Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » LIDAPRIM, solutie perfuzabila

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - LIDAPRIM, solutie perfuzabila

Prospect - LIDAPRIM, solutie perfuzabila


NU comercializăm LIDAPRIM, solutie perfuzabila!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: LIDAPRIM, solutie perfuzabila    DCI: COTRIMOXAZOLUM


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Lidaprim perfuzabil este indicat in cazurile in care administrarea orala este imposibila sau nedorita sau atunci cand se urmareste realizarea unor nivele plasmatice ridicate in timp scurt. Lidaprim perfuzabil poate fi utilizat profilactic sau curativ:
infectii la bolnavii din sectia de terapie intensiva; infectii preoperatorii sau postoperatorii; infectii renale si de cai urinare, prostatite; infectii ale cailor respiratorii, pneumonii, pleurite; infectii ginecologice; infectii intestinale (enterite, dizenterie, febra tifoida, febra paratifoida); infectii ale vezicii biliare si cailor biliare; plagi infectate.

Forma farmaceutica: Solutie.

Compozitie: 250 ml contin:
sulfametrol0,8 g
trimetoprim0,16 g
hidroxid de sodiu5,51 g
acid L- malic2,35 g
glicerina anhidra1,25 g
apa pentru injectii
Osmolalitate mod.: 294 mosmol/kg H2O.

Actiune terapeutica: Lidaprim contine doi agenti chimioterapici ce se potenteaza reciproc rezultand proprietati bactericide pentru concentratia in care fiecare component separat are doar actiune bacteriostatica (de inhibare a cresterii). Actiunea bactericida rezulta din blocarea a doua sisteme enzimatice de la nivelul bacteriilor: sulfametrolul inhiba formarea de acid folic, prin substituirea competitiva a acidului para-aminobenzolic. Trimetoprimul impiedica formarea acidului tetrahidrofolic prin inhibarea reductazei acidului dihidrofolic. Astfel, la randul sau, este intrerupta sinteza de acid ribonucleic in microorganisme. Lidaprim actioneaza atat asupra germenilor grampozitivi cat si gramnegativi. Acestea cuprind: E. coli, Proteus mirabilis, Salmonella species, Shigella species, Vibrio cholerae, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus (sensibil la meticilina), Yersinia pestis, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrheae. Bacterii a caror sensibilitate poate varia: Proteus species (indole pozitiv), Serratia marcescens, Klebsiella enterobacter species, Brucella species, Pseudomonas species (nonaeruginosa), Yersinia enterocolitica, Bacteroides fragilis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus faecalis, Staphylococcus aureus (rezistent la methicilina), Nocardia species, Toxoplasma gondii, Plasmodium species, Pneumocystis carinii. Sunt rezistente: Mycobacterium species, Treponema pallidum, Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma species. Farmacokinetica: Nivelul sanguin maxim este atins la 30 min de la inceputul administrarii. Timpul mediu de injumatatire este de 6,4 ore pentru sulfametrol activ si 7,8 ore pentru trimetoprim nemetabolizat. Lidaprim este excretat in principal prin rinichi si in cantitate redusa si prin bila. Excretia urinara in 48 ore este echivalentul a 17,4% pentru sulfametrol activ si 59% pentru trimetoprim nemetabolizat.

Mod de administrare: Perfuzie intravenoasa. Este recomandabila folosirea unui set de perfuzie cu filtru.
Posologie: Posologie standard: adulti si adolescenti (peste 12 ani) 2 x 250 ml/zi (la 12 ore interval). Tratament intensiv in infectii severe 3 x 250 ml/zi (la 8 ore interval). Nu detinem date privind posologia la copil. Lidaprim trebuie administrat in perfuzie rapida cu durata de 30 minute (ritm de 125 picaturi/minut). In general durata tratamentului trebuie sa fie limitata la 6 zile in cazul in care sunt administrate doze mari si la 10 zile pentru doze mai mici. Trecerea la administrarea orala va fi facuta cat mai repede cu putinta. In cazul pacientilor cu functie renala modificata dozele trebuie reduse sau intervalul dintre doze marit in functie de clearance-ul la creatinina si de nivelul plasmatic al compusului. Orientativ: in cazul in care clearance-ul la creatinina este sub 30 ml/min, se recomanda reducerea cu 50% a dozei standard. Nu va fi administrat atunci cand valorile clearance-ului sunt sub 10 ml/min!

Contraindicatii: Administrare intraarteriala! Intoleranta la sulfamide si trimetoprim. In cazuri cu functie renala si hepatica sever alterate (clearance-ul la creatinina <10 ml/min), icter. Tulburari ale sistemului hematopoietic (agranulocitoza, anemie aplastica, anemie megaloblastica, leucopenie, methemoglobinemie). Eritem exsudativ multiform (sindromul Stevens-Johnson), chiar si numai anamnestic. Nou-nascuti in primele 6 saptamani sau prematuri pana dupa termenul probabil de nastere - deoarece sistemul enzimatic este imatur. Lidaprim nu va fi administrat in timpul curelor de citostatice. Atentie la bolnavii cu functie renala si hepatica modificata. Contraindicatii legate de calea de administrare (perfuzie): insuficienta cardiaca decompensata, edem pulmonar toxic, oligurie, hiperhidratare, tulburari severe in microcirculatie.

