Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Centralgin, 500 mg, comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Centralgin, 500 mg, comprimate

Prospect - Centralgin, 500 mg, comprimate


NU comercializăm Centralgin, 500 mg, comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Centralgin, 500 mg, comprimate    DCI: Metamizolum


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat contine metamizol sodic 500 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimate
Comprimate neacoperite, plate, de culoare alba pana la alb-galbuie.

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Dureri acute severe postlezionale sau postoperatorii; dureri de cauza tumorala; alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate. Tratamentul febrei, atunci cand aceasta este refractara la alt tratament.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti si adolescenti cu varsta peste 15 ani
Se administreaza oral 1-2 comprimate Centralgin (500-1000 mg metamizol sodic) intr-o singura priza. La nevoie se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g (aproximativ 70 mg/kg).

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Deoarece la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica eliminarea metamizolului este intarziata, nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza. In ceea ce priveste administrarea de lunga durata, nu exista suficienta experienta, ca urmare ea trebuind evitata.

Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata trebuie luat in considerare faptul ca atat functia renala cat si cea hepatica pot fi afectate. Este necesara administrarea dozelor minime eficace.

Copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani
La copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani nu se administreaza metamizol sub forma de comprimate.
4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la metamizol, la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau la oricare dintre excipientii medicamentului, antecedente alergice la derivatii de pirazol, afectiuni ale maduvei hematopoietice, antecedente de agranulocitoza, deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta, trimestrul I si III de sarcina.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Atentie! Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc.
Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces.
In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma. Pentru urmatoarele afectiuni riscul de soc anafilactic este mai mare:
- astm bronsic alergic, rinita alergica;
- urticarie;
- intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate ridica suspiciunea privind existenta unui astm bronsic la AINS). Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati.
In cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential / beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila. Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captoprilul, litiul, metotrexatul si triamterenul. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului). Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.

4.6 Sarcina si alaptarea

Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus in evidenta efecte teratogene. La fat exista riscul afectarii hematologice. Administrarea metamizolului in ultimul trimestru de sarcina poate provoca inchiderea prematura a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicata in primul si in ultimul trimestru de sarcina; in trimestrul al doilea se poate utiliza numai daca este absolut necesar, dupa analiza raportului risc fetal/beneficiu matern.
Metabolitii medicamentului sunt eliminati in laptele matern; datorita riscului mielotoxic, in urmatoarele 48 ore dupa administrare se intrerupe alaptarea.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Administrat in dozele recomandate metamizolul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Tulburdri ale sistemului imunitar
Metamizolul poate provoca rareori reactii anafilactice sau anafilactoide, cu evolutie grava. Acestea pot sa apara imediat dupa administrarea orala, dar si la cateva ore dupa administrare (in general, ele apar in prima ora dupa administrare). Reactiile anafilactice se manifesta prin dispnee acuta, chiar apnee
prin bronhospasm si edem laringian, hipotensiune arteriala mergand pana la colaps, urticarie etc. Evolutia poate fi rapid letala daca nu se face tratamentul adecvat in timp util: se injecteaza imediat adrenalina, de preferinta intravenos lent (0,1-0,25 mg diluat in 10 ml), in 5-15 min; de asemenea, se introduce intravenos, lent sau in perfuzie, hemisuccinat de hidrocortizon 250-500 mg. Reactiile anafilactoide constau in apnee (prin spasm bronsic si edem laringian) si/sau colaps. Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Aparitia crizelor de astm a fost observata la pacientii cu astm la AINS. Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat
Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindrom Stevens-Johnson.
Tulburari hematologice si limfatice
Rar pot sa apara leucopenie si foarte rar agranulocitoza sau trombocitopenie. Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, angina ulcero-necrotica si hemoragiile. Hemograma arata disparitia aproape totala a polinuclearelor, iar in maduva se constata blocarea maturarii la nivelul promielocitelor. Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.
Tulburari renale si ale cailor urinare
Foarte rar pot sa apara insuficienta renala acuta sau nefrita interstitiala, insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu proteinurie.

