Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Forme clinice in Hepatitele Virale
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Afectiuni infecto-contagioase » Forme clinice in Hepatitele Virale

Forme clinice in Hepatitele Virale


  Secţiunea: Afectiuni infecto-contagioase


În afara de forma obisnuita de boala pe care am descris-o pâna aici, hepatita mai poate lua urmatoarele forme:

A) Hepatita anicterica (adica fara icter)

În aeasta forma de hepatita lipseste icterul, ceea ce face sa fie mai greu de recunoscut. Exista tulburari digestive si stare de obseala, de somnolenta, ceea ce sugereaza medicului diagnosticul de hepatita.

La aceasta se adauga si concluziile examenului medical de ficat marit, sensibil, chiar dureros uneori si bineînteles probele de laborator care arata explicit aceleasi modificari ca într-o hepatita obisnuita.

Aceste forme anicterice se pot vindeca în mod obisnuit sau alte ori pot aparea complicatii pe care le vom discuta mai târziu, complicatii care uneori apar “ca din senin” pentru ca de multe ori nu depistam hepatita care poate evolua “ascuns” (lipsind icterul).

Subliniem aici importanta probelor de laborator care, uneori, sunt singurele care ne ajuta sa descoperim hepatita. Mentionam ca la copii formele anicterice reprezinta 50-90% din totalul cazurilor de hepatita.

B) Formele usoare de hepatita

Formele usoare de hepatita se caracterizeaza printr-o durata scurta a icterului (uneori numai câteva zile), stare generala buna, apetit prezent pe tot parcursul bolii si tulburari digestive minore, abia sesizabile la bolnavi.

Perioada de boala nu depaseste 1-2 saptamâini si evolueaza, de regula, spre vindecare, mai ales daca este corect tratata.

Aceste forme usoare se observa mai ales la copiii, între 2-15 ani, dar pot exista si la adulti. Uneori însa, si aceste forme se pot croniciza.

Tocmai pentru ca evolueaza atât de usor, bolnavul nu da atentie bolii, îsi continua activitatea, uneori face eforturi fizice, ca si cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

De retinut ca trebuie tratate cu aceeasi atentie si formele usoare ca si cele obisnuite de boala pentru a preveni consecintele nedorite.

C) Formele prelungite de hepatita

Formele prelungite de hepatita sunt acele forme de hepatita la care icterul se prelungeste peste o luna de zile, probele de laborator se mentin, de asemenea, alterate peste o luna, revin mult mai greu la normal. Sub supraveghere medicala atenta, cu respectarea stricta a indicatiilor medicului specialist, aceste forme duc, în cele din urma, la vindecarea lor completa în cele mai multe cazuri, chiar daca necesita un timp mai îndelungat de tratament.

D) Formele severe de hepatita

Uneori hepatita poate evolua foarte grav. În acest caz, tulburarile digestive se accentueaza mult, oboseala se accentueaza, apar greturi, iar varsaturile sunt continue, icterul se accentueaza mult, bolnavul devine extrem de agitat, nu poate dormi, dupa care cade într-o somnolenta accentuata si poate intra în coma.

Apar, de asemenea, sângerari, mai ales curgerea de sânge din nas. În acest caz medicul va lua de urgenta masurile necesare si, desi riscurile sunt mari, exista posibilitati de evolutie ulterioara favorabila.

E) Hepatita la sugari

Are de cele mai multe ori o evolutie mai grea, necesita o supraveghere medicala atenta si tratament.

Posibilitatea evolutiei spre o forma de hepatita severa este mult mai frecventa la copilul mai mare sau la adult.

F) Hepatita la persoanele în vârsta

Persoanele în vârsta fac mai rar hepatita pentru ca de cele mai multe ori au trecut prin boala înainte.

Daca survine totusi boala la aceasta vârsta, este necesara o supraveghere imediata, atenta, regim alimentar adecvat si repaus prelungit sub care se obtine vindecarea, dar în timp mai îndelungat, având în vedere un ritm de regenerare al ficatului mult mai lent la ceasta vârsta.

Tot aici trebuie sa amintim unele aspecte speciale ale hepatitei ce pot surveni, si anume:

- hepatita la gravide – în cazul în care gravida se îmbolnaveste de hepatita, se trece de urgenta sub supraveghere stricta a medicului specialist.

În cazul depistarii la vreme, prin repaus si tratament obisnuit aplicat în hepatita, evolutia bolii este spre vindecare.

