectiuni cardio-vasculare: insuficienta cardiaca congestiva, cardiomiopatie, prolaps de valva mitrala, angina pectorala, infarct miocardic, ateroscleroza, aritmii, protectia miocardului inainte si dupa interv [detalii/comanda produs]
Hormostim Recomandat: Antialcool& antitabac - Antialcool
Hormostim Indicatii: Produsul Hormostim poate avea efecte de stimulare a capacitatii de concentrare si memorare, avand ca functie principala furnizarea sursei de energie pentru celula nervoasa (neuron). [detalii/comanda produs]
EPA 18 - Acizi Grasi Omega 3 Recomandat: Afectiuni cardiovasculare - Scaderea colesterolului
EPA 18 - Acizi Grasi Omega 3 Recomandat in: Afectiuni cardiovasculare, accidente cerebro-vasculare ischemice: reduce agregarea plachetara, riscul de tromboza, nivelul fibrinogenului, colesterolului (total, LDL si VLDL), [detalii/comanda produs]
Ulei din seminte de in - Nature s Way Recomandat: Produse pentru femei - Tulburari premenstruale si menopauza
Ulei din seminte de in - Nature s Way Recomandat in: Stres antioxidativ (asigura protectie antioxidanta) [detalii/comanda produs]
Glutation Redus Recomandat: Diverse - Cancer
Glutation Redus Descriere 3 Glutationul este o polipeptida bioactiva cu functie de coenzima, prezenta aproape in toate celulele corpului uman. [detalii/comanda produs]
L-Arginine - Protector hepatic Recomandat: Hepatoprotectoare -
L-Arginine - Protector hepatic Efecte: Detoxifiant si protector hepatic exceptional in hepatite virale si alcoolice, in steatoza, encefalopatie, coma hepatica, cancer hepatic. [detalii/comanda produs]
Mellow Tonin - Melatonina Recomandat: Diverse - Reglarea ritmului somn-veghe
Mellow Tonin - Melatonina Efecte: Melatonina este un neurohormon lipo si hidrosolubil sintetizat de glanda pineala din serotonina. [detalii/comanda produs]
Pure DHA - Esential pentru dezvoltarea creierului copilului Recomandat: Produse pentru Copii - Suplimente nutritive
Pure DHA - Esential pentru dezvoltarea creierului copilului Efecte: DHA este un acid gras esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a creierului fatului, copilului mic si pe durata intregii vieti. DHA este o componenta esentiala a fosf [detalii/comanda produs]
Minigofre fara gluten, imbracate in ciocolata cu lapte - Rabenhorst Recomandat: Produse ecologice - Alimente Naturale Dietetice
Produs dietetic FARA GLUTEN, de inalta calitate. In procesul de fabricatie NU s-au folosit: oua, nuci, arahide, susan si lupin. [detalii/comanda produs]
Vitaboost - Sprintpharma Recomandat: Imbunatatirea vietii Sexuale - Pentru CUPLU
Vitaboost - Sprintpharma Amelioreaza simptomatologia indusa de menopauza/andropauza, datorita substitutiei cu analogi hormonali de etiologie vegetala . [detalii/comanda produs]
OmegaPro - VitaraPlant Recomandat: Plafar - Hipertensiune, aritmii, ateroscleroza
OmegaPro - VitaraPlant OmegaPro asigura un aport optim de acizi grasi esentiali, fiind un supliment 100% natural bazat pe o combinatie eficienta de Omega 3, Omega 6 si Omega 9. [detalii/comanda produs]
Evening primrose si Vitamina E - Rotta Natura Recomandat: Produse pentru femei - Tulburari premenstruale si menopauza
Evening primrose si Vitamina E - Rotta Natura Uleiul de Evening Primrose este o importanta sursa de acizi grasi nesaturati (linoleic si gama-linoleic), avand efecte deosebite in reglarea sistemului hormonal feminin. [detalii/comanda produs]
Pulbere din orz verde - Deep Green Recomandat: Suplimente nutritive - Tonice
Pulbere din orz verde - Deep Green Esenta din orz verde este una dintre cele mai hranitoare alimente din lume! Efecte: Sucul din orz verde este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute suplimente nutritive pe baza de orz verde din lume. Cel m [detalii/comanda produs]

  Intreaba Farmacistul!
Adresati intrebarea dvs. prin acest formular. Un farmacist va va raspunde si veti primi cat mai curand raspunsul si pe mail.

