Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Optimark 500 micromol/ml solutie injectabila in seringa preumpluta

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Optimark 500 micromol/ml solutie injectabila in seringa preumpluta

Prospect - Optimark 500 micromol/ml solutie injectabila in seringa preumpluta


NU comercializăm Optimark 500 micromol/ml solutie injectabila in seringa preumpluta!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Optimark 500 micromol/ml solutie injectabila in seringa preumpluta    DCI:


  Produs complementar recomandat
Optimark este un mediu de contrast injectabil. Acesta este utilizat la adulti si copii, pentru a obtine imagini diagnostice mai clare ale creierului, maduvei spinarii si ficatului.
Ca rezultat, acesta ajuta la observarea clara a anomaliilor de la nivelul creierului, maduvei spinarii si ficatului.
Acest medicament este utilizat numai in scop diagnostic.

2. INAINTE SA VI SE ADMINISTREZE OPTIMARK
Nu utilizati Optimark:
• daca sunteti alergic (hipersensibil),
• la substanta activa gadoversetamida sau,
• la oricare dintre celelalte componente ale Optimark sau,
• la alte substante de contrast care contin gadolinium.
Optimark nu trebuie sa va fie administrat daca suferiti de insuficienta renala severa sau daca sunteti un pacient cu transplant de ficat, deoarece administrarea Optimark la pacientii aflati in aceste situatii a fost asociata cu o boala numita fibroza sistemica nefrogena (FSN). FSN este o afectiune care implica ingrosarea pielii si tesutului conjunctiv. FSN poate provoca imobilizarea debilitanta a articulatiilor, slabiciune musculara sau tulburari ale functiei organelor interne care pot pune viata in pericol.

Aveti grija deosebita cand utilizati Optimark:
Procedurile diagnostice care implica utilizarea substantelor de contrast trebuie efectuate sub supravegherea unui medic cu pregatirea necesara si cunostinte temeinice privind procedura care urmeaza a fi efectuata. Spuneti medicului dumneavoastra daca:
• suferiti de alergii (de exemplu: alergii la medicamente sau fructe de mare, febra fanului, urticarie) sau astm bronsic;
• in trecut ati avut orice reactii la injectarea unei substante de contrast, inclusiv istoric de reactii alergice la substante de contrast pe baza de iod;
• rinichii dumneavoastra nu functioneaza in mod corespunzator;
• se programeaza utilizarea Optimark la copilul dumneavoastra a carui varsta este sub doi ani.

Spuneti medicului dumneavoastra daca:
• aveti senzatie de sete si/sau ati baut numai cantitati mici de lichide sau nu ati baut deloc lichide inaintea examinarii;
• aveti in organismul dumneavoastra, un stimulator cardiac (pacemaker) sau orice implanturi feromagnetice (de exemplu clipsuri vasculare) sau un stent metalic vascular;
• urmati un tratament cu un anumit tip de medicament antihipertensiv, de exemplu un beta-blocant;
• aveti o boala de inima;
• suferiti de epilepsie sau aveti leziuni cerebrale;
• dumneavoastra sau copilul dumneavoastra urmati o dieta sodica controlata.
Daca va aflati in oricare dintre aceste situati i, medicul va decide daca examinarea programata este sau nu posibila in cazul dumneavoastra.

Folosirea altor medicamente:
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea:
Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida si adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a vi se administra Optimark.
Optimark poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:
Daca va puteti deplasa si intentionati sa conduceti un vehicul sau sa folositi utilaje, trebuie sa tineti cont de faptul ca uneori pot apare ameteli, dupa ce vi s-a efectuat un procedeu diagnostic care a inclus injectarea Optimark.

Informatii importante privind unele componente ale Optimark:
Acest medicament contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) pentru o doza de pana la 17 ml, adica este in esenta `fara sodiu`. Dozele mai mari contin 1 mmol sodiu sau mai mult; acest aspect trebuie avut in vedere la pacientii cu dieta sodica controlata.

3. CUM SE ADMINISTREAZA OPTIMARK
Doza uzuala:
Doza uzuala este de aproximativ 14 ml, injectata timp de 7 -14 secunde intr-o vena, de obicei o vena a bratului. Injectarea este urmata de administrarea de solutie salina fiziologica, cu rol de spalare, pentru a se asigura ca nu a ramas nimic in ac sau in tubul utilizat pentru injectare. Este posibil sa se administreze a doua doza in interval de 30 minute de la prima injectie. In cazul in care exista dubii privind tratamentul unei boli a creierului, poate fi necesara administrarea unei doze de trei ori mai mari decat doza uzuala, intr-o singura injectare. Medicul va decide care este doza de Optimark necesara pentru examinarea dumneavoastra. Trebuie sa spuneti imediat medicului, asistentei sau tehnicianului daca simtiti durere in jurul zonei in care este pozitionat acul.

