Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » MINIPRESS

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - MINIPRESS

Prospect - MINIPRESS


NU comercializăm MINIPRESS!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: MINIPRESS    DCI: PRAZOSINUM


  Produs complementar recomandat


49.5lei
Vezi detalii

Indicatii: Hipertensiunea: Minipress este indicat in tratamentul tuturor stadiilor hipertensiunii arteriale esentiale si al tuturor stadiilor hipertensiunii secundare de etiologie variata. Poate fi folosit ca agent initial, singur, sau poate fi folosit in combinatie cu un diuretic sau alti agenti antihipertensivi.
Fluxul plasmatic renal si filtratul glomerural nu sunt modificate de administrarea orala de lunga durata si de aceea, Minipress poate fi folosit la pacientii cu functie renala compromisa. Insuficienta ventriculara stanga: Minipress este indicat in tratamentul insuficientei ventriculare stangi. Poate fi adaugat in tratament la acei pacienti care nu au raspuns satisfacator sau au devenit refractari la terapia conventionala cu diuretice asociate sau cu tonicardiace. Fenomenul Raynaud si maladia Raynaud: Minipress este indicat in tratamentul fenomenului Raynaud si al maladiei Raynaud. Hiperplazia benigna de prostata: Minipress este indicat ca un adjuvant in tratamentul simptomatic al obstructiei urinare cauzate de hipertrofia benigna de prostata. Este de asemenea folositor in terapia preoperatorie.

Descriere: Minipress, este un derivat de quinazolina, prazosin hidroclorid, fiind primul dintr-o noua clasa de antihipertensive. Este hidroclorura de 1-(4-amino-6,7-dimetoxi-2-quinazolinin)-4-(2-furoyl) piperazina. Prazosin hidroclorid este o substanta cristalina alba, slab solubila in apa si ser fiziologic, cu o greutate moleculara de 419,87. Fiecare tableta de Minipress contine echivalentul a 1,2 si 5 mg de prazosin.

Actiune: Minipress determina o scadere a rezistentei vasculare periferice totale. Studiile pe animale sugereaza ca efectul vasodilatator al Minipress este datorat blocarii receptorilor adrenergici postsinaptici alfa1. Rezultatele studiilor pletismografice (la antebrat) la om demonstreaza ca vasodilatatia periferica este un efect combinat atat la nivelul vaselor de rezistenta (arteriole) cat si al celor de capacitanta (vene). Diferit de alti agenti alfa-blocanti neselectivi, actiunea antihipertensiva a Minipress-ului nu este de obicei insotita de tahicardie reflexa. Cele mai multe studii arata ca tratamentul cronic cu Minipress are efect redus asupra activitatii plasmatice a reninei. Unele studii au aratat o crestere tranzitorie a activitatii plasmatice a reninei dupa doza initiala si o atenuare a cresterii la dozele urmatoare. S-au facut studii hemodinamice la pacientii hipertensivi dupa administrarea unei singure doze si in timpul administrarii unui tratament de intretinere de durata. Rezultatele confirma ca efectul uzual terapeutic este scaderea tensiunii arteriale neinsotita de o modificare clinica semnificativa a debitului cardiac a alurii ventriculare, fluxului plasmatic renal sau filtratului glomerular. Clinic, efectul hipertensiv este rezultatul direct a vasodilatatiei periferice. La om, tensiunea arteriala este scazuta atat in orto cat si in clinostatism. Efectul este mult mai pronuntat la nivelul presiunii diastolice. La folosirea indelungata nu s-a observat aparitia tolerantei. Dupa intreruperea abrupta a tratamentului nu apare cresterea tensiunii arteriale (fenomenul de rebound). Studii variate epidemiologice, biochimice si experimentale: au stabilit ca un nivel ridicat al lipoproteinelor cu densitate mica LDL colesterol este asociata cu un risc crescut de a dezvolta boala coronariana. Exista o relatie si mai stransa intre nivelele scazute ale HDL colesterol si un risc crescut pentru boala coronariana. Studii clinice au aratat ca Minipress scade nivelul LDL si nu are nici un efect sau creste nivelul de HDL. Studii hemodinamice: efectuate la pacienti cu insuficienta ventriculara stanga dupa tratamentul initial oral si de-a lungul unui tratament de intretinere de lunga durata, atat in repaus cat si la efort, arata ca efectul terapeutic la acesti pacienti este datorat unei scaderi a presiunii de umplere a ventriculului stang, o reducere a impedantei cardiace si o crestere a debitului cardiac fara a creste consumul miocardiac de oxigen. Aceste efecte sunt asociate cu un efect vasodilatator combinat atat la nivelul arteriolelor cat si al venelor. Folosirea Minipress-ului in tratamentul insuficientei ventriculare stangi nu produce tahicardie reflexa, iar scaderea tensiunii arteriale este absenta sau minima la pacientii normotensivi.

