Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hematologie » Factorul V al coagularii

Factorul V al coagularii

Categoria: Hematologie

Factorul V al coagularii se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Factorul V al coagularii se face in:
Hipoproaccelerinemie, Parahemofilie, Epistaxis, Hematurie, Menometroragie,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Uter, Ficat,

Durata aproximativa pentru efectuarea Factorul V al coagularii:
10 - 14 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Factorul V al coagularii:
20 - 40 euro



   Despre Factorul V :

Factorul V sau proaccelerina este o glicoproteina care se sintetizeaza la nivelul hepatocitelor (independent de vitamina K), megacariocitelor si celulelor endoteliale. Un procent de 20% din cantitatea totala de factor V este stocat in  trombocite, fiind eliberat in momentul activarii acestora.

   Scăderi Factorul V :

Deficiul de  de factor V se mai numeste si hipoproaccelerinemia, sau parahemofilie.

Afectiunea hemoragica datorata deficitului cantitativ de factor V, prezent atat in plasma cat si in plachete, poate imbarca doua forme: congenitala si dobandita.

Tulburarea de baza in forma congenitala este deficitul de sinteza a factorului V, genele implicate fiind situate pe o pereche de cromozomi somatici.   Aspectul clinic este  apropiat cu cel din hemofilie: frecvente hemoragii externe (epistaxis, sangerari buco-dentare, sangerari ale plagilor pielii, hematurii, menometroragii) si sangerari postoperatorii. Caracteristic deficitului de Factor V este extrema raritate a hemartrozelor si frecventa crescuta a menometroragiilor severe. Aparitia sangerarilor este rareori spontana; de regula acestea sunt provocate de traumatisme sau diverse interventii chirurgicale. Manifestarile hemoragice survin atunci cind activitatea factorului V este < 20%.

Forma dobandita poate fi intalnita in urmatoarele situatii:
postoperator (prima saptamana); se datoreaza pierderii de FV in cursul sangerarii intraoperatorii si consumului de FV la efectuarea hemostazei; la bolnavii iradiati, deoarece sinteza de Factor V este inhibata de radiatia ionizanta care in plus mareste si consumul de Factor V din circulatie; la bolnavii cu forma hemoragica de scarlatina; afectiunile parenchimului hepatic, leucemii acute, stadiul terminal al carcinoamelor, carente nutritionale severe (in asociere cu deficitul de FII, FVII, FIX, FX); coagulare intravasculara diseminata in stadiu acut si sindrom fibrinolitic acut (in asociere cu deficitul de FVIII).


   Limite și interferențe Factorul V :

Inhibitorii de trombina (hirudin, argatroban) prezenti in proba de testat  pot duce la o subestimare a nivelului  factorului V.


   Metoda folosită pentru determinarea Factorul V :

Metoda coagulometrica (consta in masurarea timpului de coagulare a probei de investigat in prezenta tromboplastinei si a unei plasme care contine in exces toti factorii plasmatici ai coagularii cu exceptia factorului V.


   Riscuri în Factorul V al coagularii:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...