Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Clasificarea vitaminelor
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Vitamine si minerale » Clasificarea vitaminelor

Clasificarea vitaminelor


  Secţiunea: Vitamine si minerale


Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si vitamine liposolubile .

Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B si vitamina C. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Nu sunt depozitate in organism in cantitati mari deci aportul frecvent este necesar.
Carentele de vitamine hidrosolubile afecteaza cel mai mult tesuturile care "cresc" sau au un metabolism rapid cum ar fi pielea, sangele, tractul digestiv si sistemul nervos. Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al hranei afecteaza cantitatea de vitamine disponibile din mancare.

Vitamina PP (vitamina antipelagroasa). Lipsa ei din alimentatie produce boala numita pelagra. Pelagra, care se manifesta prin eczeme, slabiciune, tulburari nervoase, apare mai ales în regiunile unde alimentatia se bazeaza în cea mai mare parte pe malai.

Cuvântul de pelagra provine din limba italiana pelle agra, care înseamna piele aspra. Cele mai bogate alimente în vitamina PP sunt: carnea, ficatul, laptele sucul de rosii (tomate), spanacul si drojdia de bere.

Realizarile oamenilor de stiinta în domeniul studiului vitaminelor au contribuit la obtinerea lor pe cale sintetica. Astazi, industria chimico-farmaceutica, din tara noastra, prin fabricile de la Bucuresti, Cluj si Iasi, este în masura sa produca toate tipurile cunoscute de vitamine necesare prevenirii si tratarii avitaminozelor si poliavitaminozelor.

Vitamine liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Vitamina A joaca un rol vital in functionarea retinei, cresterea si maturarea celulelor epiteliale, cresterea oaselor si reproducere. De asemenea are rol antioxidant.
Vitamina E are rol de protectie al membranelor celulare, are rol antioxidant, imbunatateste functia imuna la batrini, reduce riscul cataractei. Vitamina D este implicata in fixarea calciului in oase, iar vitamina K are rol anticoagulant si ajuta la calcefierea osoasa.

Vitaminele D (antirahitice) regleaza continutul în saruri minerale ale organismului si conditioneaza în special depozitarea normala a calciului în tesutul osos. Se gaseste în "untura de peste", grasimea obtinuta din ficatul unor pesti marini, si în ficatul mamiferelor si a pasarilor sub forma denumita vitamina D2 sau calciferol.

Daca alimentele sunt sarace în această vitamina, organismul este predispus la rahitism, datorita decalcifierii organismului. La copii rahitici oasele ramân moi si astfel se deformeaza usor, iar la adulti oasele devin fiabile, rupându-se la unele eforturi mai mari (osteomalacie).

Continutul în vitamina D din organism se mareste daca acesta este supus actiunii radiatiilor ultraviolete, datorita faptului ca provitamina D (7 dihidro-colesterolul) din piele este transformat în vitamina D. Asa se explica actiunea terapeutica a razelor solare asupra copiilor bolnavi de rahitism.

În stare pura cristalizata s-a mai obtinut vitamina D3, iar sintetic vitamina D4, care formeaza împreuna cu vitamina D2, respectiv calciferol, grupa vitaminelor D.

Vitaminele din grupa K (antihemoragice). Lipsa acestor vitamine din hrana provoaca sângerarea celulelor subcutanate si a traiectului stomacalintestinal. În organismul omului si al animalelor, vitaminele K maresc cantitatea de protrombina în sânge, si prin aceasta sângele se încheaga normal. Vitamina Kl, care se gaseste în foile verzi de lucerna, spanac, castane, varza si de asemenea în ficat si muschi..



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Vitamine si minerale
Vitamine si nutrienti care ne apara de radiatiile UV
Dezvoltate de cosmetologi constienti ca pielea noastra re putine mijloace de a contracara actiunea radicalilor liberi, multivitaminele antioxidante ne
Zinc - mineral
Important pentru metabolism si pentru o vindecare rapida a ranilor. imbunatateste capacitatea de a face fata stresului, ajuta la mentinerea unei bune
Vanadiu - minerale
Unul dintre rolurile principale ale vanadiului in organism este inhibarea formarii colesterolului in vasele sanguine, putand preveni in acest fel atac
Sulful - mineral
Sulful este esential pentru sanatatea parului, pielii si unghiilor. Sulful ajuta la mentinerea balantei de oxigen necesara pentru buna functionare a c
Staniu - mineral
Minerale - staniu
Sodiu - mineral
Intervine in majoritatea proceselor biochimice din organism, dar in special in buna functionare a sistemului nervos si muscular.
Siliciu - mineral
Siliciul este indicat in arterioscleroza, in diferite intoxicatii, intirzieri in osificare si in dentitie, in hipertensiune arteriala, demineralizari
Seleniu - mineral
Seleniul este un microelement antioxidant si - se presupune si anticancerigen.
Potasiu - mineral
Potasiul actioneaza ca un cuplu cu sodiul si este esential organismului, asigurand o buna functionare a inimii si sistemului nervos.
Nichelul - mineral
Nichelul este un microelement care stimuleaza functiile ficatului si ale pancreasului, fiind indicat indeosebi in diabetul zaharat.
Molibden - mineral
Molibdenul este un co-factor al unor enzime cu rol biologic important, reprezentand un oligoelement esential.
Mangan - mineral
Manganul, in ciuda slabei lui prezente (0,0001 % in organism) este un element capital.
Magneziu - mineral
Important pentru functionarea eficienta a enzimelor metabolice si pentru dezvoltarea scheletului. Carenta magneziului atrage numeroase tulburari.
Litiu - mineral
Litiul are rol essential in mentinerea bunei functionari a sistemului nervos.
Iodul - mineral
Important pentru „fabricarea" hormonilor tiroidieni si pentru o crestere normala.

Toate articolele din secţiunea Vitamine si minerale


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...