Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Cine se teme de frica?
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Stiri Medicale » Cine se teme de frica?

Cine se teme de frica?


  Secţiunea: Stiri Medicale



34.95lei
Vezi detalii

Asa cum explica psihiatrii, frica functioneaza in organismul nostru ca o sirena care ne avertizeaza daca un necunoscut intra in casa noastra.

Frica are aceeasi functie: trebuie "sa ne atraga atentia asupra unui pericol, pentru a ne permite sa il infruntam in cel mai bun mod", explica Christophe André, autorul cartii "Cine se teme de frica?, titlu ce ne trimite la o fraza a filosofului Montaigne: "Frica este lucrul de care ma tem cel mai mult".
"Problemele - explica André, un psihiatru care a publicat deja carti de mare succes, printre care "Cum sa traiesti fericit"- apar atunci cand semnalul de alarma nu este reglat corect". De exemplu atunci cand, din instrument fiziologic de aparare, starea de spirit degenereaza in patologie, cand devine panica incontrolabila. Cand teama (nemotivata si irationala) asuma proportiile unei fobii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca un adult din doi sufera de frica (lucru care este considerat normal), in timp ce 12 % sufera de fobii (mult mai putin normal).
Christophe André enumera cu meticulozitate fobiile cele mai obisnuite (plecand de la clasificarea lui Freud) pentru a ajunge la micul vocabular al neologismelor (de derivatie greaca) care le identifica pe unele dintre ele.
Acrofobia - frica de gol, aerodromofobia - frica de a calatori cu avionul, algofobia - teama de durere, astrafobia - frica de fulgere, brontofobia - frica de tunete, cheimofobia - frica de furtuni, hemofobia - frica de sange, creatofobia - frica de carne, belonefobia - frica de ace si varfuri ascutite, monofobia - frica de a ramane singuri, oicofobia - frica de a reveni acasa dupa o internare in spital, siderodromofobia - frica de a calatori cu trenul, tafofobia - frica de a fi ingropat de viu, tricofobia - frica de par si pterofobia - frica de pene.
Mai exista apoi grila fricilor de animale zoofobia: ornitofobia - de pasari, ailurofobia - de pisici, kinofobia - de caini, musofobia - de sobolani, aracnofobia - de paianjeni.
Pentru a completa acest tablou de alarme exagerate, merita sa fie mentionata cea mai extravaganta dintre toate patologiile, fobofobia, frica de a-ti fi frica. "De circa 20 de ani - relateaza André - tratez persoane care sufera de frici excesive si ii insotesc pe pacientii mei in toate locurile care ii inspaimanta, incercand sa-i ajut sa lupte impotriva fricii lor. Curajul si energia la care recurg pentru a o infrunta dovedesc ca se afla la o distanta de ani lumina de ceea ce anumiti oameni gandesc: cei care au fobii sunt considerati oameni slabi, resemnati".
Psihoterapeutul ajuta bolnavul sa caute un echilibru, demonstrandu-i ca problema este mai putin grava decat pare. Cate o minciuna si mult bun simt: o reteta care a avut intotdeauna efect pentru limitarea prejudiciilor. Se spune ca navigatorul portughez Vasco da Gama, atunci cand marinarii sai erau paralizati de frica de o furtuna, ii linistea, spunandu-le: "Nu-i nimic. E marea care tremura atunci cand ne vede". Cu alte cuvinte, este important bunul simt.
Autorului cartii i-ar fi placut cu siguranta o anecdota care l-a avut protagonist pe compozitorul Gioacchino Rossini, un om foarte spiritual. Intr-o seara, intr-un salon (in care era si el prezent), stapana casei a fost invitata sa cante o romanta compusa de muzician. Ea s-a eschivat, adresandu-se maestrului: "Cum sa cant in fata dv? Daca ati sti cat imi este de frica..." Rossini i-a replicat imediat: "Dar ce sa mai spun eu, in acest caz?
In opinia lui Massimo Tosti, care semneaza si articolul "Teroarea pune in miscare istoria", de patru ani - de la data de 11 septembrie 2001 incoace - ne-am obisnuit cu totii sa convietuim cu frica. O emotie rationala. Atentatele de la Mardid, Londra, din Orientul Mijlociu si din Extremul Orient au demonstrat ca teroristii nu se joaca si prin urmare nu exista motive sa "stingi" semnalul de alarma.
