Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » LIPOSTAT

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - LIPOSTAT

Prospect - LIPOSTAT


NU comercializăm LIPOSTAT!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: LIPOSTAT    DCI: PRAVASTATINUM


  Produs complementar recomandat


29.95lei
Vezi detalii

Indicatii: Terapia cu Lipostat trebuie considerata ca o componenta de interventie pentru riscul multiplu crescut pentru boala vasculara aterosclerotica datorata hipercolesterolemiei. Lipostat trebuie sa fie utilizat asociat cu o dieta ce limiteaza grasimile saturate si colesterolul atunci cand raspunsul la dieta si alte masuri ne-farmacologice singure nu sunt adecvate.
La pacientii cu infarct miocardic anterior si niveluri serice medii normale) de colesterol, Lipostat este indicat pentru reducerea riscului infarctului miocardic recurent, necesitatea procedurilor de revascularizare si pentru a reduce riscul atacului si a atacului ischemic tranzitoriu (TIA). La pacientii hipercolesterolemici fara boala coronariana - cardiaca evidenta, Lipostat este indicat ca un auxiliar al dietei pentru a reduce riscul procedurilor de revascularizare fatale sau nefatale si pentru a ameliora supravietuirea prin reducerea deceselor cardiovasculare. Pentru pacientii hipercolesterolemici cu boala aterosclerotica cardiovasculara, Lipostat este indicat ca un adjuvant la dieta pentru a incetini cursul aterosclerozei si a reduce incidenta evenimentelor cardiovasculare clinice. Lipostat este indicat pentru reducerea lipidemiilor totale ridicate la pacientii cu hipercolesterolemie primara.

Descriere: Lipostat (Pravastatin sodic) face parte dintr-o noua clasa de compusi ce reduc lipidele plasmatice, inhibitori HMG-CoA reductaza ce reduc biosinteza colesterolului. Comprimatele Lipostat tablete contin pravastatin sodic (10 sau 20 mg) ca principiu activ, iar ca excipienti: lactoza, providona, celuloza microcristalina, sodiu croscarmelona si stearat de magneziu.

Mecanism de actiune/efecte clinice: Lipostat determina efectul de scadere a lipidelor in doua moduri. In primul rand ca urmare a inhibarii reversibile a activitatii HMG-CoA reductazei, el produce o reducere modesta a acumularii intracelulare de colesterol. Aceasta duce la cresterea numarului de receptori ai lipoproteinelor de joasa densitate (LDL) pe suprafata celulelor si cresterea catabolismului receptor-mediat si a clearance-ului LDL in circulatie. In al doilea rand, Lipostat inhiba producerea de LDL prin scaderea sintezei hepatice a lipoproteinelor de densitate foarte joasa (VLDL), ce sunt precursorii LDL. Studiile in vitro si pe animale au aratat ca pravastatin, un inhibitor hidrofil al HMG-CoA reductazei, este selectiv fata de tesuturi, astfel ca activitatea sa inhibitoare este maxima in acele tesuturi la care sinteza colesterolului este maxima. Spre deosebire de alti inhibitori ai reductazei HMG-CoA, Lipostat are un efect mai mic in alte tesuturi. In studii pe animale, pravastatinul nu a fost detectat in lichidul cerebrospinal. Un raspuns terapeutic se observa intr-o saptamana si efectul maxim se atinge in 4 saptamani de tratament. Acest raspuns s-a mentinut pe o perioada lunga de terapie. O doza unica zilnica administrata seara este la fel de eficace ca si doza totala zilnica administrata in doua prize. Avansarea bolii aterosclerotice si evenimente clinice cardiovasculare: monoterapia cu pravastatin a fost efecienta atat la reducerea avansarii aterosclerozei cat si a numarului evenimentelor cardiovasculare in doua teste cu pacienti cu hipercolesterolemie moderata si boala aterosclerotica cardiovasculara. Prevenirea bolilor coronariene-cardiace: Lipostat este eficace pentru reducerea riscului decesului prin bolile coronariene-cardiace (CHD) (IM-fatal si deces spontan) plus IM-nefatal si ameliorarea supravietuirii la pacientii hipercolesterolemici fara infarct miocardic anterior. Infarctul miocardic: Lipostat este eficace atat in reducerea riscului evenimentelor coronariene fatale si nefatale si frecventa atacurilor de inima la pacientii cu infarct miocardic anterior, cat si al colesterolului seric mediu normal).

