Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Conjunctivita
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Oftalmologie » Conjunctivita

Conjunctivita


  Secţiunea: Oftalmologie



17.95lei
Vezi detalii

Conjunctivita este inflamarea conjunctivei ochilor, ca urmare a patrunderii bacteriilor, virusilor sau ciupercilor in ochi.
De asemenea, se pot produce conjunctivite alergice, ca urmare a iritarii ochilor cu praf, polen sau unele substante chimice (vapori, aerosoli etc.).

Simptomele conjunctivitei sunt:

usturime si arsura in ochi, fotofobie, inflamarea si inrosirea pleoapelor, hiperemia conjunctivei, pleoape lipite cu substanta lacrimala si secretie purulenta. Ingrijiri (medicale): Curatati ochiul bolnav cu o compresa si putin ser fiziologic sau dizolvati o lingurita de sare intr-un pahar de apa fiarta, calduta si inmuiati o bucata de vata in lichid. Intotdeauna stergeti ochiul dinspre unghiul extern spre cel intern. Medicul va va prescrie o alifie oftamologica sau picaturi pentru o infectie bacteriana, care vor vindeca rapid conjunctivita. Conjunctivita virala nu necesita tratament, dar poate persista cateva saptamani.

Atentie: este posibil ca boala sa reapara din cand in cand.

Conjunctivita copilului

Asa cum aratam mai sus conjunctivita este inflamatia/infectia conjunctivei - mucoasa care captuseste interiorul pleoapei si este destul de frecventa la copil incepind chiar de la virsta de nou-nascut.

Cauzele cele mai frecvente ale conjunctivitei sunt:

infectia microbiana - se manifesta cu secretie purulenta la nivelul ochiului, virozele ce intereseaza sfera ORL (nas, git, urechi) - aspect de "ochi plansi", sau alergia, la copii cu teren atopic, reprezentata prin secretie apoasa oculara si prurit (mincarime). Examenul local facut de un oftalmolog poate certifica diagnosticul. Daca in cazul alergiilor, factorul determinant ramane uneori neidentificat si evitarea bolii este, de aceea, imposibila, in cazul infectiilor bacteriene, contactarea bolii se face cel mai frecvent prin atingerea ochilor cu miinile murdare.

Exista forme de conjunctivita bacteriana produse prin patrunderea in ochi de apa contaminata din lacuri, piscine, sau bazine de inot in care tratarea apei se face incorect. Deci, se impune atentie in alegerea locurilor de agrement acvatic.

O problema deosebita se pune in cazul conjunctivitei aparuta la nou nascut, cand este vorba, cel mai adesea de o infectie genitala a mamei care se transmite la copil in timpul nasterii.Gonoreea (blenoragia), de exemplu, produce o infectie ce poate cuprinde intreg ochiul nou-nascutului (panoftalmie) si duce in scurt timp la orbire. Parintii unui sugar care face repetate conjunctivite in primul an de viata trebuie sa stie ca exista o conditie patologica numita imperforatie de canal lacrimal, care inseamna ca drenajul normal al lacrimilor este impiedicat ca si functia de curatare a acestora , deci ochiul este foarte sensibil la contaminarea microbiana din mediul extern. Acest diagnostic, ca si cura chirurgicala a acestei afectiuni se face de catre oftalmolog.

In toate situatiile de conjunctivita se impune consultul medical pentru depistarea agentului microbian cauzator si instituirea tratamentului (dupa "analizarea" secretiei oculare si antibiograma). Ceea ce trebuie sa stie parintii este ca toaleta oculara se face cu ser fiziologic (sau apa fiarta si racita) aplicata pe comprese sterile, cu care se sterg ambii ochi (chiar daca este afectat numai unul dintre acestia), dinspre unghiul extern spre cel intern si nu invers.

Contrar a ceea ce "se stie", instilarea in ochi de ceai de musetel, lapte de mama (pentru sugar), sau alte solutii obtinute empiric, sunt daunatoare pentru ochii copilului.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Oftalmologie
Remedii pentru 6 probleme ale ochilor
Ochii sunt printre cele mai sensibile si fragile organe, de aceea, atunci cand apar probleme, trebuie tratati cu blandete, de preferinta prin metode n
Tulburarile de vedere
Aproximativ 80% dintre cei care lucreaza in fata unui monitor in fiecare zi sunt predispusi sa aiba tulburari minore de vedere.
Globul Ocular- vedere generala
Globul Ocular- vedere generala
Conjunctivita
Conjunctivita este inflamarea conjunctivei ochilor, ca urmare a patrunderii bacteriilor, virusilor sau ciupercilor in ochi.
Cataracta
Cataracta este o afectiune caracterizata prin opacifierea unei parti a ochiului numita cristalin.
Vascularizatia orbitei
Privire generala aspupra vascularizatiei orbitei
Inervatia orbitei
Nervii optici sunt adevărate tracturi ale creierului si poartă cu ei foitele meningeale complete cu dura, arahnoida, spatiul subarahnoidal si piamater
Glandele lacrimale
Glandele lacrimale sunt localizate în regiunea supralaterală a orbitei.
Anatomia Pleoapelor
Pleoapele protejează suprafata anterioară a ochiului.
Anatomia Orbitei
Un scut osos înconjură în proximitate si protejează globul ocular.

Toate articolele din secţiunea Oftalmologie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...