O atentie mai mare trebuie acordata atunci când hepatita survine în ultimile luni de sarcina. Trebuie sa fie foarte strict atât repausul, cât si supravegherea medicala în acest caz, pe de o parte, pentru a favoriza vindecarea si pe de alta parte pentru a împiedica o nastere prematura care poate surveni cu usurinta.

Daca hepatita apare în ultima luna de sarcina, aproape cu siguranta nou -nascutul va face hepatita dupa nastere.

Copilul nascut de gravida cu hepatita nu va fi alaptat de mama si nu va sta în contact cu ea în perioada de contagiozitate.

Alaptarea este contraindicata din doua motive:

- pentru a nu transmite infectia nou – nascutului;

- pentru a nu epuiza mama prin laptele pe care îl cedeaza zilnic si care ar îngreuna vindecarea.

În acelasi timp, nou-nascutul va fi protejat cu gamaglobulina.

G) Hepatita asociata cu alte boli

Este vorba de asocierea cu boli ca :

- diabetul, ulcerul gastric etc., care necesita o atentie deosebita si care, pe lânga tratamentul hepatitei, necesita si un tratament al bolii dinainte, ceea ce uneori este destul de dificil.

H) Hepatita la persoanele care au avut infectii cronice anterioare

- cum ar fi sifilisul, malaria, diferite ictere de alta natura decât cea infectioasa.

La aceste persoane exista riscul evolutiei unei hepatite prelungite.

I) Hepatita la alcoolici

în acest caz, hepatita va evolua deja pe un ficat suferind, pe un ficat care va rezista mai greu la agresiunea virusurilor hepatitice.

Astfel, hepatita poate evolua la o forma prelungita, pe de o parte, iar pe de alta parte vor aparea frecvent complicatii.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Afectiuni infecto-contagioase
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
Cu toţii ne dorim o sănătatate de fier, cât mai departe de infecţii. Dar este oare posibil să ne întărim sistemul imun
Cum ne protejam imunitatea organismului in perioada rece?
Iarna aceasta nu pare a fi una foarte friguroasa, dar cu toate acestea trebuie sa stim sa ne aparam sanatatea atat de incercata in ultimii ani de fact
CIUPERCA DANSATOARE, UN MIRACOL PENTRU SANATATE
Neavand la indemana tehnici moderne de tratament, vracii care se ocupau de insanatosirea celor aflati in suferinta, cautau leacurile in natura, asa au
Prevenirea gripei
Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai bun pentru a ne pune la adapost sanatatea.
Toxiinfectiile alimentare
Cauzele cele mai importante sunt date de frecventa in crestere a meselor luate la restaurant si de procesarea centralizata a alimentelor.
Pojarul
Pojarul este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei. Perioada de incubatie a acestei maladii virale contagioase este de la 10 la 15 zile.
Rabia - turbarea
Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare, este o afectiune produsa de un virus, care afecteaza sistemul nervos central -creierul si maduva spinarii -
Herpesul genital
Herpesul genital este o infectie cauzata de virusul herpes simplex (VHS).
Negii genitali
Negii genitali (negii venerici) sunt semnul infectiei genitale cu HPV (Human Papilloma Virus), fiind cea mai cunoscuta infectie virala cu transmitere
Sifilisul
Sifilisul este provocat de o bacterie in forma spiralata numita spirochet (Treponema pallidum), care poate fi transmisa in principal, prin contact sex
Zona Zoster
Zona Zoster, mai corect Herpesul Zoster este o boala infectiosa provocata de un virus care atinge anumite portiuni ale sistemului nervos central perif
Tusea convulsiva
Cauzata de o bacterie, tusea convulsiva se caracterizeaza prin crize puternice de tuse care se incheie cu o convulsie specifica la inhalarea aerului.
Tuberculoza
Agentul patogen al tuberculozei este bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch, are forma de bastonas lung de
Tuberculoza pulmonara
Tuberculoza pulmonara este o infectie cronica cu germenii Mycobacterium tuberculosis si mai rar Mycobacterium bovis, bacili din genul Mycobacterium.
Simptome in Hepatitele Virale Acute
Hepatita virala este o boala infectiosa, ce cuprinde toate perioadele obisnuite întâlnite într-o boala infectioasa

Toate articolele din secţiunea Afectiuni infecto-contagioase


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...