Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
10 Complicatii ale obezitatii
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Boli Metabolice si de Nutritie » 10 Complicatii ale obezitatii

10 Complicatii ale obezitatii


  Secţiunea: Boli Metabolice si de Nutritie


1. Obezitatea si tulburarile metabolismului glucidic
2. COMPLICATII CARDIOVASCULARE
3. ATEROSCLEROZA
4. VARICELE MEMBRELOR INFERIOARE
5. COMPLICATII RESPIRATORII
6. COMPLICATII ALE APARATULUI LOCOMOTOR
7. COMPLICATII HEPATICE SI BILIARE
8. COMPLICATIILE PSIHICE
9. COMPLICATIILE GINECOLOGICE SI OBSTRETICALE
10. COMPLICATII ONCOLOGICE
1. Obezitatea si tulburarile metabolismului glucidic

Obezitatea predispune la diabet si din acest punct de vedere argumentul statistic este deosebit de convingator: 80-85% dintre diabeticii cu debutul bolii la varste mature sau inaintate sunt sau au fost obezi. La randul lui, diabetul este semnificativ mai frecvent in randul obezilor, procentele date de diferiti autori variind intre 10-29%. In conditiile unei alimentatii cantitative echilibrate, 50% din calorii sunt aduse de glucide. In cazul abuzului alimentar generator de obezitate, aceasta cota creste si mai mult. Este recunoscuta de toata lumea preferinta obezilor pentru paine, paste fainoase si dulciuri.In mod normal glucoza resorbita din tubul dogestiv in prezenta insulinei ia preferential calea sintezei de acizi grasi si grasimi, din moment ce doar 3% se depune ca glicogen iar 35% este destinata lipogenezei active mai ales la nivelul tesutului gras. Tesutul adipos spre deosebire de creier, hematii, tract gastro-intestinal sau rinichi, este insulinodependent, in sensul ca nu poate capta glucoza decat in prezenta insulinei.Pe de alta parte, spre deosebire de majoritatea celorlalte tesuturi insulinodependente, care pot in lipsa glucozei si/sau a insulinei sa utilizeze drept combustibil vital acizi grasi nesaturati sau corpii cetonici, metabolismul tesutului gras necesita in exclusivitate glucoza, ceea ce inseamna extinderea enorma in cazul obezitatii a suprafetei captatoare de glucoza si, implicit, consumatoare de insulina. Mai mult chiar, tesutul adipos are particularitatea de a scinda enzimatic insulina inactivand-o.Toate aceste aspecte duc la o tulburare permanenta a reglarii glicemiei, prin epuizarea aparatului insular.

2. COMPLICATII CARDIOVASCULARE

A.Hipertensiunea arteriala.
Toate statisticile sunt de acord cu faptul ca hipertensiunea este mai frecventa in randul obezilor decat a persoanelor cu greutatea corporala normala. Cifrele statistice variaza intre 50% si 90% hipertensivi in randul obezilor. Supraponderea creeaza o mare disproportie intre capacitatea functionala limitata a cordului si suprasolicitarea circulatorie. Volumul de sange,care nu creste proportional cu surplusul de grasime, nu ajunge sa irige in mod optimal organismul, astfel incat se ajunge la o hipertensiune arteriala cu caracter compensator, ca o reactie de adaptare. In acest mod se poate explica scaderea tensiunii arteriale crescute prin cura de slabire, la obezi.

B.Insuficienta cardiaca congestiva
Din punct de vedere medical nu exista nici un dubiu asupra efectelor nefavorabile pe care greutatea excesiva le are asupra circulatiei generale. Inima obezului lucreaza cu dificultate fiindca se creeaza o disproportie intre posibilitatile de adaptare a muschiului cardiac si masa ponderala considerabila care necesita a fi irigata. Obezitatea creste riscul bolii de miocard cu 50% si al hipertensiunii cu 70%, iar cand cei doi factori sunt prezenti concomitent, riscul bolii de miocard ajunge sa fie cu mult mai crescut. Pe un lot de 1000 de persoane supuse unui examen clinic periodic s-au gasit modificari ale electrocardiogramei la 15% dintre cei care aveau greutatea peste 25%, fata de numai 8,5% din randul persoanelor cu greutate corporala normala si 2% dintre cei subponderali, semnaland in acelasi timp cordul marit la cel putin 2/3 dintre pacientii obezi, cu sau fara hipertensiune.

