Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Efectele alopeciei  asupra celor apropiati
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ALOPECIE » Efectele alopeciei asupra celor apropiati

Efectele alopeciei asupra celor apropiati


  Secţiunea: Totul despre ALOPECIE


Intotdeauna alopecia nu afecteaza doar persoana in cauza, pentru ca aceasta nu traieste izolata. Prietenii sau rudele pot fi afectate in doua moduri:

1. Raspunzand la sentimentele pe care le traieste persoana care sufera de alopecie.
2. Raspunzand la schimbarile fizice pe care le implica alopecia.
Ambele moduri sunt cat se poate de reale. Multi oameni incearca sa le nege - mai ales al doilea mod - insa un fapt care are un impact asupra identitatii persoanei care sufera de alopecie poate sa afecteze si modul in care este perceputa persoana respectiva de catre cei din jur. Identitatea este un proces social; perceptia noastra asupra celorlalti este afectata de felul cum arata aceste persoane. Oamenii se prezinta intr-un anumit mod pentru ca ceilalti sa-i perceapa intr-un anumit mod. Astfel incat nu este surprinzator ca atunci cand se produce o schimbare fundamentala cum ar fi pierderea parului, in special cand aceasta are loc brusc, fara avertisment, ceilalti pot fi si ei afectati.
Odata admis acest fapt, poate incepe procesul de intelegere si adaptare la alopecie. Nu te teme ca initial vei avea sentimente negative fata de aspectul unei persoane. Tu trebuie sa te adaptezi, ca si persoana care sufera de alopecie. In orice caz, nu este ceva imposibil. Ai o relatie cu persoana respectiva datorita faptului ca iti place felul ei de a fi, nu datorita faptului ca iti place parul ei!
In functie de propria ta situatie, este posibil sa fii cat se poate de constient de consecintele in plan social. Multe persoane care sufera de alopecie pur si simplu nu ies din casa. Nu pot sa dea ochii cu lumea. Nu suporta ideea ca este posibil ca oamenii sa rada de ei in public. Desigur, trebuie sa ajungi la constientizarea faptului ca oamenii de pe strada, din bar sau de la serviciu nu vor rade. Majoritatea probabil ca nici macar nu vor observa. Daca vor observa totusi, este foarte posibil sa nu le pese. Daca se intampla sa priveasca lung, exista strategii pentru a te descurca in asemenea situatii (intoarce capul si priveste in spatele tau, intreaba daca s-a intamplat ceva, intreaba daca n-au mai vazut pana in momentul acela un om fara par etc.).

Din nefericire, alopecia este o cauza majora a destramarii relatiilor. Daca fie persoana care sufera de alopecie, fie partenerul sau, nu se pot adapta la alopecie, pot sa apara probleme in cadrul cuplului, eventual cu destramarea completa a relatiei.
Un sondaj care a fost efectuat a demonstrat ca pana la 40 la suta dintre femeile care sufera de alopecie s-au confruntat cu probleme in cadrul casniciilor lor. Este vorba aici atat despre faptul ca au avut probleme legate de identitate sau de respectul de sine, cat si de faptul ca sotii si partenerii lor nu se pot adapta. Este important sa se faca tot ceea ce este posibil pentru a se ameliora aceasta situatie.
Este important de notat ca multe dintre aceste casnicii destramate puteau sa prezinte probleme chiar dinainte de declansarea alopeciei si ca aceasta afectiune nu a constituit decat factorul care le-a pus capat, in cele din urma. Este posibil ca unele persoane sa ajunga sa sufere de alopecie tocmai din cauza casatoriilor nefericite. Acesti factori sunt greu de decelat, insa trebuie sa ne fie clar faptul ca motivele destramarii unei casnicii sunt, in general, complexe, si nu se limiteaza numai la faptul ca unul dintre soti sufera de alopecie.

Copiii sunt un subiect sensibil, deoarece vederea unui parinte sau a unui frate care isi pierde brusc parul ii poate soca. Copiii mai mari pot sa fie la curent cu efectele chimioterapiei si sa se teama ca parintele lor sufera de cancer si va muri. Copiii mici pot sa fie confuzionati si sa sufere foarte mult. Pot sa creada ca Mamica sau Taticul i-a parasit si a fost inlocuit de o persoana straina - mai ales daca alopecia se instaleaza brusc si este extinsa. (Acesta este un bun exemplu al modului in care se modifica identitatea odata cu instalarea alopeciei - copiii nu poseda aptitudinile sociale ale maturilor si nici nu au sofisticarea lor.)
Este important sa le explici copiilor ce se petrece, cat mai curand posibil si cat mai detaliat. Trebuie sa li se spuna ca alopecia nu este o afectiune care sa puna in pericol viata si ca nu implica decat schimbarea aspectului exterior. Aceasta este de cele mai multe ori abordarea cea mai buna, daca se doreste ca, pentru copii, tranzitia sa se produca usor si afectandu-i emotional la minimum. Copiii sunt incredibil de rezilienti si de adaptabili. Odata ce stiu ce se petrece, vor accepta situatia pe loc. Uneori pot sa le lipseasca deprinderile sociale si sa spuna ceva de genul „Nu-mi place cum arati, Tati! poti sa lasi parul sa-ti creasca la loc?" Rezolva aceasta situatie intr-un mod pozitiv. Spune nu si explica de ce. Pastreaza-ti suferinta pentru momentele in care copilul sau copiii tai nu sunt de fata.
Alti membri ai familiei, persoane care nu locuiesc in aceeasi casa, pot de asemenea sa aiba dificultati. Este posibil sa te cunoasca de-o viata intreaga. Este important ca si ei sa primesca informatii referitoare la afectiunea aceasta, astfel incat sa se afle in pozitia care sa le permita sa-ti vina in ajutor.
In general, prietenii vor fi grozavi. Poate ca asta nu ti-ar trece prin minte inainte, dar daca este vorba despre prieteni adevarati, atunci vei primi tot sprijinul si ajutorul din partea lor. Prietenii sunt persoanele care te ajuta cel mai adesea sa te pui de acord cu starile tale emotionale. Dau dovada de spirit practic si sunt intotdeauna de ajutor.