Domeniul*:

Nu poti citi codul? click AICI pentru a obtine altul!
Produse Complementare
pentru SEROQUEL XR 200 mg si 300 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita
Equilibrium M (StressStop)
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Passival - Rotta Natura
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Conuri de Hamei - Medica
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Relaxirem
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Valeriana capsule - Medica
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Calmoplant
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Sedocalm
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Bitter Ierburile Vietii, capsule - Hypericum
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Emocalm
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate
Nervosedin C
Calmante; antistres - Agitatie, anxietate


Recomandam! Avocat Dreptul muncii

Social

Oferte Speciale!
+ 10 Tablete Gratis

Calciu cu Vitamina D3 - Cosmopharm

Pentru sistemul osos - Osteoporoza
+ 1 Crema Dermato Plant Cosmetics la alegere
+ 120 tablete masticabile Vitamina D3 - Lazy Town Kids

Vital Mix Junior – Phellinus Pharma

Produse pentru Copii - Imunostimulatoare

Sfatul Farmacistului
 • Am slăbit !
  Buna numele meu este Loredana am 22 de ani si 1'59 înălțime in ultima perioada am slăbit brusc si foarte mult cel mai pr ...

 • Voseptol in sarcina
  se poate lua voseptol v in saptamana 28 de sarcina? ...

 • Vopsea antialergica ptr. par
  Buna ziua, in urma cu 15-8 ani in urma obisnuiam sa-mi fac niste suvite colorate in par dar de ceva vreme nu l-am mai vopsit ...

 • Ajutor ! Vreau sa mi revin !
  Bună ziua. Am 19 ani și momentan cântăresc 35 kg. Acuma 2 ani am trecut prin mule suferințe și am fost de mul ...

 • Sedepril
  Buna ziua am luat sedepril pt stare de agitatie, neliniste timp de o luna in care m-am simtit ff bine,de vreo doua sapt am te ...

 • Tratament naturist pentru osteoporoza
  Am 54 ani, sunt la menopauza de la 43 ani- diagnosticata cu osteoporoza cu scor T-3.6, am urmat tratament cu Actonel, Oseor, ...

 • combaterea dismenoreei
  Buna ziua! as vrea sa stiu care este mai eficient: extract de mladite de zmeur sau suport premenstrual pentru disparitia dism ...

 • Stress Tame cu anticonceptionale asumate 20
  Buna ziua ma numesc Ramona intrebarea mea este urmatoarea .Vreau sa comand Stress Tame,ma ajutat foarte mult aceste medicamen ...

 • Karissa si 4Femina
  Buna! As dori sa va intreb, acum urmeaza a 3-a luna ca iau anticonceptionale Karissa si acum doresc sa iau si 4Femina cu ea. ...

 • Buna serara!
  Am comandat un laptisor de matca pur bio ,vroiam sa stiu daca este bun de ingrasat ,eu din cat am citit am inpresia ca este ...

 • Semne de la cosuri
  Doresc sa stiu ce pot folosi pentru cicatrizarea semnelor de pe obraji si frunte,am avut foarte multe cosuri si mi-au ramas g ...

 • UN TRATAMENT BUN
  Am urmat un tratament cu Xyzal-o pastila pe zi; am facut o injectie cu cortizon, si am avut crema hidratanta de la ivatherm.. ...

 • migrena
  Se poate lua Feverfew-Solaray zilnic, o perioada lunga de timp, pentru prevenirea migrenelor, sau se ia numai in criza, catev ...

 • marirea sanilor
  buna ziua as avea si eu o intrebare am 30 de ani si sanii mici ,eu am glanda tiroida si momentan sunt sub tratament cu eutyr ...