3. ATEROSCLEROZA

Numeroase argumente statistice probeaza rolul obezitatii in aparitia mai frecventa si mai precoce a ateromatozei in randul persoanelor obeze. In acest sens trebuie precizat ca obezitatea pare sa favorizeze aparitia aterosclerozei cu 10 ani mai devreme. Mortalitatea prin ateroscleroza la obezi comparativ cu persoanele normoponderale este de 162% si acest indice variaza direct proportional cu excesul ponderal. Ateroscleroza coexista adesea cu crestera tensiunii arteriale, cae este frecventa la obezi. De asemenea, obezitatea este insotita de tulburari metabolice, mai ales in ceea ce priveste lipidele, tulburari care sunt implicate in aparitia precoce a aterosclerozei. Este acceptat faptul ca angina pectorala survine mai precoce si mai des la obezi decat la cei cu greutate normala. Dupa o statistica americana, din 80 de morti prin insuficienta coronariana, 78 erau obezi. Un argument important in sprijinul faptului ca obezitatea favorizeaza aparitia bolii coronarieneeste binecunoscutul raspuns favorabil al anginei pectorale la reducerea greutatii.

4. VARICELE MEMBRELOR INFERIOARE

Diverse statistici arata ca circa 2/3 dintre suferinzii de varice ale membrelor inferioare sunt supraponderali. Conform unor cercetatori, nu s-a gasit nici o asociere evidenta intre obezitate si prezenta varicelor necomplicate, dar s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre obezitate si complicatiile cutanate ale varicelor (eczema, ulcer varicos, necroza grasimii subcutanate). Astfel, din 40 de pacienti cu astfel de complicatii, 35 (90%) erau obezi.

5. COMPLICATII RESPIRATORII

Simptomul cel mai frecvent care il aduce pe obez la consultatie este dispneea (dificultatea de a respira) de efort. Pe un lot de 837 de obezi avuti in vedere in cadrul unui studiu, dispneea de eforts-a gasit in 30% din cazuri ca prima acuza subiectiva. Dispneea este cauzata de disproportia dintre efortul respirator si capacitatea aparatului respirator. In obezitate, deplasarea in fata a centrului de greutate al corpului determina o cifoza pronuntata, presiunea intraabdominala crescuta si masa mare de grasimeabdominala care ridica diafragma si impinge sternul inainte reduc amplitudinea miscarilor diafragmatice; in ciuda capacitatii respiratorii reduse, cerintele ventilatorii sunt mai mari, datorita necesitatii crescute de oxigen in urma acumularii de tesut adipos si a efortului deplasarii unei mase corporale excesive.La pacientii cu dispneee pronuntata, reducerea chiar moderata a greutatii se insoteste de o ameliorare a dispneei.
Supraincarcarea ponderala are efect nociv asupra persoanelor cu afectiuni pulmonare. Pneumonia, congestiile pulmonare si bronsitele sun mult mai grave la obezi. Sunt, de asemenea, binecunoscute in chirurgie riscurile anesteziei si ale complicatiilor cardiopulmonare postoperatorii, la obezi.

6. COMPLICATII ALE APARATULUI LOCOMOTOR

Reumatismul cronic degenerativ, importanta cauza de morbiditate si invaliditate, este mult mai frecvent in randul obezilor. Importanta componentei dismetabolice in aparitia artrozelor si spondilozelor este evidentiata adesea. Pe un lot de 143 de femei obeze s-a observat o frecventa a reumatismului cronic degenerativ (artroze, spondiloze) in 64,34% din cazuri, iar in cazul femeilor obeze de pana la 45 de ani,adica la varste in general anterioare menopauzei, s-au evidentiat simptome clinice de artroza intr-o proportie destul de ridicata, adica 46,72% pe un lot de 580 de femei obeze sub 45 de ani.
Asocierea dintre obezitate si artroze poate fi privita sub doua aspecte: obezitatea, datorita incarcarii a articulatiilor, favorizeaza dezvoltarea artrozelor, iar pe de alta parte unele coxartroze care duc la invaliditate faciliteaza dezvoltarea unei obezitati de sedentarism.
Obezitatea este insotita de o stare distrofica a celor mai multe tesuturi, din care retinem in mod deosebit: subtierea epidermului, pierderea elasticitatii dermului, favorizand aparitia vergeturilor, hipotonia musculara, fragilizarea tendoanelor si a jonctiunilor mielo-tendinoase, acesti ultimi factori putand accelera uzura cartilajelor articulare.