Fenomenele Raynaud si maladia Raynaud au fost tratate cu succes cu Minipress. Actiunea vasodilatatoare a Minipress-ului determina cresterea fluxului sanguin in regiunile afectate, cu reducerea severitatii semnelor si simptomelor si a frecventei si duratei atacurilor. In cazul prostratei marite de volum la nivelul tesutului glandular hiperplazic si a tesutului muscular hipertrofiat exista o bogatie de alfa-adrenoreceptori. Variatii ale tonusului tesutului muscular neted la nivelul prostatei vor produce variatii ale presiunii exercitate pe uretra prostatica. Acest fapt a reprezentat baza tratamentului farmacologic al hiperplaziei beningne de prostata cu antagonisti de alfa-adrenoreceptori. Statistic, s-a observat o imbunatatire a fluxului urinar dupa tratamentul cu Minipress la pacientii cu hiperplazie beningna de prostata. De asemenea, s-a observat o scadere a volumului reziduului urinar si o imbunatatire a simptomelor hiperplaziei beningne de prostata, cum ar fi polakiuria. Dupa administrarea orala la voluntari normali si pacienti hipertensivi concentratiile plasmatice ating un varf in 1 pana la 2 ore cu un timp de injumatatire plasmatica de 2-3 ore. Datele farmacochinetice, la un numar limitat de pacienti cu insuficienta ventriculara stanga dintre care majoritatea prezentau congestie hepatica, arata ca varful plasmatic de concentratie este atins in 2,5 ore iar timpul de injumatatire plasmatic este de aprox 7 ore. Minipress este legat de proteinele plasmatice intr-o proportie ridicata. Studiile pe animale arata ca Minipress este extensiv metabolizat in mod principal prin demetilare si conjugare si este excretat in mod principal prin bila si fecale. Studiile pe om au aratat aceeasi cale de metabolizare si excretie. Studii farmacologice clinice au demonstrat ca Minipress are o actiune bronhodilatatorie la voluntarii normali si asmatici.

Contraindicatii: Minipress este contraindicat la pacientii cu sensibilitate cunoscuta la quinazoline.
Avertismente: Sarcina si alaptare: Desi la animalele testate nu s-au observat efecte teratogenice, nu s-a stabilit siguranta folosirii sale in timpul sarcinii. Folosirea prazosinului si a unui beta-blocant pentru controlul unei tensiuni severe la 44 de femei insarcinate nu a aratat anomalii fetale sau reactii adverse. Terapia cu prazosin a durat 14 saptamani. Minipress a fost folosit singur sau in combinatie cu alti agenti hipotensivi in hipertensiunea severa de sarcina. Nu s-au raportat anomalii fetale sau neonatale. Nu exista studii adecvate si bine controlate care sa stabileasca siguranta folosirii Minipress-ului la femeile insarcinate. Minipress trebuie folosit in timpul sarcinii numai daca in opinia medicului beneficiul potential justifica riscul potential pentru mama si fat. Minipress se excreta in cantitati mici in laptele uman. Mamele care alapteaza si primesc tratament cu Minipress trebuie urmarite indeaproape. Copii: Minipress nu se recomanda pentru tratamentul copiilor sub 12 ani deoarece conditiile de siguranta pentru folosirea lui nu s-au stabilit. Insuficienta ventriculara stanga: Minipress nu se recomanda in tratamentul insuficientei ventriculare stangi datorate obstructiei mecanice, cum ar fi stenoza aortica, stenoza nitrala, embolismul pulmonar si pericardita constrictiva. Nu sunt disponibile date adecvate privind folosirea la pacientii cu insuficienta ventriculara stanga datorate infarctului miocardic recent.

