Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » PLENDIL

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - PLENDIL

Prospect - PLENDIL


NU comercializăm PLENDIL!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: PLENDIL    DCI:


  Produs complementar recomandat


16.45lei
Vezi detalii

Indicatii terapeutice: Hipertensiune arteriala. Angina pectorala
Forma de prezentare: Comprimate cu eliberare prelungita, 2,5 mg, 5 mg si 10 mg. Comprimate cu eliberare prelungita filmate dupa principiul matricei de gel hidrofil. Pentru administrare orala.

Mod de administrare: Hipertensiunea arteriala: Doza va fi ajustata individual. Tratamentul se va initia cu 5 mg zilnic. Daca este necesar se va mari doza sau se va adauga un alt preparat antihipertensiv. Dozele uzuale de intretinere sunt de 5 mg-10 mg zilnic. La varstnici se va initia tratamentul cu 2,5 mg zilnic. Angina pectorala: Doza va fi ajustata individual. Tratamentul se va initia cu 5 mg zilnic, crescandu-se pana la 10 mg zilnic daca este necesar. Comprimatele vor fi inghitite dimineata, cu apa si nu vor fi divizate, zdrobite sau mestecate. Administrarea lor nu este influentata de momentul alimentarii. Experienta privind tratamentul cu felodipina la copii este limitata.

Contraindicatii: Sarcina. Hipersensibilitate la felodipina

Precautii: In rare cazuri felodipina, ca si alte dilatatoare arteriolare, poate precipita o hipotensiune semnificativa, care la pacientii susceptibili poate determina ischemie miocardica.
Interactiuni: Administrarea concomitenta de produse care interfera cu sistemul enzimatic citocrom P 450 poate afecta concentratia plasmatica a antagonistilor canalelor de calciu de tipul dihidropiridinelor cum este felodipina. Inhibitorii enzimatici (ca de ex. cimetidina, eritromicina, itraconazol si anumite flavonoide continute in sucul de grapefruit) au determinat cresteri ale concentratiei plasmatice a felodipinei. Inductorii enzimatici (ca de ex. fenitoina, carbamazepina, barbiturice) au determinat scaderi ale concentratiei plasmatice a felodipinei. Felodipina nu afecteaza concentratia plasmatica a ciclosporinelor. Fractiunea mare de felodipina legata de proteinele plasmatice nu va afecta fractiunea nelegata a altor medicamente cu grad crescut de legare plasmatica cum este warfarina.

Sarcina si alaptare: Nu se va administra felodipina pe perioada sarcinii. Felodipina este detectata in laptele matern. Daca se respecta dozele terapeutice la mama, este mai putin probabil ca sugarul sa fie afectat.
Efecte asupra capacitatii de a conduce si de a manevra masini: Felodipina nu va afecta capacitatea de a conduce si de a manevra masini.

Reactii adverse: Ca si alte dilatatoare arteriolare, felodipina poate determina flush, cefalee, palpitatii, obnubilare si fatigabilitate. Majoritatea acestor reactii sunt dependente de doza si apar la inceputul tratamentului sau la cresterea dozei. Daca vor aparea asemenea reactii, ele sunt tranzitorii si diminueaza in timp. Ca si dupa alte dihidropiridine, la pacientii tratati cu felodipina pot aparea edeme declive dependente de doza. Acestea sunt rezultatul vasodilatatiei precapilare si nu a retentiei generalizate de fluide. Ca si in cazul altor antagonisti de calciu, la anumiti pacienti cu gingivita/paradontoza pronuntata s-a observat o tumefiere moderata a mucoasei gingivale. Acest fenomen poate fi prevenit sau ameliorat printr-o igiena corecta a cavitatii bucale. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cadrul studiilor clinice si de catre Controlul Post-Marketing. In majoritatea cazurilor nu s-a putut stabili o relatie cauzala intre aceste evenimente si tratamentul cu felodipina. Piele: Rar rash, prurit, Izolat reactii de fotosensibilitate. Sistem musculo-scheletic: Izolat artralgii, mialgii. Sistem nervos central si periferic: Cefalee, obnubilare, Izolat parestezii. Sistem gastrointestinal: Izolat greturi, varsaturi, hiperplazie gingivala. Ficat: Izolat cresterea valorii enzimelor hepatice. Sistem cardiovascular: Rar tahicardie, palpitatii, sincopa. Sistem vascular (extracardiac): Edem periferic, flush. Altele: Rar fatigabilitate, Izolat reactii de hipersensibilitate ca de ex. urticarie, angioedem

Supradozare: Simptome: Supradozarea poate cauza vasodilatatie periferica excesiva cu hipotensiune marcata si uneori cu bradicardie.