Farmacocinetica: Lipostat este administrat oral in forma activa. Este rapid absorbit cu maximum de nivel plasmatic atins la 1-1,5 ore de la ingestie. Efectele medicamentului de scadere a lipidelor sunt similare, fie ca este administrat la masa sau cu o ora inainte. Perioada de injumatatire a eliminarii plasmatice (T1/2) a pravastatinului este cuprinsa intre 1-1,5 ore. Dupa administrare intravenoasa aproximativ 47% din clearance-ul din intregul corp se efectueaza renal si 53% pe cai extrarenale. Desi exista doua cai de eliminare, exista posibilitatea de a compensa excretia la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica. Produsul major de degradare al pravastatinului este izomerul metabolit 3-alfa-hidroxi. Acest metabolit are activitatea inhibitorie asupra reductazei HMG-CoA cuprinsa intre 1/10-1/40 din cea a compusului initial.

Dozaj si administrare: Inainte de a se initia terapia cu Lipostat pacientul trebuie sa respecte o dieta standard de scadere a colesterolului. Dieta trebuie continuata pe perioada tratamentului. Dozajul recomandat pentru Lipostat este de 10-40 mg administrat o data zilnic la culcare. Doza de start uzuala este de 10-20 mg. Daca colesterolul seric este semnificativ ridicat (de ex. C-Total este peste 300 mg/dl) dozajul poate fi initiat la 40 mg zilnic. Lipostat poate fi luat in afara meselor si de asemenea in doze divizate. Desi efectul maxim al unei doze este evident in intervalul a 4 saptamani, determinarile periodice de lipide trebuie efectuate pe aceasta perioada si dozajul trebuie ajustat conform raspunsului pacientului la terapie pentru a se stabili directiile de tratament. Pentru pacientii care iau ciclosporina cu sau fara alte imunosupresoare, concomitent cu pravastin, terapia trebuie initiata cu 10 mg zilnic si cresterea dozelor trebuie sa se efectueze cu grija. Majoritatea pacientilor tratati cu aceasta combinatie primesc maximum 20 mg zilnic de pravastatin. Terapie concomitenta: Efectele Lipostat de scadere a lipidelor exercitate asupra colesterolului total si LDL sunt amplificate cand este combinat cu o rasina coligativa cu bila acida. Cand se co-administreaza rasina (de ex. colestiramina, colestipol) Lipostat trebuie administrat fie 1 ora sau mai mult inainte de masa, sau cel putin patru ore dupa rasina.

Contraindicatii: Hipersensibilitatea la orice component al acestui medicament, o afectare a functiilor hepatice sau o crestere inexplicabila a functiei hepatice sunt contraindicatii absolute ale tratamentului cu Lipostat. De asemenea este contraindicat in sarcina si lactatie. Daca pacienta devine insarcinata in timpul administrarii acestui medicament, terapia trebuie intrerupta, iar pacienta avizata asupra riscului potential ca fetusul sa fie afectat.

Precautii: Functia hepatica: Inhibitorii reductazei HMG-CoA produc modificari biochimice ale functiei hepatice. In terapia cu pravastatin s-a produs cresterea enzimelor hepatice la mai putin de trei ori limita superioara normala. La majoritatea pacientilor tratati cu acest medicament in testele clinice, valorile crescute au scazut ulterior spre valorile initiale, chiar daca s-a continuat tratamentul cu aceeasi doza. Ca si in cazul tratamentului cu alti agenti cu efect hipolipemiant, testele privind functia hepatica trebuie efectuate periodic. O atentie speciala trebuie sa se dea pacientilor la care apar concentratii crescute de transaminaze. Testele functiei hepatice trebuie repetate pentru a confirma cresterea acestora si ulterior monitorizarea la intervale dese de timp. In cazul in care concentratiile de alanina aminotransferaza (ALAT) si aspartat aminotransferaza (ASAT) sunt egale sau depasesc de trei ori limita normala superioara si persista, terapia trebuie intrerupta. Trebuie avuta grija cand se administreaza pravastatin la pacienti cu afectiuni hepatice in antecedente sau alcoolici. Muschii scheletici: S-au raportat: mialgie, miopatie si rabdomiolize la pacientii care utilizeaza inhibitori ai reductazei HMG-CoA. Pentru pacientii tratati cu pravastatin s-au raportat numai rar mialgii fara complicatii, de altfel cu o incidenta similara si cu cea de la placebo. Pravastatin nu a fost evaluat la pacienti cu hipercolesterolemii genetice rare.