 • dezvoltare bebe
  Buna ziua. Am o fetita nascuta prematur cu 2300g. A fost vioaie de la inceput si la cateva sapt o gaseam deja deplasata in pa ...

 • Calcidin - constipatie
  Buna seara! Va rog sa- mi spuneti, daca as lua calcidin, ma pot constipa de la calciu? Am 62 ani si am probleme digestive, da ...

 • karissa
  Buna seara,as avea si eu o intrebare in legatura cu anticonceptionalele Karissa...am inceput sa iau Karissa de 2 saptamani ju ...

 • Asociere medicamente
  Pot lua distonocalm dacă sunt sub tratament cu concor 2,5mg?Medicul mi-a recomandat pt niste esv ventriculare dar am omis să ...

 • pot slabi in timp scurt ?
  Pentru a slabit si sa-mi taiea pofta de dulce pot asocia SLABIRE -MAX cu CAYENNE -- mentionez ca am scadere brusca de glicem ...

 • Chisturi ovariene, e.coli
  Bună seara! În februarie am avut o sarcina de 4 zile, după am mers la control ginecologic, mi s-a găsit un chist, am urmat ...

 • Ce medicamente pot folosi pentru astm?
  Trebuie sa îmi prescrie medicul meu un tratament pentru aerosoli? ...

 • buna seara
  am 2 copii*8 F si 3M*,cat am stat in italia am aflat ca sunt intoleranti la faina de grau, drojdie, rosii, zahar, ou, ciuperc ...

 • Ejaculare precoce
  Din tot sufletul va rog sa ma ajutati ce tratament sa urmez,si ce ar fi indicat sa iau pt.a satisface sotia.VA multumesc ...

 • CHLOROPOTASSURIL 1G/10 ML
  Dorescsa stiu daca aveti CHLOROPOTASSURIL 1G/10 ML sau echivalent in Romania.Fiica mea acest medicamentfoloseste in Belgia si ...

 • Fetita mea are 10 ani si face pipi noaptea in pat.Exista vre-un tratament?
  Buna ziua as dori sa va intreb daca exista vreo solutie pentru ca fiica mea de 10 ani sa nu mai faca pipi noaptea in pat,mai ...

 • entorsa
  Buna ziua! pentru o durere de picior la un copil de 12 ani provocata de ,,calcatul stramb,, la o ora de ed fizica ce mi pute ...

 • Despre parul facial
  Buna ziua cu ce ma pot da pe fata pentru a creste parul facial?am auzit de androgel si altele ,vreau recomandarea dumneavoast ...

 • Neuro optimizer sau Curcumin 95C3
  Buna ziua, pentru mama mea care are 85 ani cu simptome de dementa/Alzheimer, ce ar fi mai indicat, Neuro Optimizer sau Curcu ...

 • Buna ziua, înțepături partea stângă
  Buna seara mă numesc Adrian 22 ani. Acum 3 zile am mâncat cam o jumătate de kilogram de cireșe le-am spalat no ...

 • este contagios?
  Buna ziua . Am o matusa care a stat in spital 3 luni de zile . A contactat acinetobacter. A fost externata cu bronhopneumon ...

 • vessel due
  buna seara, ce as putea lua in loc de vessel due pentru varice? Este foarte scump si nu l am mai gasit. va multumesc ...

 • Depilare
  Buna seara! Eu am pielea foarte sensibila, mai ales pe picioare. De la genunchi in sus ma iau cu crema depilatoare Farmec pt ...

 • eczema scalp pe pielea capului
  Buna ziua d-nule.Eu locuiesc in Turcia orasul Mersin. Fiul meu are 21 ani. De 4 ani are eczema pe cap. are mincarime pielea s ...

 • Vreau sa ma îngraș
  Vreau sa ma îngraș dar nu reușesc as vrea să-mi recomandați ceva! ...

 • Tratament furuncul
  Bună ziua!Acum o săptămână mi_a apărut ceva ca un coș_aproape de anus,in partea dreaptă fa ...