Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Planificarea familiala naturala
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Metodele contraceptive » Planificarea familiala naturala

Planificarea familiala naturala


  Secţiunea: Metodele contraceptive



22.35lei
Vezi detalii

Faza fertila este acel interval al ciclului menstrual īn care femeia poate ramāne īnsarcinata.
Identificarea perioadei fertile (momentul īn care īncepe si cel īn care se sfārseste faza fertila a ciclului menstrual) se poate face prin mai multe modalitati:

1.Calcul bazat pe calendarul ciclurilor menstruale (Metoda calendarului)
Metoda calendarului se bazeaza pe determinarea perioadei fertile, adica a acelui interval din ciclul menstrual īn care femeia poate ramāne īnsarcinata
Femeia are nevoie de īnregistrarea ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.
Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua īn care īncepe menstruatia (Ziua 1). Apoi zilele se numeroteaza īn continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pāna la ultima zi īnainte de menstruatia urmatoare. Un ciclu menstrual īnseamna intervalul de timp cuprins īntre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu; poate varia īntre 25 si 35 zile.
Din ciclul menstrual cel mai scurt se scade cifra 18; se obtine numarul zilei īn care īncepe perioada fertila.
Din ciclul menstrual cel mai lung se scade cifra 11; se obtine astfel ziua īn care se termina perioada fertila.
Exemplu: o femeie are cicluri menstruale cu durata cuprinsa īntre 26 si 31 zile
26-18=8. Din ziua a 8-a a oricarui ciclu menstrual trebuie evitate contactele sexuale, deci poate avea contacte sexuale pana īn ziua a 7-a, inclusiv.
31-11=20. Poate avea contacte sexuale dupa ziua a 20-a a ciclului menstrual (perioada de abstinenta: īntre zilele 8 si 20 ale ciclului menstrual).

Eficienta:
65-80% īn cazul folosirii corecte.

Protectie:
Nu protejeaza īmpotriva ITS, nici īmpotriva HIV/SIDA.
Aceasta metoda se bazeaza pe aproximarea perioadei de ovulatie si de menstruatie,dar ambele variaza de la o luna la alta in functie de vreme,factori de stress,nereglarea ciclului,etc.Asadar ,metoda nu este recomandata,intrucat nu este deloc sigura(desi nu prezinta nici un pericol pentru sanatate), pentru ca poate duce la un avort.

2.Secretia vaginala/mucusul cervical
(Metoda mucusului cervical/ Billings )
Femeia verifica zilnic prezenta, aspectul si cantitatea secretiilor cervicale. Cāteva zile dupa menstruatie, secretia este redusa/inexistenta. Apoi secretia devine din ce īn ce mai abundenta, dānd senzatia de umezeala si putānd fi vazuta pe deget, pe hārtia igienica sau pe lenjerie. īntr-o anumita zi, secretia este abundenta, elastica, fluida, transparenta (este comparata cu albusul de ou). īn cele cāteva zile care urmeaza acestui moment, secretia devine lipicioasa, vāscoasa, īsi pierde elasticitatea si transparenta si se reduce cantitativ/dispare.
In zilele care urmeaza menstruatiei, īnainte de aparitia secretiilor, cuplul poate avea contacte sexuale, cel mai bine īn fiecare a doua zi pentru a nu confunda sperma cu mucusul cervical. Din momentul īn care apar secretiile este indicata abstinenta. Momentul de secretie maxima coincide cu ovulatia. Abstinenta trebuie practicata īnca 4 zile dupa aceasta zi de secretie maxima, pāna la modificarea si reducerea/disparitia secretiei, dupa care cuplul poate avea contacte sexuale fara restrictii, pāna la aparitia urmatoarei menstruatii

3. Palparea colului
Femeia īsi palpeaza colul uterin. īn afara perioadei fertile, acesta este dur (consistenta asemanatoare cartilajului nazal), ferm, cu orificiul extern īnchis. īn perioada fertila, colul este mai moale (consistenta asemanatoare barbiei), umed, acoperit de secretii, cu orificiul extern īntredeschis.
(Metoda se foloseste rar ca semn unic).

4. Temperatura bazala (Metoda temperaturii bazale)
Femeia īsi masoara zilnic temperatura corpului īn conditii bazale (de repaus, dimineata, īnainte de a coborī din pat), īn acelasi mod (fie oral, fie rectal sau vaginal). In momentul ovulatiei, temperatura creste cu 0,2-0,5 grade Celsius si se mentine crescuta pāna īn preajma urmatoarei menstruatii. Contactele sexuale sunt permise dupa 3 zile de la cresterea temperaturii bazale si pāna la menstruatia urmatoare. Se poate folosi doar una din aceste metode sau se pot combina mai multe elemente urmarite, pentru a determina mai corect perioada fertila si pentru a reduce perioada de abstinenta (metoda simpto-termala sau metoda indicatorilor multipli).
In perioada fertila, cuplurile pot evita complet sexul vaginal (abstinenta periodica) sau folosesc alte metode contraceptive: bariera (prezervativ, spermicide), coit īntrerupt ("retragere"). Eficienta Variaza mult mai mult decāt īn cazul altor metode contraceptive deoarece depinde foarte mult decorectitudinea utilizarii si a abilitatilor de identificare a diverselor semne. In cazul utilizarii obisnuite, eficienta este redusa - pāna la 20 sarcini la 100 femei īn primul an de utilizare. Daca metodele sunt utilizate īn mod corect si constant, eficienta creste, astfel:

- daca se urmareste secretia cervicala - 3 sarcini/100 femei īn primul an de utilizare;
- daca se masoara temperatura bazala - 1 sarcina/100 femei;
- daca se foloseste metoda calendarului - 9 sarcini/100 femei;
- daca se foloseste metoda simpto-termala - 2 sarcini/100 femei.

