Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Endoscopia in diagnosticarea ulcerului
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Endoscopia in diagnosticarea ulcerului

Endoscopia in diagnosticarea ulcerului


  Secţiunea: Totul despre ULCER



34.95lei
Vezi detalii

Introducerea si extinderea endoscopiei au vizat in primul rand diagnosticarea ulcerului.

Endoscopia este o metoda care permite vizionarea directa a diferitelor zone interioare ale corpului. Se foloseste pentru diagnostic si, uneori, in scop terapeutic.
Cand endoscopia se utilizeaza pentru investigarea stomacului si a duodenului, ea poarta numele de "gastroscopie". Alte proceduri endoscopice sunt destinate altor regiuni ale corpului. De exemplu, laparoscopia este folosita pentru examenul cavitatii abdominale, iar artroscopia pentru investigarea articulatiilor.
Numeroase endoscoape, folosite pentru diverse proceduri, actioneaza dupa acelasi principiu. Endoscopul seamana cu un telescop (tub lung), care la unul din capete are fibre optice. Ele permit ca lumina sa fie indreptata de-a lungul unor tuburi flexibile, pe care medicul le poate "manevra" ca sa vada mai bine.
Noua generatie de endoscoape nu mai utilizeaza fibre optice. In locul acestora, endoscopul este prevazut, la capatul lui, cu un minuscul video-cip. Acest cip trimite retrosemnale spre monitor, unde acestea se transforma in imagini ale interiorului gastric sau duodenal, pe care le poate vedea specialistul. Endoscopul are un diametru de aproximativ 1 cm, desi contine, in grosimea lui, dispozitive optice si de iluminare.
Mecanismele de la capatul optic permit rasucirea varfului in orice directie. Aceasta ingaduie medicului sa examineze stomacul si duodenul, ajutandu-l totodata sa se asigure ca nu a omis nici o portiune a cavitatii acestora.
Endoscopul poate fi utilizat pentru fotografierea in culori sau video-recordinguri ale suprafetei investigate. Specialistul poate preleva, totodata, un mic fragment de tesut (biopsie) care va fi examinat ulterior.
Si endoscopia se face in conditii ambulatorii. Nu veti manca si bea nimic timp de 6-8 ore inainte de investigatie.
Deoarece endoscopia poate cauza un usor disconfort (desi nu este dureroasa), de obicei se pulverizeaza fundul gurii si faringele cu un anestezic local. Astfel, zonele respective sunt amortite, iar disconfortul scade. Anestezia serveste, de asemenea, la suprimarea reflexului faringian si a celui de tuse, provocate, de obicei, de orice atingere cu un obiect a fundului gurii. Vi se mai poate administra un sedativ "bland", de obicei o doza de diazepam intravenos, care sa va ajute sa fiti relaxat in timpul examenului. Unii endoscopisti mai administreaza un preparat care relaxeaza musculatura neteda a esofagului si a stomacului.
Vi se va cere sa va culcati pe partea stanga. Un dispozitiv protector sau o piesa bucala vi se va introduce intre dinti ca sa nu puteti musca endoscopul; apoi vi se va recomanda sa inghititi in sec, astfel incat endoscopul sa alunece in jos prin faringe.
O data ce varful endoscopului a ajuns in pozitia dorita, se poate insufla aer in stomac, distensia acestuia favorizand inspectia interiorului sau. Operatia poate produce un usor disconfort, dar, de obicei, este nedureroasa.
Se trece apoi endoscopul, prin faringe, in stomac si in duoden. Poate veti simti varful instrumentului care racaie peretele interior al stomacului, mai ales daca este rasucit in diferite directii pentru a se vedea intreaga imagine a tubului digestiv in portiunea sa superioara.
In timpul examenului endoscopic, imaginile vor aparea pe un monitor, aflat langa endoscopist. Astfel, starea stomacului si a duodenului dumneavoastra vor putea fi precis examinate. In multe cazuri, medicul poate face fotografii in culori ale zonelor investigate. Vazand interiorul stomacului sau al duodenului, doctorul poate observa orice semne de ulcer, stabilind localizarea, suprafata si profunzimea acestuia. intregul examen necesita aproximativ 20 de minute.
Atasand instrumente minuscule la varful endos-copului, doctorul poate preleva o proba de tesut pentru biopsie. Aceasta va fi trimisa la laborator, unde vor fi cautate semne de malignitate (cancer gastric) sau prezenta H. pylori.
Daca medicul dumneavoastra banuieste ca aveti un ulcer gastric, de obicei se va face biopsie, pentru ca ulcerul gastric se poate uneori maligniza sau este deja malign (canceros). Daca aveti un ulcer duodenal se poate renunta la biopsie, deoarece ulcerul duodenal nu se malignizeaza niciodata.

Dupa endoscopie puteti simti o usoara uscaciune a faringelui. In trecut, unii pacienti au constatat eliminarea unor mici cantitati de sange in materiile fecale, cauzata de frecarea sondei endoscopice de mucoasa faringiana si de cea gastrica. Fenomenul era rar, iar acum, prin folosirea endoscoapelor mai noi, aparitia lui, practic, nu se mai semnaleaza.
Daca faringele v-a fost pulverizat cu un spray anestezic se recomanda sa nu mancati si sa nu beti nimic cam o jumatate de ora dupa endoscopie, pentru ca mucoasa bucala si cea faringiana se mai pot afla sub actiunea anestezicului. Daca vi s-a injectat un sedativ, vi se va recomanda, probabil, sa nu va asezati la volan, nici sa nu manipulati vreun aparat, timp de 24 de ore dupa endoscopie.
La aproximativ o saptamana dupa efectuarea endoscopiei, rezultatul acesteia va fi comunicat medicului dumneavoastra curant sau specialistului care v-a indrumat sa va faceti acest examen.
Raportul asupra endoscopiei ii furnizeaza medicului curant si informatii asupra tipului si a localizarii ulcerului, de asemenea, date despre marimea nisei si aprecierea gravitatii procesului. In unele cazuri se trimite fotografia ulcerului. Veti fi sfatuit sa reveniti la medicul dumneavoastra curant, cu care sa discutati rezultatele examenului si sa conveniti asupra celui mai bun tratament pe care sa-l urmati.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...