Precautii: Hipertensiune arteriala: Un procent foarte mic de pacienti au raspuns intr-o maniera exagerata la doza initiala de Minipress. S-au raportat hipotensiune posturala sau rare pierderi de constienta in mod special la inceputul tratamentului, dar acest efect este cu usurinta evitat initiind tratamentul cu o doza scazuta de Minipress si cu o crestere usoara in prima si a doua saptamana de tratament. Acest efect, cand se observa, nu este legat de severitatea hipertensiunii, este autolimitat si la majoritatea pacientilor nu reapare dupa perioada initiala de tratament sau la modificarea dozelor. La instituirea tratamentului cu orice agent antihipertensiv potent, pacientul trebuie avertizat cum sa evite simptomele hipotensiunii posturale si ce masuri sa ia daca ele apar. De asemenea, pacientul trebuie avertizat sa evite situatiile cand ar putea rezulta accidente datorate ametelii sau slabiciunii aparute la initierea tratamentului cu Minipress. Insuficienta ventriculara stanga: Cand prazosinul este administrat initial la pacienti cu insuficienta ventriculara stanga care au primit tratament diuretic energic sau alt tratament vasodilatator, in mod special la doze mai mari decat doza recomandata, pentru inceputul tratamentului scaderea presiunii de umplere a ventriculului stang poate fi asociata cu o scadere semn a debitului cardiac si a tensiunii arteriale. La asemenea pacienti este importanta respectarea dozei recomandate de incepere a tratamentului cu prazosin si cresterea ei gradata (vezi "Mod de administrare").

Ocazional, la pacienti cu insuficienta ventriculara stanga, s-a raportat scaderea eficacitatii clinice a Minipress-ului dupa cateva luni de tratament. La acesti pacienti se observa de obicei cresterea in greutate sau edeme periferice indicand retentie de fluid. Deoarece la asemenea pacienti cu afectiuni severe poate apare o deteriorare spontana, nu s-a stabilit o relatie cauzala cu terapia cu prazosin. Ca la toti pacientii cu insuficienta ventriculara stanga, este necesara ajustarea dozei de diuretic in concordanta cu conditia clinica a pacientului pentru a preveni retentia excesiva de fluide si imbunatatirea starii clince. La pacientii fara semne de retentie de fluide, cand imbunatatirea starii clinice a diminuat, o crestere a dozei de Minipress determina de obicei refacerea eficientei clinice. Fenomenul si maladia Raynaud: Deoarece Minipress scade rezistenta periferica vasculara, in timpul administrarii initiale a Minipress-ului se va monitoriza tensiunea arteriala cu atentie. Pacientii care iau deja medicamente ce scad tensiunea arteriala necesita o atentie speciala. Hiperplazia beningna de prostata: Minipress scade rezistenta vasculara periferica si deoarece majoritatea pacientilor cu aceasta afectiune sunt batrani, se va monitoriza cu atentie tensiunea arteriala in timpul administrarii initiale si in cazul modificarii dozelor de Minipress. O atentie speciala necesita pacientii care iau deja medicamente ce scad tensiunea arteriala.

Interactiuni medicamentoase: Minipress a fost administrat fara sa dezvolte nici o interactiune medicamentoasa impreuna cu urmatoarele medicamente: glicozide cardiace: digitala si digoxin; agenti hipoglicemici: insulina, clorpropamid, fenformin, tolazamida, tolbutamida; tranchilizante si sedative:clordiazepoxid, diazepam, fenobarbital; agenti folositi in tratamentul gutei: allopurinol, colchicina, probenecid; agenti antiaritmici: procainamida, propranolol, chinidina; analgezice, antipiretice si antiinflamatoare- propoxifen, acid acetilsalicilic, indometacin, fenilbutazona. Adaugarea unui diuretic sau a unui alt agent hipertensiv in tratamentul cu Minipress determina o scadere a tensiunii (pana la hipotensiune). Acest efect poate fi redus prin scaderea dozei de Minipress la 1-2 mg de trei ori pe zi si prin reevaluarea dozei de Minipress la introducerea unui alt agent antihipertensiv (in functie de raspunsul clinic). Interactiuni cu testele de laborator: Rezultate fals pozitive pot apare in testele screening pentru feocromocitom (acid vanilmandelic urinar si metoxihidroxifenil glysol si metaboliti urinari ai noradrenalinei).

