Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Alaptatul
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Ingrijirea Nou-Nascutului » Alaptatul

Alaptatul


  Secţiunea: Ingrijirea Nou-Nascutului


Daca in timpul sarcinii preocuparile si temerile gravidelor sunt legate in special de felul in care va decurge travaliul si nasterea, imediat dupa producerea evenimentului, ele isi concentreaza atentia asupra modului in care isi vor hrani copilul.

Laptele de mama este alimentul ideal pentru copil in primele sase luni de viata

Oricum, pentru toate femeile, momentul inceperii alaptatului nu este deloc usor. Nou-nascutul se naste cu reflexul de supt, dar el trebuie invatat cu rabdare cum sa apuce sânul. Unele mamici sunt mai indemânatice si fac lucrul acesta de la inceput cu usurinta, altele trebuie sa se chinuie câteva zile pâna sa dobândeasca tehnica alaptatului si sa-si tina copilul corect la sân.
Dar indiferent de cât de usor sau de greu are loc initierea alaptatului, orice femeie care a nascut nu trebuie sa uite ca laptele de mama este alimentul ideal pentru copil in primele sase luni de viata.

De ce? Pentru ca:

este adaptat statusului fiziologic al nou-nascutului si se digera foarte usor;
prin prezenta anticorpilor - singurele substante din compozitia laptelui de mama care nu au putut fi reproduse in formulele de lapte praf - el potejeaza nou-nascutul in perioada de alaptare impotriva infectiilor;
nou-nascutii nu fac alegie la laptele de mama, in schimb pot face alergie la laptele praf.

Pe de alta parte, daca privim putin mai departe, vom vedea ca alaptatul prezinta avantaje nu numai pentru nou-nascut ci si pentru femeia care alapteaza:

consumul de energie pe care-l presupune fabricarea laptelui o ajuta pe aceasta sa piarda kilogramele in plus cu rapiditate si sa-si revina mult mai usor la forma initiala;
este mult mai comod de manipulat;
este foarte economic pentru bugetul familiei.

Alaptatul trebuie inceput imediat dupa nastere
Desi in ultimile decenii companiile care se ocupa cu producerea laptelui praf au invadat din ce in ce mai mult farmaciile si magazinele cu formule din cele mai diverse si mai sofisiticate, adaptate celor mai diverse nevoi ale copilului mic, totusi ele nu au putut niciodata sa concureze real cu “primul loc” pe care l-a detinut si il detine din totdeauna in alimentatia nou-nascutului laptele de mama.

Laptele care vine in primele zile dupa nastere este foarte important pentru sanatatea nou-nascutului din primele luni de viata. El este numit ”colostru”, are o culoare usor galbuie si o compozitie mult mai complexa decât laptele care va veni in mod curent, odata cu instalarea definitiva a lactatiei.
Alaptatul trebuie inceput imediat dupa nastere, aceasta modalitate reprezentând cea mai eficienta cale de declansare precoce a secretiei lactate. In majoritatea maternitatilor din România s-a renuntat la programele rigide de alaptat, actualmente el facându-se in functie de nevoile sugarului. Data fiind formula complexa a compozitiei laptelui matern, se considera ca suplimentele de ceai sau de alte alimente nu sunt necesare pentru a fi introduse in alimentatia nou-nascutului pâna la vârsta de sase luni.

Succesul reusitei alaptatului tine foarte mult de modul in care mama invata sa aplice tehnica corecta, pe care o invata inca din primele ore dupa nastere de la asistenta de neonatologie si de la moasa. Ca orice lucru nou invatat, este nevoie de rabdare si intelegere din partea mamei si fata de nou-nascut pentru ca si el la rândul lui poate intâmpina unele greutati de acomodare, mai ales in situatia in care mama are unele probleme cu sânii sau cu mameloanele. Chiar daca de multe ori, la inceput, nou-nascutul nu manânca decât foarte putin, el trebuie pus la sân ori de câte ori ii este foame, pentru ca numai astfel el va incepe sa se hraneasca cu adevarat. In felul acesta si glandele mamare ale femeii sunt stimulate si produc tot mai mult lapte, pe masura nevoilor crescânde ale nou-nascutului.
Laptele ideal pentru bebelus

Alaptatul presupune din partea mamei multa rabdare, mai ales in primele zile dupa nastere, perioada in care pe de o parte mama invata sa alapteze iar pe de alta parte are loc acomodarea reciproca a celor doi.
Pozitionarea corecta a copilului la sân in timpul alaptatului contribuie esential la succesul acestei tehnici de hranire si la evitarea unor situatii a caror aparitie poate afecta atât mama cât si copilul.

Pozitia cea mai potrivitapentru alaptare

Pozitia pe care o adopta mama in timpul suptului depinde foarte mult de modul in care ea a nascut:

dupa o nastere naturala, pozitiile cele mai indicate de alaptare sunt: semisezând in pat, cu o perna la spate si alta sub copil sau sezând pe un scaun cu o perna pe genunchi; daca mama a avut epizotomie sau perineotomie (taietura la perineu) este posibil ca uneori ea sa simta un disconfort usor, care poate fi insa atenuat prin folosirea unui colac de plastic;
in cazul unei mamici cu operatie cezariana, in primele zile de obicei se practica pozitia culcat pe o parte; pozitiile semisezând sau sezând se pot practica mai târziu.

Dupa ce mama a adoptat pozitia cea mai confortabila pentru ea, cu mâna stânga va sustine capul si corpului bebelusului, iar cu cea dreapta va prinde sânul de pe aceeasi parte si va atinge cu el obrajorul acestuia. In mod reflex bebelusul va intoarce capul si va apuca sânul.

