Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Examenul cu bariu
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Examenul cu bariu

Examenul cu bariu


  Secţiunea: Totul despre ULCER


Utilizarea examenului radiologic dupa administrarea de bariu pentru diagnosticarea ulcerului este mai frecventa decat a endoscopia.
Totusi, situatia e in curs de schimbare, examenul cu bariu nemaifiind utilizat tot atat de des ca mai inainte. In viitor, pe masura ce se vor infiinta mai multe centre de endoscopie, acest test va capata, probabil, o utilizare preponderenta.
Cu toate ca examenul cu bariu este mai ieftin decat endoscopia, mai putin agresiv si necesita un timp de asteptare mai scurt in centrele spitalicesti, el prezinta unele dezavantaje importante, ca instrument de diagnostic.
In primul rand, examenul cu bariu nu furnizeaza date atat de exacte ca endoscopia. In aproape 30 la suta din cazuri diagnosticul radiologie este incorect. Apoi, nu da atat de multe informatii ca endoscopia. Nu este eficace mai ales in evidentierea unor ulceratii foarte mici, nici pentru precizarea dimensiunii si a profunzimii unui ulcer. Se intelege ca nu permite depistarea H. pylori. In ciuda acestor dezavantaje, examenul cu bariu pastreaza inca o oarecare eficacitate in diagnosticarea ulcerului.
Sulfatul de bariu este o sare metalica, opaca pentru razele X. Se utilizeaza in cadrul unei serii de investigatii ale diverselor segmente ale tubului digestiv.
Intrucat bariul nu poate fi administrat in forma lui nativa, se prepara o suspensie baritata ("pranz" baritat) care se inghite. El "inveleste" mucoasa gastrica si duodenala, facandu-i vizibile detaliile cu ajutorul razelor X. Gratie bariului care captuseste craterele (nisele) ulcerului, acesta apare sub forma unei pete albe, identificata de radiolog (medic specializat in interpretarea imaginilor radiografice). Examenul se face in sectia unui spital, fara insa ca pacientul sa fie internat. Este nedureros si nu necesita anestezie. Nu este periculos, desi nu tocmai comod pentru unii pacienti.
Inainte de a fi investigat cu bariu vi se vor da anumite instructiuni de comportare. Astfel, in functie de durata perioadei dinainte de examen, vi se va recomanda sa nu mancati si sa nu beti cel putin 6-9 ore inaintea examenului radiologie. Astfel, va exista certitudinea ca nu mai sunt alimente in tractul digestiv in momentul actiunii razelor X.
Cand sunteti gata de investigare se va prepara "pranzul" baritat pe care il veti bea. De obicei, pulberea de bariu se amesteca cu un lichid aromatizat. Amestecul poate fi gros si cretos, mai putin lichid decat cel care se inghite pentru alte procedee de diagnostic la nivelul segmentului superior al tubului digestiv. S-ar putea sa fie necesar sa beti destul de mult bariu si chiar sa-l beti in mai multe reprize.
Vi se va cere, poate, ca o data cu bariul, sa beti apa carbogazoasa, sa luati un comprimat special sau mici granule ca sa se formeze bioxid de carbon in stomacul dumneavoastra. Aceasta ajuta la destinderea (umflarea) stomacului si a duodenului, obtinandu-se astfel o imagine mai buna si o mai mare precizie radiologica.
Radiologul va astepta un anumit timp (de obicei 5-10 minute) inainte de a face primele radiografii, pentru a-i da timp bariului sa ajunga pana in segmentul semnificativ al tubului digestiv. Vi se va cere sa stati in picioare sau culcat pe o masa, in diferite pozitii, in timpul iradierii cu raze X. Astfel radiologul poate obtine imagini ale stomacului si duodenului din unghiuri diferite, asigurandu-se ca nu a omis nici o particica.
Durata iradierii depinde de tipul de ulcer suspectat de radiolog. Totusi, intreaga procedura nu va depasi 10-15 minute.
Sulfatul de bariu poate cauza aparitia constipatiei. Medicii cunosc acest amanunt si va vor da niste laxative sau o reteta pentru a le lua de la farmacie. Va vor sfatui, poate, sa consumati alimente bogate in tesut fibros pentru a evita constipatia, de asemenea, sa beti mult lichid ca sa eliminati bariul restant. In functie de "deprinderile" intestinului dumneavoastra, aceasta se poate realiza in cel mult patru zile. Daca scaunele capata o culoare albicioasa nu este cazul sa va ingrijorati.
Radiologul va interpreta radiografiile dumneavoastra. Desi rezultatele examenului cu bariu pot fi cunoscute imediat, radiologul nu va va spune direct ce a constatat. In loc de aceasta, va trimite un raport complet al investigatiilor sale si, eventual, radiografiile (sau copiile lor) medicului dumneavoastra curant sau specialistului. Veti fi rechemat apoi de primul sau al doilea; ei vor discuta cu dumneavoastra despre rezultatele primite si vor hotari tratamentul.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...