Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Obiceiurile de viata si riscul de  ulcer
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Obiceiurile de viata si riscul de ulcer

Obiceiurile de viata si riscul de ulcer


  Secţiunea: Totul despre ULCER


Desi H. pylori detine un rol extrem de important, el nu este singurul factor implicat in geneza ulcerului.
Milioane de oameni, sigur infectati cu H. pylori, nu se imbolnavesc de ulcer, in timp ce multi altii, neinfectati, fac ulcer (mai frecvent ulcer gastric):
Aceasta arata ca si alti factori contribuie, intr-o proportie oarecare, la subminarea sistemului defensiv al stomacului, marind astfel riscul unei imbolnaviri de ulcer.
Astazi se crede ca multi dintre factorii "acceptati" ca declansatori ai procesului ulceros se pot dovedi, in realitate, inofensivi. Numeroase studii, efectuate inainte de a se fi descoperit implicarea H. pylori, s-ar putea sa se dovedeasca, in ultima instanta, irelevante. De aceea, o parte din experti si oameni de stiinta reiau unele din studiile lor, incercand sa. stabileasca, o data pentru totdeauna, daca exista, sau nu, o legatura intre factorii unui anumit stil de viata si boala ulceroasa.
Cand se iau in considerare acesti diversi factori declansatori se impune separarea ulcerului gastric de cel duodenal. Anumiti factori ce pot contribui la aparitia ulcerului gastric, nu au nici un efect in ceea ce priveste aparitia ulcerului duodenal.
Asadar, ce anume mareste riscul? Aici intra in scena stilul de viata al fiecaruia.

Contrar parerii multor oameni, regimul lor alimentar pare sa aiba un efect redus, sau nici un efect, asupra dezvoltarii ulcerului. Se pare ca ceea ce mancam nu da nastere la ulcer, nici chiar mancarurile condimentate. Nici unul din studiile efectuate nu a furnizat dovezi concludente in privinta efectului alimentatiei asupra aparitiei ulcerului.
Intr-un studiu intreprins in legatura cu hrana intens condimentata, oamenii de stiinta au constatat ca in multe locuri din India, Malaezia si Africa, unde populatia consuma mancaruri iuti si piperate, incidenta ulcerului gastric si duodenal este scazuta. Asadar, mancarurile condimentate nu exercita o influenta notabila asupra dezvoltarii ulcerului. Autorii studiului au gasit dovezi contradictorii in privinta influentei piperului asupra mucoasei gastrice la pacientii cu ulcer duodenal si la voluntarii sanatosi.
Unele studii au semnalat ca ardeiul iute mareste secretia de acid, in timp ce altele au consemnat numai o foarte usoara crestere (sau nici una). S-a mai demonstrat ca ardeiul rosu si condimentele nu afecteaza mucoasa gastrica si nu intarzie vindecarea ulcerului. Totusi, la animale s-au constatat leziuni ale acestei mucoase sub actiunea ardeiului rosu.
Alimentele fibroase ne ofera un tablou cu totul diferit. Exista unele dovezi ca ingestia unor alimente ce contin mult tesut fibros pare sa inlature riscul dezvoltarii unui ulcer duodenal. Se crede ca aceasta se datoreste nivelului ridicat de glucide in alimentele bogate in fibre, ceea ce pare sa aiba un efect protector. De asemenea, se pare ca un regim alimentar bogat in elemente fibroase scade incidenta recidivelor ulcerului duodenal.

Consumul de cafea este un alt capitol in care adevarul pare sa contrazica mitul. Foarte raspandita este parerea ca prea multa cafea determina aparitia ulcerului sau agraveaza simptomele acestuia. Nu aceasta este insa realitatea.
Este adevarat ca secretia de acid gastric este stimulata de cafea, indiferent daca aceasta este, sau nu, decafeinizata. Nu exista insa dovezi ca ingestia cafelei sau a unei mari cantitati de bauturi cafeinizate, cum sunt cele de cola, ar provoca aparitia ulcerului.
Totusi, se pare ca daca inainte ati baut multa cafea, riscul de a face, mai tarziu, un ulcer duodenal este mai mare. Un studiu privind deprinderile de acest gen, efectuat la studenti, a aratat ca prin consumul de cafea si cola se produce o crestere a incidentei bolii ulceroase in perioada mai tarzie a vietii. Se pare ca ingestia unei cantitati mari de lapte contribuie la protectia antiulceroasa. Nu a putut fi confirmata existenta unei relatii directe, stranse intre cafeina si ulcer.
S-a sugerat, de asemenea, ca alcoolul, consumat in cantitate mare, ar fi ulcerigen, intrucat el stimuleaza secretia de gastrina si acid clorhidric. Studiile clinice nu au confirmat insa aceasta ipoteza. Asadar, nu exista dovezi concludente ca alcoolul ar provoca sau exacerba un ulcer.
Este o realitate ca la bautorii de alcool — moderati sau inraiti — ulcerul nu este mai frecvent decat la nebautori. Singura exceptie o constituie bolnavii de ciroza alcoolica a ficatului, in randul carora frecventa ulcerului duodenal este mai mare. Totusi, se pare ca aceasta se datoreste mai curand bolii de ficat, decat actiunii directe a ingestiei de alcool

S-a crezut multa vreme in existenta unei "personalitati ulceroase". Stereotipul clasic era reprezentat de un director hartuit, presat din toate partile, care mananca in fuga si "isi bea pranzul". Deocamdata insa nu exista dovezi in sprijinul acestei opinii.
S-a sustinut ca, sub influenta unui stres intens, va creste nivelul secretiei de acid si de pepsina. Nu s-a dovedit insa ca evenimentele unei vieti stresate ar provoca sau exacerba un ulcer, chiar daca se produc modificari ale mucoasei gastrice si are loc cresterea secretiei de acid.
Stresul poate insa detine un rol in agravarea unui ulcer preexistent. Si invers, diminuarea stresului poate ameliora procesul de cicatrizare si preveni recidivarea ulcerului.
Exista un anumit tip de ulcer, asa-numitul "ulcer de stres", care se dezvolta, se pare, la persoane supuse unui stres fizic extrem, de exemplu, dupa arsuri sa rani grave. Acestea ii poate face pe pacienti temporar mai vulnerabili fata de dezvoltarea unui ulcer gastric. Oricum, acest tip de ulcer difera de ulcerul obisnuit si trebuie tratat in mod diferentiat.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...