Sarcina si alaptare: Nu va fi administrat in timpul sarcinii sau alaptarii; produsul trece bariera placentara si patrunde in laptele matern si poate modifica metabolismul acidului folic.

Efecte secundare: Uneori pot aparea: greturi, varsaturi, colestaza, cresterea nivelului transaminazelor serice, a bilirubinemiei, BUN, a creatininei serice. Izolat pot aparea inapetenta, uscaciunea gurii, cefalee, dureri artritice si reactii alergice (exemplu: urticarie, febra medicamentoasa sau rare cazuri de sindrom Stevens-Johnson). Datorita administrarii de scurta durata, rareori s-a semnalat modificarea sistemului hemato-formator (trombocitopenie, leucopenie, anemie aplastica sau megaloblastica, agranulocitoza, hemoragii cutanate, tulburari ale metabolismului acidului folic). Extrem de rar, in cazurile cu predispozitie datorata unui deficit de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza, poate aparea anemie hemolitica (cu hemoglobinurie, leucocitoza, pirexie, icter). Se pot dezvolta suprainfectii prin proliferarea germenilor rezistenti. Foarte putin probabil sa apara iritatii ale peretelui vascular dupa administrarea de Lidaprim (aceasta se datoreaza pH-ului fiziologic si caracterului usor hiperton).

Interactiuni: In cazul utilizarii de Lidaprim concomitent cu alte preparate se pot semnala urmatoarele interactiuni: Benzocaina - procaina - tetracaina: scaderea efectului sulfamidei. Sulfonyluree: creste glicemia: se va monitoriza glicemia! Methenamid: risc de cristalurie. Methotrexat: creste riscul de toxicitate a methotrexatului prin scaderea excretiei. Anticoagulante dicumarinice: este posibila cresterea activitatii anticoagulante. Este necesara controlarea coagularii! Derivati de pirazolon: efect sinergic asupra hemogramei. Fenitoina: creste activitatea fenitoinei. Combinatia cu antibiotice din grupul beta-lactami este antagonista, prin urmare nu este recomandata. Rifampicina: scade timpul de injumatatire a trimetoprimului. Allopurinol: creste activitatea Lidaprim-ului. Administrarea concomitenta de Lidaprim la pacienti ce iau preventiv mai mult de 25 mg/saptamana de pyrimethamina (protectie impotriva malariei) poate determina anemie megaloblastica. Mentiuni speciale: Se intrerupe imediat administrarea in cazul aparitiei de reactii alergice. In cazul in care tratamentul dureaza mai multe zile si va fi urmat de terapie per os se vor monitoriza functiile sanguine. In cazul pacientilor cu nutritie parenterala volumul perfuzat va fi luat in calcul in urmarirea balantei de fluid si electrolite. Functia glandei tiroide va fi monitorizata in cazul in care exista disfunctii. Administrarea intraarteriala poate determina necroze tisulare severe. Pentru unica folosinta! Transportul si depozitarea necorespunzatoare pot determina sedimentare. In acest caz solutia nu va fi folosita. Utilizati numai solutiile clare si incolore!

Forma de prezentare: 250 ml, 10 x 250 ml.

Conditii de pastrare: Ferit de lumina! Pentru a preveni sedimentarea nu depozitati la temperaturi mai mici decat temperatura camerei. Valabilitate: 36 luni.
Eliberare: Cu prescriptia medicului.

Producator: Nycomed Amersham


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Pleurezie bazala stanga
Sunt operata in 1968 cu lobectomie superioara stang.In decurs de 54 ani nu am mai avut probleme pulm ...
↳ Buna ziua! Formele usoare de pleurezie trec dela sine, nu este necesar vreun tratament. Puteti consuma 3 cani de ceai pulmonar de la Fares, iar dupa ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Fibroza pulmonara
Se mai poate reface plămânul dacă la exam.CT s-a constatat multiple benzi fibrinoase pe am ...
este contagios?
Buna ziua . Am o matusa care a stat in spital 3 luni de zile . A contactat acinetobacter. A fost e ...
↳ Buna ziua! Aceasta bacterie apare la persoanele spitalizate mult timp, fiind introdusa in roganism prin catetere, sonde, solutii perfuzabile. Bacter ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Actiuni ale medicamentelor
Bna seara,am o problema cred eu foarte grava,iau pastile pentru palpitatii,egilok25,panangin,stres c ...
↳ Buna ziua! Nu va alaramati, metoprololul (substanta activa) nu determina anomalii fetale, insa nu mai trebuie sa continuati administrarea daca doriti ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Metastaze pulmonare
Bună ziua. Pentru metastaze pulmonare tratament chimioterapic cu cysplatin și etoposid în ...
↳ Buna ziua! In principiu se poate face asocierea, dar este de preferat sa aveti si acordul medicului oncolog. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Problemepulmonare
Cu N-A-C se ameliorează bpoc ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...