Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Caută analize medicale ...
Analize medicale » Analize parazitologice » Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie

Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie

Categoria: Analize parazitologice

Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie se face de catre:
Femei, Barbati, Copii,

Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie se face in:
Malarie, Hepatosplenomegalie, Anemie,

Vizeaza sanatatea:
Sange, Ficat, Rinichi,

Durata aproximativa pentru efectuarea Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie:
3 Zile

Pretul aproximativ pentru efectuarea Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie:
5 - 15 euro



   Despre Examen picatura groasa:

Malaria este o parazitoza grava, cauzata de sporozoare din genul Plasmodium, transmisa de catre tantarul femela din genul Anopheles. Boala se caracterizeaza prin evolutie ciclica cu acccese febrile, care se succed la intervale de timp regulate, hepatosplenomegalie, anemie, uneori cu leziuni grave ale sistemului nervos, ale rinichilor si in cazul infectiilor tratate incomplet –cu recidive.

Testul este destinat evidentierii parazitului in  sangele uman, prin efectuarea frotiului sanguin si a picaturii groase, aceasta din urma fiind o metoda de concentrare a numarului de paraziti. Prin aceast test se identifica si specia parazitului, lucru foarte important pentru stabilirea corecta a tratamentului.

Efectuarea testului se recomanda in urmatoarele cazuri: pacienti care manifesta febra pe parcursul a doi ani de la sosirea din zonele endemice, indiferent de diagnosticul primar, pacienti cu stari febrile periodice, cu toate ca s-a efectuat tratament adecvat diagnosticului stabilit, in caz de febra aparuta pe parcursul a trei luni, dupa o transfuzie de sange, pacienti febrili, cu antecedente de malarie in ultimii doi ani, pacienti cu febra, hepato si/sau splenomegalie, anemie de etiologie incerta.


   Valorile normale Examen picatura groasa:

Plasmodium vivax – absent

Plasmodium malariae – absent

Plasmodium falciparum – absent

Plasmodiumovale – absent


   Variații fiziologice Examen picatura groasa:

Pacientii cu hemoglobinopatie S, indiferent de statusul homo/heterozigot, sunt protejati fata de  malarie, deoarece Plasmodium-ul este distrus intraeritrocitar datorita nivelului scazut de potasiu (la heterozigot) si a agregatelor de HbS (la homozigot)

   Creșteri Examen picatura groasa:

Malarie.

Prin aceast test se identifica si specia parazitului, lucru foarte important pentru stabilirea corecta a tratamentului.

Diagnosticul de specie este precizat de laborator pe baza morfologiei hematiei parazitate (marime, forma, granulatii) cat si a morfologiei parazitului (inel, amiba, rozeta, gametocit).


   Limite și interferențe Examen picatura groasa:

Un singur examen nu exclude posibilitatea infestarii parazitare.


   Metoda folosită pentru determinarea Examen picatura groasa:

Examinare microscopica.


   Pregătirea pacientului pentru Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie:

Momentul optim pentru  recoltarea sangelui este in timpul sau inaintea accesului febril.

Nu se recolteaza sange pe anticoagulante (EDTA, citrat sau heparina) deoarece acestea pot altera morfologia parazitului.


   Specificații privind Examen picatura groasa si frotiu de sange pentru malarie:

Specimen recoltat – sange capilar,obtinut prin inteparea pulpei degetului; se recolteaza sange pentru efectuarea a doua frotiuri subtiri si doua picaturi groase (obtinute din cate trei picaturi, puse sub forma de triunghi, una langa alta).

Sfaturi ale Farmacistului:


pelinita dulce
As dori sa incerc o cura cu ceai de pelinita dulce,dar nu stiu cum si ce efecte are,si cel ami important;la dv ,gasesc acest ceai? ...


Buna ziua! Nu avem ceai de pelinita dulce sau matura raiului, sidin pacate nu am gasit in foertele furnizorilor nostri. Denumirea in limba latina a pelinitei este Artemisia annua, si se utilizeaza i ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului


Atentionare!

Valorile normale ale analizelor sunt exprimate ca o medie, care este calculata pe baza valorilor obtinute prin testarea populatiei sanatoase. 95 % dintre oameni au valorile incadrate intre limitele denumite “normale”. Cu toate acestea, valorile medii sunt diferite la barbati si la femei, si variaza odata cu varsta. Pentru anumite analize, valorile normale variaza in functie de laborator. Atunci cand un pacient primeste rezultatul analizelor, laboratorul ofera si intervalul de valori normale proprii pentru acea determinare. Valorile listate pe acest site sunt cele tipice, insa din cauza variatiilor aparute in laboratoare, trebuie sa consultati medicul in ceea ce priveste semnificatia propriilor rezultate!


Produse nou recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...