Reactii adverse: Cele mai comune reactii adverse asociate tratamentului cu Minipress sunt ameteli, cefalee, somnolenta, lipsa de energie, slabiciune, palpitatii si greata. In cele mai multe cazuri, efectele secundare au disparut in cazul continuarii tratamentului sau au fost tolerate fara sa necesite o scadere a dozei. In tratamentul cu Minipress s-au mai observat urmatoarele reactii: varsaturi, diaree, constipatie, disconfort abdominal si/sau durere, alterari ale functiei hepatice, pancreatita, edeme, hipotensiune ortostatica, dispnee, lesin, tahicardie, nervozitate, vertij, halucinatii, depresie, parestezii, rash-uri, prurit, alopecie, lichen plan, polachiurie, impotenta, incontinenta, priapism, tulburari de vedere, epistaxis, tinitus, uscaciune a gurii, congestie nazala, transpiratii, febra, artralgii. Unele din aceste reactii au aparut rar si in multe cazuri nu s-a putut stabili exact o reactie cauzala. In literatura de specialitate se citeaza o asociere intre tratamentul cu Minipress si inrautatirea unei narcolexii preexistente. Relatia cauzala este nesigura in aceste cazuri. La pacientii cu insuficienta ventriculara stanga tratati cu Minipress in asociere cu glicozide cardiace si diuretice, s-a observat: somnolenta, ameteala, hipotensiune posturala, tulburari de vedere, edeme, uscaciunea gurii, palpitatii, greata, diaree, impotenta, cefalee si congestie nazala. In majoritatea cazurilor, aceste simptome au fost de o severitate moderata si au disparut cu continuarea tratamentului sau au fost tolerate fara sa necesite scaderea dozei. Cel mai comun efect secundar, desi putin frecvent, in tratamentul maladiei si fenomenului Raynaud a fost somnolenta.

Supradozare: Ingestia accidentala a cel putin 50 de mg de Minipress a determinat la un copil de 2 ani somnolenta profunda si scaderea reflexelor. Nu s-a observat scaderea tensiunii arteriale si recuperarea a fost fara probleme. In cazul supradozarii care a dus la hipotensiune, sustinerea sistemului cardiovascular este prima necesitate. Restabilirea tensiunii arteriale si normalizarea frecventei cardiace se pot obtine mentinand pacientul in clinostatism. Daca aceasta masura nu este suficienta, socul se va trata in primul rand prin cresterea volumului circulant. Daca este necesar se vor folosi agenti vasopresori. Daca este necesar se va monitoriza si sustine functia renala. Date de laborator arata ca Minipress nu este dializabil deoarece este legat de proteine.

Dozaj si mod de administrare: Tratamentul este mai bine tolerat daca se incepe cu o doza mai mica. In timpul primei saptamani doza de Minipress se va ajusta in functie de toleranta individuala. Raspunsul se observa de obicei intre prima si a 14-a zi. In momentul cand se observa raspunsul la tratament, acesta se va continua la aceeasi doza pana cand gradul de raspuns optim a fost obtinut inainte sa se creasca doza inca o data. Hipertensiune: Pentru a obtine un beneficiu maxim se vor continua mici cresteri ale dozei pana ce efectul dorit a fost obtinut sau pana la doza totala zilnica de 20 mg. Pentru a creste eficacitatea se poate adauga un diuretic sau un agent betablocant. Doza de intretinere se poate administra de 2 sau de 3 ori pe zi. Pacienti care nu primesc alt tratament antihipertensiv: Se recomanda inceperea tratamentului cu 0,5 mg administrate seara la culcare, apoi 0,5 mg de 2 sau de 3 de ori pe zi pentru 3 pana la 7 zile. Doza se va mari la 1 mg de 2 sau de 3 ori pe zi pentru urmatoarele 3 pana la 7 zile daca pacientul nu dezvolta reactii adverse. Dupa aceea, in functie de raspunsul pacientului, doza va fi marita gradat pana la o doza totala zilnica de 20 mg administrata divizat. Doza initiala recomandata: 0,5 mg h.s. crescand la 0,5 mg de 2 sau de 3 ori pe zi apoi 1 mg de 2 sau de 3 ori pe zi. Doza uzuala de intretinere: 3 pana la 20 mg in doze divizate. Pacienti cu tensiune arteriala prost controlata, care urmeaza tratament diuretic: Doza de diuretic se va reduce la o doza de intretinere (pentru agentul diuretic respectiv), iar tratamentul cu Minipress va fi initiat cu 0,5 mg inainte de culcare, apoi 0,5 mg de 2 sau de 3 ori pe zi. Dupa o perioada initiala de observatie, in functie de raspunsul clinic, se va creste gradat doza de Minipress. Pacienti cu tensiune arteriala prost controlata, care primesc tratament cu alti agenti antihipertensivi: Deoarece se asteapta un efect aditiv, se va reduce doza celuilalt agent antihipertensiv si se va initia terapia cu Minipress cu 0,5 mg la culcare apoi 0,5 de 2 sau de 3 ori pe zi. Urmatoarele cresteri de doza se vor face in functie de raspunsul clinic. Exista dovezi ca adaugarea Minipress-ului la un agent betablocant, anatagonist de calciu sau inhibitor al enzimei de conversie poate determina o scadere substantiala a tensiunii arteriala. De aceea, se recomanda ca doza initiala sa fie scazuta. Pacienti cu alterare moderata sau severa a functiei renale: Minipress nu compromite functia renala atunci cand este folosit la pacienti cu alterari ale acesteia. Deoarece unii pacienti din aceasta categorie au raspuns la doze mici de Minipress se recomanda ca tratamentul sa fie initiat cu 0,5 mg pe zi iar cresterea dozei sa se faca cu grija. Insuficienta ventriculara stanga: Doza de incepere recomandata este de 0,5 mg de 2, 3 sau 4 ori pe zi. Doza va fi ajustata in functie de raspunsul clinc, cu o monitorizare atenta a semnelor si simptomelor cardiopulmonare, si cand este cazul, prin studii hemodinamice. Modificarile de doza se pot face la fiecare doua - trei zile sub atenta supraveghere medicala. La pacientii decompensati cu afectiuni severe poate fi indicata o crestere rapida a dozei in 1-2 zile si se poate face in mod corespunzator cand monitorizarea hemodinamica este posibila. In cadrul studiilor clinice doza terapeutica variaza intre 4 si 20 mg pe zi in doze divizate. In timpul tratamentului cu Minipress la unii pacienti poate fi necesara ajustarea dozei pentru a mentine raspunsul clinic corespunzator. Doza initiala recomandata: 0,5 mg de 2, de 3 sau de 4 ori pe zi crescand la 4 mg in doze divizate. Doza zilnica de intretinere recomandata: 4 mg o data pe zi pana la 20 mg in doze divizate. Fenomenul Raynaud si Maladia Raynaud: Doza initiala recomandata este de 0,5 de 2 ori pe zi administrata pe o peroada de 3 pana la 7 zile. Dozajul va trebui ajustat in functie de raspunsul clinic al pacientului. Doza initiala recomandata: 0,5 mg de 2 ori pe zi. Doza zilnica de intretinere recomandata: 1 mg sau 2 mg de 2 ori pe zi. Pentru unii pacienti pot fi necesare doze de pana la 2 mg de administrate de 3 ori pe zi. Hiperplazia benigna de prostata: Doza initiala recomandata este de 0,5 mg de doua ori pe zi administrata pe o perioada de 3 pana la 7 zile si va trebui ajustata in functie de raspunsul clinic al pacientului. Doza zilnica de intretinere obisnuita este de 2 mg de doua ori pe zi. Siguranta si eficacitatea administrarii unui dozaj zilnic mai mare de 4 mg nu a fost stabilita. De aceea, un dozaj zilnic mai mare de 4 mg va trebui folosit cu precautie.