Daca vi se administreaza mai mult decat trebuie din Optimark:
Daca vi s-a injectat prea mult Optimark, este putin probabil sa aiba efecte daunatoare asupra dumneavoastra, deoarece deoarece doze mult mai mari administrate unor persoane nu au provocat nicio problema. Daca rinichii dumneavoastra functioneaza normal, este putin probabil sa aveti probleme. Optimark poate fi indepartat prin utilizarea dializei. Daca dumneavoastra credeti ca vi s-a injectat prea mult Optimark, spuneti imediat medicului, asistentei sau tehnicianului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. reactiI ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Optimark poate produce reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Cele mai multe reactii adverse observate dupa utilizarea Optimark au fost de intensitate usoara pana la moderata si de tip tranzitor. Cele mai frecvente reactii adverse au fost: senzatia de gust neobisnuit, senzatie de caldura, durere de cap si ameteli.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra, asistentei sau tehnicianului care va administreaza injectia, daca nu va simtiti bine, in special daca simtiti orice senzatie de constrictie, durere sau disconfort la nivelul pieptului, fetei sau gatului sau daca aveti dificultati de respiratie. reactiile adverse posibile sunt descrise mai detaliat in continuare.
Majoritatea reactiilor adverse observate dupa utilizarea Optimark au fost reactii adverse ale sistemului nervos, urmate de reactii adverse generale, tulburari gastro-intestinale sau afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat.
Frecventele mentionate mai jos si urmatoarele simptome se bazeaza pe experienta acumulata in cadrul studiilor clinice si pe experienta utilizarii Optimark dupa introducerea pe piata.
Foarte frecvente:
– la mai mult de 1 din 10 pacienti tratati .
Frecvente:
– la mai putin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienti tratati .
Mai putin frecvente:
– la mai putin de 1 din 100 dar la mai mult de 1 din 1000 pacienti tratati .
Rare:
– la mai putin de 1 din 1000 dar la mai mult de 1 din 10000 pacienti tratati .
Foarte rare:
– in 1 caz sau mai putin din 10000 pacienti tratati , incluzand cazuri izolate.
Freventa.