Tratament: In caz de hipotensiune severa se va institui tratament simptomatic. Pacientul va fi asezat in decubit dorsal cu picioarele ridicate. Daca se asociaza si bradicardie, se va administra 0,5-1 mg atropina intravenos. Daca nu este suficient, volumul plasmatic va fi crescut prin administrare de perfuzii cu glucoza, solutii saline sau dextran. Daca si aceste masuri sunt insuficiente, se vor administra medicamente simpatomimetice cu efect predominant asupra receptorilor alfa1- adrenergici.

Proprietati farmacodinamice: Felodipina este un blocant selectiv al canalelor de calciu care determina scaderea presiunii sanguine arteriale prin scaderea rezistentei vasculare sistemice. Ca urmare a gradului inalt de selectivitate asupra musculaturii netede arteriolare, dozele terapeutice de felodipina nu au efect direct pe contractilitatea sau conducerea cardiaca. Deoarece felodipina nu are efect asupra musculaturii netede venoase sau asupra controlului vasomotor adrenergic, nu se va produce hipotensiune ortostatica. Felodipina are un usor efect natriuretic/diuretic astfel ca nu se produce retentie de fluide. Felodipina este eficienta in toate gradele de hipertensiune. Poate fi recomandata ca si monoterapie sau in combinatie cu alte antihipertensive, ca de exemplu blocante beta-adrenergice, diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie, pentru obtinerea unui efect antihipertensiv crescut. Felodipina reduce atat presiunea sanguina sistolica cat si pe cea diastolica putand fi utilizata in cazurile de hipertensiune sistolica izolata. Efectul antihipertensiv al felodipinei se mentine pe perioada tratamentului concomitent cu antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID). Felodipina are un efect antianginos si antiischemic prin imbunatatirea raportului dintre necesarul si aportul de oxigen la nivel miocardic.Felodipina scade rezistenta vasculara coronariana, iar debitul sanguin coronarian si aportul de oxigen miocardic vor creste ca urmare a dilatatiei arterelor si arteriolelor epicardice. Felodipina combate eficient vasospasmul coronarian. Reducerea presiunii sanguine arteriale determinata de felodipina duce la scaderea incarcarii ventriculare stangi si a necesarului de oxigen la nivel miocardic. Felodipina imbunatateste toleranta la efort si reduce numarul de atacuri anginoase la pacientii cu angina pectorala stabila indusa de efort. La pacientii cu angina vasospastica, felodipina reduce ischemia miocardica simptomatica si cea silentioasa. La pacientii cu angina pectorala stabila, felodipina poate fi utilizata in monoterapie sau in combinatie cu un beta-blocant adrenergic. Felodipina este eficienta si bine tolerata de pacientii adulti indiferent de varsta si rasa si este de asemenea bine tolerata in prezenta altor boli concomitente cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, astm sau alte boli pulmonare obstructive, functie renala alterata, diabet, guta, hiperlipidemie, sindrom Raynaud si in transplantul renal. Felodipina nu are efect asupra nivelului glicemiei sau asupra profilului lipidic.

Mecanism de actiune: Caracteristica farmacodinamica predominanta a felodipinei este selectivitatea vasculara pronuntata versus cea miocardica. Musculatura neteda miogenic activa din vasele arteriale de rezistenta este sensibila la felodipina. Felodipina inhiba activitatea electrica si contractila a celulelor musculare netede vasculare printr-un efect asupra canalelor de calciu din membrana celulara. Efecte hemodinamice: Efectul hemodinamic primar al felodipinei este reducerea rezistentei vasculare periferice totale care duce la scaderea presiunii sanguine. Acest efecte sunt dependente de doza. In general, o reducere evidenta a presiunii sanguine se observa dupa 2 ore de la prima doza orala si dureaza aproximativ 24 ore, raportul trough/peak fiind adesea peste 50%. Concentratia plasmatica a felodipinei este corelata pozitiv cu scaderea rezistentei vasculare periferice totale si a presiunii sanguine. Efecte cardiace: In limitele dozelor terapeutice, felodipina nu are efecte asupra conducerii la nivelul sistemului de conducere specializat al inimii si asupra perioadei refractare AV. La pacientii cu insuficienta cardiaca, felodipina influenteaza favorabil functia ventriculului stang, fapt demonstrat de valorile fractiei de ejectie si a volumului bataie, fara a cauza activari neurohormonale. Oricum, felodipina nu va afecta supravietuirea. Astfel, Plendil poate fi recomandat si pacientilor cu hipertensiune sau angina pectorala la care functia ventriculului stang este afectata. In limitele dozelor terapeutice, felodipina nu are efect negativ asupra contractilitatii cardiace. Tratamentul antihipertensiv cu felodipina este asociat cu scaderea semnificativa a hipertrofiei ventriculare stangi preexistente. Efecte renale: Felodipina are un efect natriuretic si diuretic ca urmare a reabsorbtiei tubulare reduse a sodiului filtrat. Aceasta contracareaza retentia de sare si apa observate la alte vasodilatatoare. Felodipina nu afecteaza excretia zilnica de potasiu. Felodipina scade rezistenta vasculara renala. Rata normala a filtrarii glomerulare ramane nemodificata. La pacientii cu functie renala afectata, rata filtrarii glomerulare poate creste. Felodipina nu influenteaza excretia urinara de albumina. In cazurile de transplant renal tratat cu ciclosporina, felodipina reduce presiunea sanguina si imbunatateste circulatia sanguina renala si rata filtrarii glomerulare. Felodipina poate imbunatati functia precoce a grefei renale.