7. COMPLICATII HEPATICE SI BILIARE

Suferintele hepatice si biliare sunt frecvente in randul obezilor. Nu este foarte surprinzator faptul ca ciroza hepatica poate fi mai frecventa la persoanele obeze; este probabil ca o dieta bogata in glucide si saraca in proteine si vitamina B1, curent intalnita la obezi, sa contribuie la lezarea ficatului, mai ales in obezitatea asociata cu etilism. La obezi modificarile hepatice functionale cat si cele histologice (care tin de aspectul tesuturilor) regreseaza pana la disparitie odata cu reducerea ponderala.
Litiaza biliara se intalneste si ea cu o mai mare frecventa la obezi. Studii pe mai multe serii de pacienti arata ca 50-89% dintre bolnavii cu litiaza erau obezi. La excesul alimentar se adauga si sedentarismul obezilor, care este cunoscut a avea o actiune litogena neindoielnica.
Pe langa frecventa mare a litiazei biliare in randul obezilor, trebuie sa mentionam ca factor de prognostic negativ si dificultatile tehnice in extirparea veziculei biliarela acesti bolnavi, ca si complicatiile postoperatorii abdominale si pulmonare mult mai frecvente, care fac ca mortalitatea prin litiaza sa fie mai mare decat la persoanele cu greutate corporala normala

8. COMPLICATIILE PSIHICE

Tulburarile psihice care preceda aparitia obezitatii nu trebuie confundate cu cele care urmeaza sau insotesc obezitatea. In cursul obezitatii constituite sunt obisnuite unele simptome nervoase cum ar fi: dureile frecvente de cap, ametelile, stari de slabiciune generala, uneori ca expresie a dezvoltarii aterosclerozei.
Obezii acumuleaza o serie de traume psihice in viata lor de toate zilele, care le creeaza tulburari de ordin emotional suplimentar: ridicolul, incapacitatea de a practica anumite sporturi sau activitati, unele restrictii vestimentare, dificultatea de a aparea in locuri prea vizibile etc. S-a remarcat scaderea starii de iritabilitate sau de depresie a unor obezi, concomitent cu scaderea in greutate.
Pe de alta parte sunt situatii in care unele tulburari psihice apar cu ocazia restrictiilor calorice la obezii care aveau deja unele predispozitii latente la depresie, anxietate, fobii, obsesii. Tulburari psihomotorii si neurovegetative pot aparea in cursul administrarii anorexigenelor (medicamente care prin diverse mecanisme inlatura senzatia de foame) la obezi.