Un copil este bine asezat la sân când:

mamelonul (sfârcul) si o parte din areola mamara sunt in gura lui;
suge ritmic si cu pauze periodice;
mama nu simte o senzatie dureroasa in mamelon (sfârc) când el suge.

Cele mai multe mame, dupa ce invata sa pozitioneze corect copilul la sân, isi adopta ele pozitiile cele mai convenabile, astfel incât spatele sa nu fie tensionat iar pozitia picioarelor sa nu ingreuneze circulatia periferica de intoarcere si sa duca la amortirea lor. Durata unui alaptat corect este in medie de o jumatate de ora, copilul trebuind sa fie pus in aceasta perioada alternativ la ambii sâni.

Copilul se pune la san ori de cate ori are nevoie
La inceput, pâna el isi formeaza un program, intervalul va fi mai scurt, dar treptat, lucrul acesta facându-se la aproximativ doua - trei ore.In acest fel, el va fi pus de circa 8 – 12 ori in cursul unei zile intregi.

Problemele pe care le pot avea cu sânii unele mame in perioada in care alapteaza sunt variabile: de la sâni durerosi si tensionati la leziuni ale mameloanelor, angorjarea sânilor, mastita sau in cazuri mai rare abcesul mamar. De cele mai multe ori, toate aceste complicatii apar datorita proastei pozitionari a copilului la sân. Este esential ca mama sa-si insuseasca inca din primele ore dupa nastere, cu ajutorul asistentei pediatre sau al moasei, tehnica corecta de alaptat, pentru a putea evita astfel aparitia complicatiilor mentionate mai sus.

Semnele care reflecta ca tehnica folosita de mama este buna sunt:

dupa alaptat sânii sunt moi si nedurerosi;
copilul care creste progresiv in greutate, doarme linistit si se trezeste la intervale regulate pentru un nou supt.

Dupa primele alaptaturi mamele incep sa-si faca probleme si se intreaba daca bebelusii lor au suficient lapte. Cantitatea de lapte pe care organismul femeii o produce este in strânsa relatie cu frecventa si cantitatea pe care o suge copilul. Astfel cu cât el va suge mai mult si mai des, cu atât organismul femeii va produce mai mult lapte.

Mama trebuie sa manance multe produse lactate
Alimentatia mamei in perioada in care alapteaza nu trebuie sa difere mult fata de cea din sarcina. In plus se recomanda cresterea consumului de produse lactate in aceasta perioada. De asemenea consumul unei cantitati de lichide corespunzatoare (aproximativ 2 l) este important.

Orice mama care alapteaza este bine sa nu uite ca inainte cu o jumatate de ora de fiecare alaptat trebuie sa bea un pahar de lapte.

Recomandam tuturor proaspetelor mamici sa nu uite ca laptele ei asigura in primele sase luni de viata integral nevoile de hrana ale bebelusului si ca nimic nu trebuie sa fie mai important in aceasta perioada pentru ea, daca doreste sa aiba un copil sanatos si viguros.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Ingrijirea Nou-Nascutului
Folosirea sacului de dormit la prematuri
Alegerea hainelor pentru un bebeluș prematur poate avea consecințe neașteptate, arată un studiu al cercetătorilor francezi de
DIAREEA LA NOU-NASCUT
Scaune frecvente, moi, apoase, de culoare galbuie, maronie-deschis sau verde.
Deshidrarea bebelusului
0 afectiune caracterizata prin existenta unei cantitati insuficiente de lichid in organism.
Crustele de lapte/Seboreea pielii capului
O afectiune a pielii de pe unele parti ale corpului si/sau a pielii capului caracterizata prin cojite uleioase, galbui sau prin portiuni de piele acop
Conjunctivita la copil
O iritatie sau o infectie a conjunctivei sau a tesutului aflat in interiorul pleoapei.
BRONSIOLITA LA NOU NASCUT
Reprezinta cauza tipica de respiratie suieratoare la copii.
APARITIA DINTILOR LA NOU-NASCUTI
Sensibilitatea gingiilor la copii, cauzata de aparitia dintilor
ANAFILAXIA LA NOU-NASCUT
Anafilaxia (cunoscuta si ca soc anafilactic) este o reactie alergica brusca, violenta, putand duce la deces; poate fi provocata de muscatura unor inse
Acneea nou-nascutului
O boala a nou-nascutilor caracterizata prin aparitia pustulelor pe piele.
CUM SA MASURATI TEMPERATURA COPILULUI
Pentru mai multa siguranfa, folositi un termometru digital si nu lasati niciodata copilul nesupravegheat atunci cand ii luati temperatura. Termometrel
FEBRA LA COPII
Multi parinti cred ca febra este dusmanul numarul unu al copilului bolnav. Acest lucru ii face sa lupte impotriva febrei cu impachetari si cu toate me
INGRIJIREA DINTILOR LA COPII
Primul dinte al copilului dumneavoastra poate aparea, in medie, pe la sase sau sapte luni. Exista insa si posibilitatea sa apara oricand incepand de l
EXERCITII FIZICE PENTRU BEBELUSI
Desi copilul dumneavoastra va face probabil destul de multe miscari de unul singur, urmatoarele exercitii ii pun muschii la lucru si ii testeaza refle
INTOLERANTA LA ALIMENTE SI REACTIILE ALERGICE
Daca dupa ce i-ati introdus un aliment nou bebelusul incepe sa respire suierat sau ii apar eruptii, are eritem fesier sau diaree, ar putea fi vorba de
DEZVATAREA DE HRANIREA CU BIBERONUL
Nu exista o varsta anume la care copilul ar trebui dezobisnuit de biberon, dar este mai usor atunci cand reuseste deja sa bea lapte dintr-o cana (pe l

Toate articolele din secţiunea Ingrijirea Nou-Nascutului


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...