5. Coitus Intreruptus
Este o metoda eficienta?
NU. Cind barbatul incearca sa ejaculeze in afara partenerei, lasa de cele mai multe ori o cantitate mica de fluid care contine suficienti spermatozoizi ce pot duce la aparitia sarcinii.

6. METODA AMENOREEI DE LACTATIE (MAL)

Metoda consta īn utilizarea alaptatului ca metoda temporara de contraceptie. Confera o protectie naturala īmpotriva sarcinii si īncurajeaza īnceperea utilizarii unei alte metode īn momentul potrivit.
Femeia este protejata īn mod natural de o sarcina atunci cānd:
1) Alimenteaza sugarul la sān īn mod frecvent, atāt īn timpul zilei, cāt si īn timpul noptii (ideal de 8-10 ori/zi dintre care cel putin odata īn cursul noptii), asigurānd alimentatia copilului īn proportie de 85-100%. Intervalul dintre doua supturi nu trebuie sa depaseasca 4 ore ziua si 6 ore noaptea. Tehnica alaptatului este corecta (sunt goliti ambii sāni la fiecare supt);
2) Sugarul are vārsta mai mica de 6 luni;
3) Menstruatiile īnca nu au revenit.
Eficienta MAL este foarte ridicata daca se respecta toate conditiile enumerate: 0,5 sarcini/100 femei īn primele 6 luni dupa nastere.
In cazul utilizarii obisnuite, eficienta este de 2 sarcini/100 femei īn primele 6 luni dupa nastere.
Daca nu sunt īndeplinite toate cele 3 conditii enumerate, femeia ar trebui sa foloseasca o alta metoda eficienta de contraceptie, care sa nu interfere cu alaptatul si sa continue sa alapteze sugarul si dupa diversificarea alimentatiei lui, daca este posibil pāna la 2 ani (recomandare OMS).

Beneficiile alaptarii pentru copil:
- Alaptatul ofera cea mai buna modalitate de hranire;
- Protejeaza copilul de bolile diareice;
- Asigura protecttie fata de anumite boli infectioase, care pot fi foarte grave pentru un sugar/copil mic (prin pasajul imunitatii de la mama);
- Ajuta formarea unei legaturi afective mai strānse īntre mama si copil.

Pentru mama:
- Protejeaza femeia de aparitia unei noi sarcini;
- Ofera protectie fata de dezvoltarea cancerului mamar;
- Sentimente pozitive, legatura afectiva deosebita īn perioada alaptarii.

AVANTAJELE PLANIFICARII FAMILIALE NATURALE:
- nu influenteaza starea de sanatate, nu constituie nici un risc pentru sanatate;
- poate fi folosita de orice persoana, nu are limite de utilizare;
- nu exista efecte secundare ;
- nu costa nimic;
- este reversibila imediat;
- faciliteaza cunoasterea propriului corp;
- dupa ce a fost īnvatata, metoda nu mai necesita ajutor din partea personalului medical sau altui personal instruit;
- odata īnvatata corect, metoda poate fi folosita atāt pentru evitarea cat si pentru obtinerea unei sarcini, īn functie de interesul cuplului;
- implica ambii parteneri īn asumarea responsabilitatilor legate de sarcina;
- metoda este acceptata de unele grupari religioase care resping alte metode contraceptive.

DEZAVANTAJELE PLANIFICARII FAMILIALE NATURALE:
- īn cadrul utilizarii obisnuite, aceste metode sunt oarecum eficiente: pāna la 20 sarcini la 100 femei īn primul an de utilizare;
- metoda calendarului presupune īnregistrarea datelor despre ciclul menstrual pe o perioada de 6-12 luni;
- metodele bazate pe recunoasterea perioadei fertile necesita o perioada de īnvatare a semnelor care indica perioada fertile;
- atingerea organelor genitale este inacceptabila pentru unele femei, autoexplorarea sferei genitale putānd fi un proces dificil pentru unele persoane;
- abstinenta temporara poate fi inacceptabila sau dificila pentru unele cupluri / partenerul masculin;
- metodele naturale pot deveni nesigure si greu de utilizat atunci cānd femeia are modificari ale starii de sanatate (febra, infectii vaginale, alapteaza sau prezinta orice alte conditii care pot modifica temperatura corpului, mucusul cervical sau lungimea ciclului menstrual);
- īn situatiile īn care ciclurile menstruale sunt neregulate, eficienta abstinentei periodice este discutabila;
- NU PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR CU TRANSMITERE SEXUALA!



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Metodele contraceptive
Sterilizarea
Se poate vorbi despre sterilizare cand barbatul sau femeia sufera o interventia chirurgicala ce impiedica aparitiei unei sarcini.
Planificarea familiala naturala
Faza fertila este acel interval al ciclului menstrual īn care femeia poate ramāne īnsarcinata.
Metodele Hormonale
1. CONTRACEPTIVELE ORALE 2. IMPLANTURILE HORMONALE SI CONTRACEPTIVELE INJECTABILE 3. CONTRACEPTIA CA URGENTA
Metodele Tip Bariera
Spermicidele, Prezervativele si Diafragma
Dispozitivele intrauterine (DIU)
DIU sunt fabricate din plastic flexibil. Ele sunt introduse in uter doar de medic.

Toate articolele din secţiunea Metodele contraceptive


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunć ziua, am folosit odatć nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sć mć mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...