Reactii adverse posibile:
Frecvente: ameteli, durere de cap, senzatie de gust neobisnuit, senzatie de caldura.
Mai putin frecvente: reactii alergice sau de hipersensibilitate, senzatie de furnicaturi, amorteala, scaderea simtului mirosului, piele rosie si fierbinte, congestie nazala, durere in gat, greata, diaree, urticarie, mancarimi (prurit), eruptii cutanate, senzatie de disconfort in piept, senzatie de frig, reactii la nivelul locului administrarii rare: scaderea poftei de mancare, senzatie de neliniste, tulburari de somn, lesin, tremuraturi, senzatie de somnolenta, senzatie de arsura la nivelul pielii, tiuituri in urechi, inrosirea pleoapelor, durere oculara, vedere incetosata, batai rapide ale inimii, constientizarea batailor inimii, batai neregulate ale inimii, extrasistole (batai premature ale inimii), scaderea tensiunii arteriale, cresterea tensiunii arteriale, scurtarea respiratiei, raguseala, tuse, rinoree (curgerea nasului), constrictie la nivelul gatului, cresterea cantitatii de saliva, vasaturi, durere abdominala, constipatie, senzatie de uscaciune a gurii, transpiratii reci, inrosirea pielii, transpiratii, concentratii crescute in sange ale unei substante (creatinina) care in mod normal este eliminata prin rinichi, sange in urina, durere in piept, umflarea fetei, oboseala, febra, umflarea membrelor, durere, senzatie de frig la nivelul extremitatilor, cresterea concentrati ilor serice ale enzimelor hepatice, valori anormale ale analizelor urinii, cresterea concentrati ilor substantelor minerale in urina, cresterea concetratiei enzimelor cardiace si musculare in sange, hemoglobina scazuta, modificari ale concentratiei calciului in sangefoarte rare: stare de confuzie, convulsii, ochi injectati, batai neregulate ale inimii, constrictia cailor respiratorii, umflarea gatului sau corzilor vocale, inflamati a gatului, senzatie de mancarime la nivelul nasului, stranut, umflaturi in jurul ochilor, simptome asemanatoare gripei, stare generala de rau, probleme cu ritmul electric al inimii (QT prelungit pe ECG).
S-au raportat cazuri de anomalii ale pielii care includ ingrosarea, inflamati a sau fibroza (FSN).
Cand Optimark a fost utilizat la copii cu varste de 2 ani sau peste, acestia au prezentat aceleasi reactii adverse ca si adultii.
Trebuie sa raportati imediat, oricare dintre urmatoarele simptome, medicului dumneavoastra, asistentei sau tehnicianului si sa primiti tratament imediat, deoarece aceste reactii pot fi sau pot deveni foarte grave: reactii adverse care afecteaza inima (lesin, batai premature ale inimii (extrasistole), durere in piept) sau sistemul respirator (scurtarea respiratiei, constrictia cailor respiratorii, gat umflat sau senzatia de constrictie la nivelul gatului, mancarime la nivelul nasului sau secretii nazale, stranut).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA OPTIMARK
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Optimark dupa data de expirare inscrisa pe eticheta. A se pastra seringile in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
A nu se pastra la frigider sau congela.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. informatii SUPLIMENTARE
Ce contine Optimark?
• Substanta activa este gadoversetamida, 1 ml contine gadoversetamida 330,9 mg, corespunzator la 500 micromoli.
• Celelalte componente sunt: versetamida, hidroxid de calciu, clorura de calciu dihidrat, hidroxid de sodiu si/sau acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Optimark si continutul ambalajului?
Seringile cu Optimark contin o solutie limpede, incolora pana la usor galbuie.
Optimark este furnizat in seringi preumplute din polipropilena. Capacul fara filet al seringii si pistonul sunt din cauciuc bromobutilic.
Seringile preumplute cu Optimark sunt furnizate in urmatoarele ambalaje:
– 1 x 10 ml;
– 10 x 10 ml;
– 1 x 15 ml;
– 10 x 15 ml;
– 1 x 20 ml;
– 10 x 20 ml;
– 1 x 30 ml;
– 10 x 30 ml.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Optimark este de asemenea disponibil in flacoane din sticla cu 10 ml, 15 ml si 20 ml.
Nu utilizati solutia daca aceasta prezinta modificari de culoare sau contine particule solide.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Covidien Deutschland GmbH
Gewerbepark 1
93333 Neustadt/Donau
Germania

Producatorul:
Mallinckrodt Medical Imaging Ireland.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Un sfat va rog!
Bun ziua. Un sfat va rog. Care urimil ma ajuta la spondiloza, dureri de cap maini piciare. Am si dia ...
Pt ξmbunătățirea memoriei
Buna ziua! Pt. Ξmbunătățirea memoriei se poate administra Citibac impreuna, paralel ...
Tonotil pentru un copil de 3 ani
Ce schema de tratament ar fi indicata la un copil de 3 ani cu un retard in limbaj?Tonotil N ajuta? ...
↳ Buna ziua! Tonotil N se recomanda la copii, ideal ar fi sa incepeti cu o jumatate de flacon administrat in fiecare dimineata. Dupa 2 saptamani puteti ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Atacuri de panica, anexietate, depresie
Buna ziua! De ceva timp ma confrunt cu atacuri de panica, anexietate, stari de tristete repetate. A ...
↳ Buna ziua! Luati tratamentul curent minim 3 luni consecutiv. Asociati Rescue Spray sau picaturi pentru a contracara anxietatea si starile de panica. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Oxigenarea creierului
Din pacate nu am stiut cum sa raspund altfel intrebarilor ce le-am citit...Pentru durerile de cap re ...
Secretiile nazale si oxigenarea creierului
Buna ziua! De mai multi ani ma confrunt cu dureri dese de cap pe care le simt precum presiuni asupra ...
Copil cu ADHD
Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca medicamentul Intuniv se gaseste si si Romania. Eu il administr ...
↳ Buna ziua! Intuniv nu este aprobat pe teritoriul Romaniei si deci nu poate fi gasit in farmacii. Adresati-va unei asociatii de profil in privinta de ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Petinimid sirop Ethosuximidum
Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca pot gasi Petinimid sirop- ETHOSUXIMIDUM in Romania???e pt baie ...
↳ BUna ziua! In Romania singurul medicament pe baza de etosuximida, aprobat pentru eliberare in farmacii, este Petinimid capsule 250 mg. Vorbiti cu me ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunγ ziua, am folosit odatγ nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sγ mγ mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...