Interactiuni medicamentoase: Ciclosporina: Unele investigatii au masurat nivelurile plasmatice ale ciclosporinei la pacientii tratati cu pravastatin si pana in prezent aceste rezultate nu au indicat cresteri semnificative ale acestora. Intr-un studiu de doza unica, nivelurile plasmatice de pravastatin au fost gasite crescute la pacientii cu transplant cardiac care au primit ciclosporina. Warfarin: Nu a fost raportat nici o interactie a pravastatinului cu acest medicament. Altele: Spre deosebire de alti inhibitori de HMG-CoA reductaza, pravastatin nu este metabolizat semnificativ de citocromul P450 3A4. De aceea, in vivo, nivelele plasmatice de pravastatin nu sunt crescute cand citocromul P450 3A4 este inhibat de agenti ca: itraconazol sau diltiazem. In studiile de interactiune cu aspirina, antiacizi (administrate cu o ora inainte de pravastatin), cimetidina, gemfibrozil, acid nicotinic sau probucol, nu s-a observat nici o diferenta semnificativa in biodisponibilitatea pravastatinului. De asemenea, in timpul testelor clinice nu s-au raportat interactii ale pravastatin cu diuretice, antihipertensive, digitala, inhibitori ai enzimei conversiei, blocanti ai canalelor de calciu, beta-blocanti sau nitroglicerina. Utilizare pediatrica: Siguranta si eficacitatea la pacientii sub 18 ani nu au fost stabilite.

Reactii adverse: Lipostat este in general bine tolerat. Evenimente adverse, clinice si de laborator, sunt de obicei usoare si trecatoare. Pe durata studiilor clinice, singurul eveniment advers care s-a produs semnificativ la pacientii tratati cu pravastatin fata de placebo a fost urticaria.

Forma de prezentare: Lipostat este prezentat in cutii cu 30 comprimate (3 blistere a cate 10 comprimate), fiecare comprimat contine 10 mg sau 20 mg de pravastatin.

Producator: Bristol-Myers Squibb


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

care arterin este mai eficient pentru scaderea colesterolului?
buna ziua. am vazut ca acum sunt doua feluri de Arterin. va rog spuneti mi pe care sa il folosesc ...
Cynara și ulei de krill
Bună ziua, Cynara și uleiul de krill se pot lua în același timp pentru scădere ...
Inlocuire lypantil si sortis cu ulei krill la colesterol de 300 trigliceride 500 colesterol rau 190
Buna ziua!Iau lypantil si sortis si atacand de 8 mg pe zi .Colesterol total 276 colesterol rau 190 t ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa mai luati tratamentul medicamentos inca 3 luni, sa repetati analizele, sa tineti un regim strict (fara grasimi), si de-abia ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Solicitare recomandare produs naturist
Bună ziua, Am hipotiroidie in echilibru, fara eutirox, am x, litiaza biliara cu mai multe pit ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa luati la micul-dejun si seara cate o capsula de Cynara anti-colesterol, cu 30 de minute inaintea meselor. Acest produs regl ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Scaderea colesterolului si a tensiunii
Buna ziua, Remarc ca Tinctura Colesterol - Fares, 30 ml pare a fi cotata cel mai bine (cu 5 stele ...
colesterol
Buna ziua . Am citit ca medicamentul Rosucard ar fi mai putin nociv. Este adevarat? ...
↳ Buna ziua! Rosucard este mai putin nociv fata de alte statine, insa administrarea sa poate determina anumite reactii adverse (slabiciune musculara, a ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
umflatura sub stern
Am o umflatura chiar sub stern,tin sa precizez ca o aveam de mai multi ani dar era ceva mai mica,in ...
↳ Buna ziua! Incepti demersurile pentru a ajunge la un medic! Este posibil sa fie un lipom, medicul va poate pune diagnosticul. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa PRAVASTATINUM?
Alte medicamnete care au PRAVASTATINUM:
- PRAVATOR 40 mg comprimate
- Pravafenix

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...