Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Abcesul Dentar
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Stomatologie, Igiena Bucala » Abcesul Dentar

Abcesul Dentar


  Secţiunea: Stomatologie, Igiena Bucala


Abcesul dentar este o inflamatie circumscrisa, cu punguta de puroi in jurul dintelui afectat.
Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene. Mucoasa bucala se bombeaza in dreptul unui dinte, ca un bob de mazare, si devine congestionata. Apar acuza dureri la acest nivel, ce devin foarte puternice la palparea cu degetul. Mai intai se infecteaza pulpa dintelui (pulpita), apoi vasele si nervii puplari se necrozeaza si canalul dentar este invadat de microbi (gangrena puplara).

Cauze:

Un traumatism, o carie netratata, o afectiune a gingiei pot fi cauze ale abcesului dentar. Daca o carie nu este tratata, interiorul lui adica pulpa dintelui - se poate infecta. Bacteria se poate raspandi de la nivelul dintelui la tesuturile din jur si de dedesubt, formand un abces. Afectiunea gingiei duce la indepartarea gingiei de langa dinte, lasand spatii libere. Daca intr-unul din aceste spatii se acumuleaza resturi alimentare, in acel loc sa dezvolta bacterii, ducand la formarea unui abces. Abcesul poate duce la distrugerea osului din jurul dintelui.

Simptome:

- Durere pulsatila, in special in timpul masticatiei (mestecarii) sau la atingerea dintelui

-Gingii rosii, tumefiate.

- Un gust neplacut in gura.

- Tumefierea in orice zona a gurii, a fetei, a partii de sus sau de jos a obrazului sau a gatului.

- Febra.

- Schimbarea culorii dintelui, care devine gri sau roz.

- Umflatura asemanatoare unui cos (un furuncul al gingiei) pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limba, in apropierea dintelui.

- Puroi consistent sau galben sau sange care se scurge dintr-o zona rosie, umflata, asemanatoare unui cos, din cavitatea bucala.

- Senzatia ca dintele este scos din gaura sa si ca gura nu mai poate fi inchisa cum trebuie.

In cursul timpului, pe masura ca infectia se raspandeste, osul maxilar din apropiere incepe sa se dizolve. In perioada cand acest lucru se intampla, este posibil ca durerea sa mai scada in intensitate, dar infectia ramane in continuare. In cazul in care se pierde prea mult os, dintele va deveni mai slab fixat si poate fi nevoie sa fie indepartat. In cazul in care exista suspiciunea de abces dentar, se recomanda consultarea imediata a unui doctor stomatolog. Daca nu este tratata la timp, infectia se poate raspandi in alte regiuni ale organismului, si poate deveni chiar amenintatoare de viata. Pe masura ce infectia se intinde, durerea poate diminua. Acest lucru este explicat de faptul ca osul maxilarului incepe sa se dizolve si nervul care inerveaza dintele poate muri.

Tratament:

Abcesul dentar este tratat de medicul stomatolog sau de un medic endodontolog, un medic stomatolog care este specializat in tratarea afectiunilor pulpei dintelui. In cazul unui abces dentar, doctorul: - va recomanda antibiotice cu scopul distrugerii bacteriei care a cauzat infectia - va face o gaura in partea de sus sau in spatele dintelui astfel incat sa poata drena infectia. De obicei acest lucru va duce la indepartarea durerii in cazul in care este necesar, se face o mica incizie in zona tumefiata din apropierea dintelui ca sa se poata face drenarea In cazul in care partea interioara (pulpa) dintelui este infectata, medicul stomatolog trebuie sa faca un tratament pe canalul radacinii. Canalul radacinii incearca sa salveze dintele prin scoaterea pulpei infectate. Daca tratamentul nu are efect, doctorul ar putea fi nevoit sa scoata dintele.

Tratament la domiciliu

Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei si a obrazului cauzate de un abces dentar se recomanda aplicarea de comprese (pungi) cu gheata pe partea externa a obrazului. Trebuie evitata caldura! Se mai pot incerca de asemenea medicamente fara reteta, care amelioreaza durerea la nivelul fetei sau a obrazului, precum: - paracetamol, care poate scadea febra si poate alina durerea dar nu reduce tumefierea - medicamente care reduc tumefierea: de exemplu ibuprofen, naproxen sau ketoprofen - aspirina, care poate de asemenea reduce tumefierea. Unele persoane nu ar trebui sa ia aspirina; acestea sunt femeile insarcinate, persoane care au avut in trecut probleme de coagulare/sangerare si oricine cu varsta mai mica de 20 ani. Se mai pot utiliza: gargara cu plante medicinale, apiterapie care este foarte recomandata.

Prevenire:

Se poate preveni aparitia unui abces dentar prin prevenirea infectiilor bacteriene ale cavitatii bucale. Cel mai bun mod de prevenire a infectiilor bacteriene este ingrijirea adecvata a dentitiei si a gingiilor: - perierea dintilor dimineata, seara si dupa fiecare masa. In cazul in care nu se poate face perierea dintilor dupa fiecare masa, se recomanda mestecarea de guma fara zahar - consult stomatologic regulat, care ar putea include efectuarea de radiografii dentare - urmarea unei diete sanatoase, care sa includa cereale nedecorticate, vegetale si fructe; care sa fie saraca in grasimi si in sodiu; limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente si de bauturi dulci. O nutritie buna ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si la prevenirea cariilor dentare. Unele persoane pot avea o gura foarte uscata. Acest lucru poate cauza aparitia de carii dentare profunde, care se formeaza rapid, si care pot duce la infectarea pulpei dintelui si evoluarea catre un abces. Se pot preveni aceste probleme prin luarea de inghitituri/sorbituri de apa, prin folosirea de guma de mestecat sau suptul de bomboane fara zahar. In cazul in care apar simptome severe ale gurii uscate, poate fi necesare medicamente pentru tratarea acestei probleme. Multe medicamente pot cauza uscarea gurii, inclusiv medicamente folosite pentru tratamentul depresiei si a tensiunii arteriale crescute.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Stomatologie, Igiena Bucala
Cariile dentare
Cariile dentare apar atunci cand bacteriile din gura transforma alimentele in acizi care ataca dintele.
Parodontoza
Este un proces patologic de retractie a gingiilor si de descoperire a dintilor care devin mai sensibili la rece, cald, dulce, decat este smaltul care
Gingivita
Primul semn il reprezinta inrosirea si umflarea marginilor gingivale, care sangereaza frecvent la periaj.
Aftele Bucale
Aftele sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitatii bucale si au o incidenta ridicata in randul populatiei.
Abcesul Dentar
Abcesul dentar este o inflamatie circumscrisa, cu punguta de puroi in jurul dintelui afectat.

Toate articolele din secţiunea Stomatologie, Igiena Bucala


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...