Producator: Pfizer International Corporation


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Usoare probleme cu erectia din cauza hipertensiunii
Buna ziua. Am inceput de jumatate de an un tratament impotriva hipertensiunii cu Sevikar 40/5. De la ...
Tratament
Buna ziua, Fac tratament pentru reducerea colesterolului cu Opuntia Ficus Indica. Spuneti-mi dac ...
MINIPRESS
BUNA SEARA AS DORI SA VA INTREB DACA EXISTA CEVA INLOCUITOR LA MEDICAMENTUL MINIPRESS 2 MG. LA ...
Interactiuni minipress-nurofen
Poate fi administrat nurofenul unui baietel de 3 ani care este in timpul tratamentului cu minipress? ...
↳ Buna ziua! Minipress poate interactiona cu antiiflamatoarele nesteroidiene cum este si Nurofenul. Cereti acordul medicului curant pentru administrare ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Erectie slaba si hipertensiune
Bună ziua! Am probleme cu erecția, mai exact penisul nu e destul de tare pentru a intretin ...
↳ Buna ziua! Din cauza hipertensiunii nu puteti lua medicatie tip Viagra (sau alte medicamente inrudite). Va recomand sa luati capsule de Branca-ursulu ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Magiun
Buna ziua! Doresc să întreb dacă magiunul turcesc pt potenta da dependenta sau are efecte adverse in ...
↳ Buna ziua! Daca va referiti la batonul pentru potenta cu ginseng, nu da dependenta, insa la cardiaci (in special in cazul hipertensiunii arteriale ne ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Tratamentul hipertensiunii fara betablocant
Buna ziua! Din cauza faptului ca am schimbat medicul,am dubii despre noul tratament(pentru hiperten ...
↳ Buna ziua! Pulsul de 60-65 batai pe minut nu este anormal, va sfatuiesc sa luati noul tratament. Este contraindicata asocierea unui beta-blocant (det ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa PRAZOSINUM?
Alte medicamnete care au PRAZOSINUM:
- ADVERSUTEN

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...