9. COMPLICATIILE GINECOLOGICE SI OBSTRETICALE

Amenoreea (lipsa menstruatiei) sau tulburarile de ciclu ovarian sunt prezente la 30-40% din femeile obeze, sau chiar la 50%. Aceste tulburari au fost atribuite unor tulburari hipotalamice concomitente celor care duc la aparitia obezitatii prin hiperfagie. Dupa reducerea obezitatii prin cura de slabire, tulburarile menstruale se amelioreaza sau dispar. In schimb, majoritatea autorilor semnaleaza esecul terapiei hormonale asupra acestor tulburari, atata timp cat obezitatea persista.
Obezitatea la femei este declansata sau accentuata de sarcina, in cele mai multe cazuri, sarcina fiind si ea insotita la femeile obeze de diferite complicatii.Obstreticienii intampina adesea dificultati chiar indiagnosticarea sarcinii la femeile obeze, care sunt frecvent amenoreice si la care nici palparea, nici tuseul vaginal nu pot furniza totdeauna date concludente, din cauza tesutului adipos abdominal excesiv de dezvoltat.
Intr-o serie de 176 observatii de sarcini la femei obeze, 128, adica 73% au avut gestatii anormale. In 45% din cazuri apareau cresteri tensionale, iar in 21% nefropatii gravidice, in 75% apareau varice, complicate adesea cu tromboflebite, si, in sfarsit, circa 70% dintre obezele insarcinate prezentau semne premonitorii de diabet ca gigantismul fetal sau glicozurie (prezenta glucozei in urina).
Nasterea la femeile obeze este insotita de accidente si complicatii, din cauza slabelor contractii uterine si a peretelui abdominal infiltrat cu grasime, durata efortului de expulsie a fatului crescand si ea cu 3-4 ore fata de femeile normoponderale. Copii nascuti din mame supraponderale sunt in 32,3% din cazuri, de dimensiuni supraponderale, ceea ce complica nasterea si explica rupturile de perineu. De asemenea, copilul obezelor este expus in cursul nasterii la anoxie sau la diferite traumatisme (fracturi, paralizii obstreticale ale membrelorsuperioare), mortinatalitatea fiind mai mare in aceste cazuri.
Urmarile nasterii sunt mai dificile pentru femeia obeza: retractia uterina este intarziata, apar uneori endometrite, lohiometrii, accidente mamare, pielonefrite.

10. COMPLICATII ONCOLOGICE

Iata categoriile de femei la care riscul de aparitie a cancerului ovarian este crescut:

cele in varsta de peste 45 de ani (riscul maxim fiind la peste 60);
cele obeze, din cauza modificarilor hormonale;
cele care au avut in familie persoane bolnave de cancer ovarian, san sau colon;
femeile care nu au fost insarcinate niciodata.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Boli Metabolice si de Nutritie
Stevia in sarcina
Sunt siguri indulcitorii pe baza de stevie in sarcina? Zaharul in timpul sarcinii este un subiect delicat! Este import
Aminoacizii - o baza solida pentru o viata sanatoasa
Aminoacizii fac parte din viata noastra zilnica - ne ajuta sa diminuam nivelul de stres, sa dormim mai bine, sa ne simtim energici si de asemenea sa c
Semnificatia procesului de detoxifiere
Detoxifierea este procesul de neutralizare, transformare si eliminare a toxinelor din organism.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, substanta responsabila in formarea membranei celulelor si anumitor hormoni.
Obezitatea
Se intelege prin obezitate depasirea greutatii ideale cu 15 - 20%. Aprecierea obezitatii se poate face dupa raportul dintre greutate si inaltime, sau
Hipocalcemia
Hipocalcemia si hipomagneziemia constituie cauze frecvente de prezentare la medic. Calciul, magneziul si fosforul sunt minerale ce intra in componenta
Guta
Guta este o boala metabolica in care se produce in exces acid uric. Acesta nu se elimina prin urina, asa cum este normal, ci se depune, sub forma de u
Epuizarea
, este o marturisire des auzita in cabinetul medicului.
Educatia alimentara
Spre deosebire de animalele de experienta la care obezitatea se instaleaza inevitabil in anumite conditii neuroendocrine, la om, ca rezultat al dezvol
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, determinata genetic sau castigata, caracterizata prin perturbarea metabolismului gluc
Cruditatile si imunitatea
Cruditatile constituie cel mai bun tratament pentru intinerire si infrumusetare. Se accelereaza innoirea celulelor, pielea redevine elastica, formarea
Bulimia
Simptomele bulimiei sunt intelese gresit si exista persoane care cred ca au aceasta afectiune, pe care de fapt nu o au. Bulimia se intalneste predomin
Astenia
Astenia este o slabire generala a organismului, aceasta traducandu-se printr-o stare de oboseala, care poate antrena insuficiente functionale multiple
Anorexia
Anorexia este o perturbare a comportamentului alimentar care se manifesta prin refuzul de a manca, scaderea excesiva in greutate si controlul foarte m
Anemia
Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sange si, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta o transporta.

Toate articolele din secţiunea Boli Metabolice si de Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...