Dar cum ne plasmuieste, cum ne schimba aceasta anxiozitate globalizata? Era oare diferita perceptia pericolului in alte epoci? "Frica este motorul istoriei. Nu dorinta de cucerire, invidia, puterea, si spatiul vital. Istoria se masoara, se modifica, se dezvolta in functie de frica. Un sentiment foarte vechi si ancestral care provoaca exoduri, diaspore, razboaie, descoperiri. Chiar si progres". Francesco Perfetti, profesor de Istorie Contemporana la Universitatea Luiss din Roma, sustine patimas aceasta teza. Si reparcurge tot ce s-a intamplat, de exemplu, in Italia, in ultimii 80 de ani.
"Fascismul s-a afirmat deoarece burghezia a primit cu spaima valul de greve si violente de dupa razboi si - dupa infiintarea Partidului Comunist (1921) - s-a temut ca modelul bolsevic se va putea afirma si in Italia. Fascismul a devenit regim, in 1926, de teama saltului in intuneric". Mai mult, "teama de comunism s-a aflat la baza triumfului democrat-crestin in alegerile din 1948. Si este usor de prevazut ca tot frica va domina si apropiata campanie electorala din Italia: Berlusconi va agita inca o data spectrul unei victorii comuniste; centrul-stanga va arata spre frica de regimul si totalitarismul dreptei dominate de o singura persoana, care a acumulat o putere excesiva".
A existat o intreaga epoca istorica dominata de frica (sau cel putin asa spun cartile de istorie): Evul Mediu. Frica de anul 1000, frica de ciuma, frica de infern si de damnatiunea eterna."Dar le era mai putina frica decat ne este noua astazi", spune Franco Cardini, cel mai autorizat dintre medievalistii italieni. "Adevarata frica a fost cea de ciuma din 1347", ciuma neagra care a ucis o treime din populatia europeana. "Secolele al XIV-lea si al XV-lea au fost dominate de teroarea mortii".
Dar, a mai precizat Cardini, "cele doua variabile fundamentale care determina frica privesc calitatea vietii si sensul securitatii. Frica este invers proportionala cu calitatea vietii".
Karl Marx le spunea proletarilor: "Nu aveti de pierdut decat lanturile voastre". Aceasta era realitatea in secolele sumbre: oamenii nu aveau mare lucru de pierdut si prin urmare nu aveau motive majore pentru a metaboliza frica. In timp ce occidentalii, astazi, se afla in conditiile ideale pentru a fi insotiti de teroare.
Secolul al XX-lea a fost secolul fricilor individuale, studiate de psihanaliza. Secolul al XXI-lea se deschide marilor frici colective: terorismul, revoltele populare (precum cele din Franta), razboaiele religioase". Lipseste securitatea iar acest lucru amplifica angoasa si multiplica efectele acesteia, chiar si in constiinta individuala. Vom sfarsi cu totii la psihiatru sau la psihanalist?
Exista si un alt motiv care sta la baza temerilor din ziua de astazi: globalizarea emotiilor. Este teoria lui McLuhan, reactualizata in termeni de angoasa. In urma cu 200 de ani, un cutremur ce avea loc la celalalt capat al lumii nu provoca nici un efect, pur si simplu deoarece nu aveai informatii despre el decat dupa mult timp. Astazi, un tsunami in Extremul Orient, un uragan la New Orleans sau un atentat la New York provoaca semne de intrebare pline de anxiozitate pe intreaga Planeta, in timp real. Te intrebi imediat daca efectul de sera va provoca (in termen de cateva zile sau cateva saptamani) un cataclism natural si acolo unde locuiesti; iti pui intrebarea cand vor lovi teroristii si in tara ta; cineva avertizeaza si ca suburbiile proprii vor fi trecute prin foc si para intr-un viitor apropiat.
Este greu sa ramai linistit, inconjurat cum esti de atatia profeti ai nenoricirii. Este nevoie de nervi solizi si de un dulapior cu medicamente plin de tranchilizante si anxiolitice, conchide semnatarul articolul aparut in ziarul Il Tempo.

