Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Hematologie » Factor von Willebrand - Antigen + Activitate

Factor von Willebrand - Antigen + Activitate

Categoria: Hematologie



Factor von Willebrand - Antigen + Activitate se face in:
Boala von Willebrand, Boli hemoragice, Hemofilia A,

Vizeaza sanatatea:
Sange,

Durata aproximativa pentru efectuarea Factor von Willebrand - Antigen + Activitate:
15 - 20 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Factor von Willebrand - Antigen + Activitate:
75 - 100 euro



   Despre Antigen Factor von Willebrand:

Anomaliile functiei Factorului von Willebrand (prescurtat FvW) determina boala von Willebrand (vWD), cea mai frecventa boala hemoragica mostenita, cu o prevalenta de aproximativ 1% in populatia generala.

Testul este util pentru diagnosticul deficitului/anormalitatii Factorului von Willebrand, subtiparea bolii von Willebrand  si diferentierea de hemofilia A (impreuna cu determinarea activitatii FVIII); monitorizarea eficacitatii terapeutice a tratamentului cu desmopresina sau concentrat de FvW.


   Valorile normale Antigen Factor von Willebrand:

Persoane cu grup sanguin 0    
Antigen: 42-141%
Activitate: 40-125%

Persoane cu grup sanguin A, B, AB
Antigen: 66-176%.
Activitate: 49-163%

In hemofilie nivelul de FvW este normal!


   Variații fiziologice Antigen Factor von Willebrand:

Factorul von Willebrand este un reactant de faza acuta, iar la pacientii cu deficit congenital nivelul sau poate creste pana la valori normale intr-o serie de stari clinice tranzitorii, cum ar fi: stres, inflamatie, infectii acute, efort fizic, postchirurgical, trimestrele II si III de sarcina, precum si in administrarea de estrogeni.

   Scăderi Antigen Factor von Willebrand:

Boala von Willebrand.

Coroborarea valorilor antigenului, functiei si cofactorului pentru ristocetina ajuta la determinarea subtipului bolii von Willebrand.


   Limite și interferențe Antigen Factor von Willebrand:

Acidul valproic, hipotiroidismul si bolile cardiace valvulare pot scadea FvW.


   Metoda folosită pentru determinarea Antigen Factor von Willebrand:

Pentru determinarea antigenului se foloseste metoda imunoturbidimetrica, iar pentru determinarea activitatii FvW, plasma pacientului este mixata cu plachete fixate in formol, in prezenta ristocetinei, iar extensia agregarii plachetare este detectata foto-optic si este proportionala cu activitatea FvW din plasma.


   Pregătirea pacientului pentru Factor von Willebrand - Antigen + Activitate:

Sangele venos se va recolta pe nemancate. Se va evita tratamentul cu anticoagulante orale cu 2 saptamani inainte, iar cu heparina cu doua zile inaintea testarii ; nu se va recolta de pe un cateter heparinizat. Testele trebuie efectuate la distanta de transfuzii, tratament substitutiv cu Factor von Willebrand, administrarea de desmopresina.


   Specificații privind Factor von Willebrand - Antigen + Activitate:

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu – sange=1/9). Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute.

Cantitate recoltata
– se vor recolta 2 vacutainere cat permite vacuumul; pentru a preveni coagularea partiala a probei se va asigura amestecul corect al sangelui cu anticoagulantul, prin miscari de inversiune a tubului.

Prelucrare necesara dupa recoltare
- proba va fi centrifugata 15 minute la 2500g, urmata imediat de separarea plasmei si congelarea acesteia; probele recoltate in afara laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate.

Cauze de respingere a probei - vacutainer care nu este plin; proba de singe hemolizata sau coagulata; plasma care nu a ajuns congelata la laborator.

Stabilitate proba - plasma separata este stabila 4 saptamani la  – 20ºC


   Riscuri în Factor von Willebrand - Antigen + Activitate:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Sfaturi ale Farmacistului:


contraindicatii barba tatei
am un copil de 2 ani cu o entorsa si are hemofilie as dori sa stiu daca la boala lui pot folosi unguentul barba tatei ...


Buna ziua! Nu exista informatii cum ca anumite plante ar fi contraindicate la pacientii cu hemofilie. Din contra, exista opinii conform carora extractul de vita-de-vie are un rol benefic in aceasta ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Minirin sau adiuretin
As vrea sa imi spuneti daca medicamentul Minirin este inlocuit pe piata din Romania, cu medicamentul Adiuretin. ...


Buna ziua! Minirin este autorizat in Romania si se si gaseste, spre deosebire de Adiuretin. Ambele contin intr-adevar aceeasi substanta activa,desmopresina, dar difera din punct de vedere al formei f ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...