4.9 Supradozaj
Semnele si simptomele intoxicatiei
In caz de supradozaj acut s-au semnalat: greata, dureri abdominale, afectarea functiei renale si - rar -simptome la nivelul sistemului nervos central (vertij, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (tahicardie).
Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.
Tratamentul
Daca administrarea de metamizol este recenta se pot incerca masurile uzuale de micsorare a absorbtiei (lavaj gastric, respectiv administrare de carbune medicinal). Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi indepartat prin hemodializa, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatica.
Atat tratamentul intoxicatiei cat si prevenirea complicatiilor necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice si antipiretice, pirazolone, cod ATC: N02BB02 Metamizolul este un derivat de pirazolona cu proprietati analgezice, antipiretice si slab antiinflamatorii. Mecanismul de actiune nu este pe deplin cunoscut. Rezultatele anumitor cercetari indica faptul ca atat metamizolul cat si metabolitul sau principal (4-N-metilaminoantipirina) au atat un mecanism central de actiune cat si unul periferic.
Calmarea durerii, scaderea temperaturii crescute in sindromul febril si efectul antiinflamator sunt atribuite diminuarii sintezei prostaglandinelor prin inhibarea ciclooxigenazei. Efectul se instaleaza in 30-60 minute dupa administrarea orala si in aproximativ 30 minute dupa administrarea parenterala si dureaza aproximativ 4 ore.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Dupa administrarea orala metamizolul este hidrolizat in totalitate in tubul digestiv, cu formarea unui metabolit farmacologic activ, 4-metil-amino-antipirina (4-MAA), care se absoarbe. Absorbtia nu este diminuata de ingestia concomitenta de alimente, dar este usor intarziata. 4-metil-amino-antipirina si
metabolitii sai se leaga in proportie mica de proteinele plasmatice, difuzeaza rapid in tesuturi si se elimina in laptele matern.
Metabolitul principal se metabolizeaza la nivel hepatic. Principala cale de metabolizare este acetilarea,
realizata prin intermediul enzimelor citocromului P 450. Acestea actioneaza fie asupra 4-MAA, fie
asupra metabolitului sau demetilat. 4-MAA acetilata si demetilata, este transformata in continuare
prin sulfo- sau glucuronoconjugare.
Excretia se realizeaza predominant pe cale urinara.
La varsnici eliminarea este intarziata.
In caz de insuficienta renala acuta s-a observat o scadere a clearance-ului total al 4-MAA si exista risc de acumulare a acestuia, in cazul administrarii repetate.
Metabolismul 4-MAA nu a fost afectat in caz de insuficienta hepatica moderata. La pacientii cu insuficienta hepatica grava, demetilarea si acetilarea pot fi diminuate semnificativ.

5.3 Date preclinice de siguranta
Vezi pct. 4.6.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Talc
Stearat de magneziu Dioxid de siliciu coloidal

6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
S.C. Centrofarm S.A.,
Calea Plevnei nr. 53, et.1, sector 1, Bucuresti, Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Migrene
Buna ziua. Am luat pentru durerile de cap timp de 3 luni migrosun si tiolin, dupa recomandarea medic ...
Un sfat va rog!
Bun ziua. Un sfat va rog. Care urimil ma ajuta la spondiloza, dureri de cap maini piciare. Am si dia ...
Depășire doza arterin(2pastile pe zi)
Ce ar trebui sa simt dacă am depășit doza de arterin 2 zile la rind. Nu iau alte medicamente pt ...
↳ Buna ziua! In principiu nu vor fi consecinte, cel mult s-ar putea sa resimtiti un disconfort la nivelul musculaturii (dureri de spate in special), da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Se poate administra
Se poate administra Cystone la inceputul sarcinii? ...
↳ Buna ziua! Puteti face administrarea doar la indicatia medicului care va urmareste sarcina. De regula dupa primul trimestru de sarcina sunt permise m ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dureri in zona coastelor
De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o tuse foarte urata inainte,acum ...
↳ Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic sa va asculte la plamani, si in functie de de aude, fie va trimite la o radiogr ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dureri musculare de la coloana dreapta stinga deasupra rinichilor pana în fata spre buric
Bună seara!Pe 6/12/2023 am avut un AVC TRANZITORIU dupa 12 zile am făcut infecti urinara d ...
Durere dantura
Buna...de cateva zile am dureri pe partea stanga sus dantura,nu stiu ce masea imi face probleme pt c ...
↳ Buna ziua! Medicul stomatolog nu v-a recomandat sa faceti o radiografie? Poate aveti un nerv care s-a inflamat, chiar daca in aparenta dintii sunt sa ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...