In fazele initiale ale alopeciei, viata ta sociala poate sa fie cea mai afectata si aceasta din cauza ca nu vrei sa fii vazut in public. Exista numeroase moduri de a rezolva aceasta situatie stre-santa. Cel mai greu este sa iesi pur si simplu din casa si sa infrunti lumea. Odata ce inveti sa te aventurezi in lumea larga, vei descoperi ca oamenii pur si simplu nu sunt deranjati de felul in care arati. Strainilor nu le pasa catusi de putin, iar prietenii se obisnuiesc destul de repede cu schimbarile. Din nou, este o problema de perceptie individuala, ce crezi tu ca ar crede lumea despre tine si ce crede de fapt lumea. De ce nu intrebi?
Daca esti obligat, in public poti sa porti o peruca si majoritatea oamenilor nici macar nu vor remarca faptul ca suferi de alopecie.
Nu exista absolut nici un motiv pentru care nu ai putea avea o viata sociala normala. Singurul motiv al problemelor tale este datorat modului tau de gandire, nu de ceea ce cred ceilalti.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ALOPECIE
Refacerea dupa alopecie
Evolutia in timp si rezultatul alopeciei sunt imposibil de prevazut. Pe de alta parte, exista si o serie de lucruri pe care le stim cu (mai multa sau
Cum poate fi ajutata o persoana suferind de alopecie
Alopecia nu-l afecteaza numai pe cel care sufera pierderea parului; ii afecteaza si pe cei din apropierea sa.
Efectele alopeciei asupra celor apropiati
Intotdeauna alopecia nu afecteaza doar persoana in cauza, pentru ca aceasta nu traieste izolata. Prietenii sau rudele pot fi afectate in doua moduri:
Obiceiurile de viata si alopecia
Sub aspectul alimentatiei, sfaturile noastre sunt simple: adopta o dieta echilibrata.
Tehnici comportamentale utile in alopecie
Comportamentalismul isi are originile cu circa o suta de ani in urma, cand Pavlov si-a dresat cainii sa saliveze la sunetul unui clopotel.
Terapia cognitiva in alopecie
Aaron Beck, care initial a lucrat cu persoane aflate sub efectul depresiei, reprezinta, probabil, cel mai cunoscut nume in domeniul terapiei cognitive
Terapia psihologica in alopecie
Daca ai probleme psihologice grave ca urmare a alopeciei, trebuie sa te adresezi medicului de familie, caruia sa-i explici situatia.
Stiluri de adaptare la alopecie
Exista mai multe moduri prin care oamenii se adapteaza la situatiile dificile si s-ar putea sa fie util pentru tine sa iti examinezi propriul stil de
Adaptarea la alopecie
Exista diverse moduri de abordare a alopeciei, inclusiv punerea la punct a unei metode proprii de adaptare, abordare a familiei si prietenilor si rec
Abordarea alopeciei de catre femei si barbati
Parul este o parte integranta a eului pentru majoritatea cetatenilor occidentali, mai ales pentru femei.
Problema alopeciei la adulti
Sarcina cu care se confrunta tinerii adulti consta in a fi capabili sa-si impartaseasca vietile cu o alta persoana,
Alopecia la adolescenti
Adolescentii se confrunta cu nevoia de a decide cine si ce vor sa fie in ceea ce priveste munca, convingerile, atitudinile si tiparele
Alopecia la copii
La copii, alopecia poate sa fie o tragedie. Acesti copii pot sa aiba de suferit imens de pe urma sicanarilor, atat fizice, cat si verbale.
Impactul alopeciei
Consecintele alopeciei in plan personal pot fi cat se poate de devastatoare,
Tratamentul in functie de gravitatea alopeciei
Unele tratamente pentru alopecie se bazeaza exclusiv pe leacuri babesti,

Toate articolele din secţiunea Totul despre ALOPECIE


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...