Sursa: Rompres


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Stiri Medicale
Contracepţia masculină: o injecţie eficace dar cu multe efecte indezirabile
Injecţiile contraceptive pentru bărbaţi sunt metode eficiente pentru prevenirea sarcinii, dar sunt necesare cercetări suplimentare
Produse alimentare cu dioxina pe pietele din 19 state europene
Substanta, foarte periculoasa pentru om, a ajuns in lactate prin intermediul unui produs importat din India. Inca nu se stie daca produsul a intrat si
Aditivul E412 contaminat cu dioxina
Firmele indiene exportatoare ale aditivului alimentar E412 (răşina de guar) au cerut ajutor financiar din partea guvernului pentru a-şi
Femeile fumatoare au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decat barbatii
Noile descoperiri indica faptul ca femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decat barbatii insa cu toate acestea ele au sanse mai mari
Fumatul si obezitatea pot creste riscul aparitiei disfunctiilor erectile
Un studiu prospectiv realizat de cercetatori de la Harvard School of Public Health (HSPH) a descoperit ca obezitatea si fumatul sunt asociate cu un ri
Medicamentele pentru disfunctia erectila au efecte benefice si pe alte tesuturi si organe
Inca din 1998, anul in care FDA (Food and Drug Administration) a aprobat folosirea Viagra (sildenafil) pentru „disfunctia erectila”, acesta a devenit
Telefoanele mobile modifica activitatea celulelor nervoase mai ales la cei cu afectiuni neurologice
Conform unui nou studiu, campul electromagnetic produs de telefoanele mobile excita cortexul cerebral adiacent acestora si este posibil ca acesta sa a
Cercetatorii au descoperit ca hormonul care regleaza somnul, este prezent in strugurii rosii
Cercetatorii italieni de la Universitatea din Milano au descoperit ca strugurii rosii folositi in producerea unor tipuri foarte populare de vin au con
Copii nascuti prematur sunt de trei ori mai predispusi la dezvoltarea sindromului hiperkinetic
Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori danezi, copii nascuti prematur si cei cu greutate mica la nastere au un risc de trei ori mai
Tendinta de a incalca regulile ne afecteaza capacitatea de judecata
Potrivit unei teorii pana acum larg recunoscute de psihanaliza, aptitudinea de a ne pedepsi aproapele mai mult sau mai putin sever se intemeiaza pe do
Dependenta de telefonul mobil
Dezvoltarea spectaculoasa a noilor tehnologii si accesul generalizat la acestea au produs un fenomen de abuz compulsiv, pe care unii cercetatori il co
Oamenii imbatranesc diferit in functie de anumiti factori
Faptul ca toti oamenii îmbatrânesc este, din pacate, o afirmatie ce nu poate fi combatuta.
Te nasti gay sau devii?
Cercetarile privind originea sexualitatii gay s-au înmultit, iar rezultatele sunt surprinzatoare.
Cafeaua imputineaza accidentele rutiere
Dintre miile de oameni care mor anual in accidente rutiere, 20 la suta adorm la volan. In special tinerii care conduc noaptea sunt vulnerabili.
Efectele perturbarii somnului
Cercetatorii de la Universitatea de medicina din Chicago au realizat mai multe studii despre cum este afectata sanatatea de lipsa sau calitatea proast

Toate articolele din secţiunea Stiri Medicale


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...