Proprietati farmacocinetice: Absorbtia si distributia: Felodipina este administrata sub forma de comprimate cu eliberare prelungita complet absorbite la nivelul tractului gastrointestinal. Biodisponibilitatea sistemica a felodipinei este de aproximativ 15% si in limitele dozei terapeutice, este independenta de doza. Comprimatele cu eliberare prelungita determina o faza de absorptie a felodipinei mai lunga. Aceasta se reflecta si in valorile concentratiei plasmatice a felodipinei pe 24 ore, in limitele dozei terapeutice. In limitele de 2,5-10 mg concentratia plasmatica este direct proportionala cu doza. Felodipina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 99%. Se leaga predominant de fractiunea albumina. Metabolism si eliminare: Felodipina este intens metabolizata la nivel hepatic si toti metabolitii identificati sunt inactivi. Felodipina este un medicament cu clearance sanguin crescut, in medie 1200 ml/min. Timpul de injumatatire a felodipinei in faza terminala este de 24 ore. Nu s-au produs acumulari semnificative pe parcursul unui tratament prelungit. La varstnici si la pacientii cu functie hepatica alterata, valorile medii ale concentratiei plasmatice a felodipinei sunt mai crescute decat la pacientii tineri. Cinetica felodipinei nu este afectata la pacientii cu functie renala alterata, inclusiv cei hemodializati. Aproximativ 70% din doza administrata este excretata sub forma de metaboliti pe cale urinara; fractiunea restanta este eliminata prin materii fecale. Mai putin de 0,5% din doza se regaseste nemodificata in urina.

Excipienti: Ceara de carnauba, hidroxi propil metilceluloza*, oxizi de fier E 172, lactoza anhidra, celuloza microcristalina, polietilenglicol 6000,polivinil pirolidona**, ulei de castor polioxil 40 hidrogenat, propil galat, silicat sodic de aluminiu, stearyl fumarat sodic, titanium dioxid E 171, apa purificata.

* Numai in formularile felodipina ER 9 mm.

** Numai in formularile felodipina ER 11 mm.

Producator: Astra


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

tensiometru DR.LIFE
Buna ziua, ma intereseaza cine este producatorul tensiometrului DR.LIFE sau tara de provenienta. Mul ...
↳ Buna ziua! Producatorul gamei Dr. Life este Hangzhou Sejoy Electronics, China. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
tensiometru
Buna ziua, se poate returna tensiometrul in cazul in care nu functioneaza corespunzator? ...
hipertensiune
pot folosi o singura zi Nifedipin in loc de Atacand?Multumesc! ...
↳ Buna ziua! Cele doua medicamente nu contine substante identice, nu fac parte nici macaar din aceeasi clasa de medicamente antihipertensive! Puteti ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
leridip
buna ziua iau leridip de 10 mg jumatate de cp pe zi. de cateva zile am tensiunea marita pot cre ...
↳ Buna ziua! Ideal ar fi sa discutati mai intai cu medicul dunmeavoastra! Puteti creste doza cu un sfert de comprimat (deci luati trei sferturi), tot ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Greșire suspensie forexo
Greșire suspensie forexo

Bună seara! Aș dori să ďż˝mi comunicați cat ml de ... Buna ziua! Mai adaugati inca 27 de ml de apa, pentru ca suspensia sa ...


Sfatul farmcistului Dureri in zona coastelor
Dureri in zona coastelor

De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o t ... Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic ...



Sfatul farmcistului Lactatie
Lactatie

Aș vrea să ďż˝mi opresc lacatatia și vreau să știu dacă ... Buna ziua! Da, Lactostop va poate ajuta in acest sens intrucat reduce ...


Sfatul farmcistului Eritromicina
Eritromicina

Buna ziua. Va rog, am de facut o investigatie ( histerosonografie) . N ... Buna ziua! Nu va pot recomanda administrarea unui produs de uz veteri ...


Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...